Adoptera en katt från Norrtälje Kattcenter

Är du intresserad av att komma till katthemmet för att besöka katterna behöver du boka en tid. En visning tar cirka en timma. Det är mycket som vi ska prata om och gå igenom om du är intresserad av att adoptera/köpa en katt av oss. Kattvisningar sker endast efter tidsbokning. Nedan går vi igenom mer om hur det går till att adoptera en katt av oss.

Boka tid i Norrtälje

Innehåll:

 1. Har du plats för en katt i ditt liv?
 2. Vad kostar det att adoptera/köpa en katt av oss?
 3. Viktigt att tänka på innan du väljer att ta hem en katt
 4. Tips för dig som redan har katt
 5. Årskostnad för en sällskapskatt

1. Har du plats för en katt i ditt liv?

När du adopterar en katt från Norrtälje katthem går du bland annat med på att ha katten försäkrad, fortsätta vaccinera katten varje år, uppdatera katthemmet om hur det går för katten m.m.

När du kommer på visning får du berätta om dig själv och hur du bor, arbetar, familj och om du har eventuella andra husdjur. På så sätt kan vi presentera de individer som skulle passa bäst in i ditt hushåll, vilket är vårt främsta mål. En katt kan bli 15-20 är gammal, så det är viktigt att man trivs ihop. Det kan göra att vi föreslår ett annat kön/ålder på en katt än du kanske hade tänkt dig. Självklart får du ha önskemål, men lås dig inte vid att du bara ska ha en viss färg osv. Det brukar inte helt sällan sluta med att den katt man blir kär i är någon helt annan än vad man hade tänkt sig från början.

Det du kan fundera på innan du kommer på en visning är om du har tid och tålamod för att hjälpa en av våra blygisar till att bli en gosig kisse eller om du vill köpa en hyfsat klar katt. Många av våra katter har haft det tufft ute som hemlösa och kan vara skeptiska mot nya människor, men ger man dem tid att landa i ett nytt hem och lära känna sina nya familjemedlemmar, så får man otroligt med kärlek tillbaka.

Flera av de katter vi har på katthemmet har bildat starka band med en annan katt de träffat här och då vill vi inte skapa ett nytt trauma i deras liv genom att sära på dem. Det gör att vissa katter endast flyttar som par. Det är viktigt att den katt som ska flytta till ett hushåll som ensamkatt kan fungera som ensamkatt. Kattungar under 8 månader adopteras inte ut som ensamkatter. Det kan hämma deras utveckling att växa upp ensamma. Speciellt om ägaren inte är hemma på dagarna. De kan lätt få beteendeproblem och även missköta sig för att få uppmärksamhet. Två katter kommer aldrig att vara ensamma. Oftast skapar syskon utan mamma starka band på katthemmet och bör därför inte säras på.

Personalen känner katterna och gör sitt bästa för att passa ihop dig och din familj med din nya familjemedlem. Våra katter placeras framförallt i Norrtälje och i Stockholm, men det är inget hinder om du bor längre bort.

2. Vad kostar det att adoptera/köpa en katt av oss?

Detta ingår:
Kastrering
Grundvaccinering mot kattpest och kattsnuva
Avmaskning
ID-märkning; både med chip och tatuering
Registrering i SKK
Veterinärbesiktning
Försäkring, som du tar över vid ägarbytet

Kattunge: 12 veckor till 20 veckor – 2800 kr
Ungkatt: 21 veckor – 8 månader – 2000 kr
Vuxen katt: 1600 kr
Senior 12+ katt: 1000 kr

3. Viktigt att tänka på innan du väljer att ta hem en katt

Det du ska börja med är att ställa dig själv följande frågor innan du köper en katt från vårt katthem:

 • En katt lever i 15-20 år. Är du redo att binda upp dig så länge?
 • Är du säker på att du eller dina barn inte är allergiska?
 • Finns det allergi i din släkt eller bland vänner? Hur kommer det att påverka er relation?
 • Kommer katten att bli en innekatt eller ska den få gå ut? Hur gör du med kattens säkerhet om den ska få gå ut? Kan du näta in balkongen? Gå ut i koppel och sele? Hur ser trafiken och vägarna ut? Vad gör du om grannarna klagar? Om du bor i hus kanske en rastgård skulle passa?
 • Hur många timmar om dagen kommer katten att vara ensam? Du kanske bör ha två katter?
 • Vad gör du med katten när du reser bort? Har du kattpassning eller kan du lämna den på pensionat?
 • De flesta katter klöser på möblerna. Kan du stå ut med det? Är du villig att hitta en lösning?
 • Får katten följa med om du flyttar till ett mindre boende? Eller från villa till lägenhet?
 • Behåller du katten om du skaffar barn?
 • Om katten uppvisar ett problembeteende är du villig att göra de saker som krävs för att katten ska må bra?
 • Om du av någon anledning inte kan ha kvar katten är du villig att lägga ner den energi och den tid som krävs för att hitta ett bra hem och inte bara avliva katten för det inte passar längre?

När du är säker på att du ska skaffa en katt börjar du med att boka in dig på ett besök här hos oss, så vi kan få mer information om dig och din familj, så vi kan föreslå den katt/katter som skulle passa i ditt liv. Sen får du hälsa på de aktuella individerna och känna efter vem du faller för. När du har bestämt dig och vi tycker att det stämmer, så skriver vi ett avtal och din nya familjemedlem får följa med dig hem. Inga katter adopteras bort via mail eller telefonsamtal.

Det kostar 1000-3000 kronor (beroende på ålder) att adoptera/köpa en katt från vårt katthem och det är för att katten är ”klar”, samt för att öka kattens värde i samhället. Många tror att vi tjänar pengar på att adoptera ut katter, men utgifterna för varje katt är mycket större än adoptionskostnaden (se räkneexemplen nedan). Vi går hela tiden med förlust och vi är därför mycket beroende av donationer.

Vill du reservera en katt lägger du 500 kr i handpenning (vi tar kort/swish). Inga pengar återfås om du ångrar dig. Pengarna går då till ett fadderskap. Resterande summa betalas när du hämtar katten. En vuxen katt som tingas bör kunna hämtas inom två veckor.

4. Tips för dig som redan har katt

Har du en äldre katt redan, så kan det vara jobbigt om du adopterar en kattunge. Vi rekommenderar alltid den bästa lösningen för att det ska passa med den eller de katter som redan finns i hushållet. Det kan göra att vi föreslår något helt annat än du hade tänkt dig.

Har du en äldre katt kan det vara bra att välja ett djur av motsatt kön. Hankatter har ofta större tolerans för att en ny katt kommer in i reviret än äldre honor, men det är så klart väldigt individuellt. Det mesta går bara man ger katterna tid. En katt på 20 adoptioner kommer tillbaka för att det inte fungerade med den befintliga katten i hushållet, så vårt förarbete är väldigt viktigt för att det ska blir rätt.

Feliway är också ett otroligt bra hjälpmedel att använda sig av när man ska introducera en ny katt i en ny miljö. Oavsett om man har en katt innan eller inte. Feliway hjälper katten att varva ner. Vi använder det på katthemmet med bra resultat. Finns att köpa på katthemmet till mycket förmånligt pris.

Kontakta oss om är intresserad av att adoptera en katt och bor i Stockholm- Uppsala- eller Norrtälje-trakten!

5. Årskostnad för en sällskapskatt

Torrfoder 3 kg/månad – 10 x 359 kr = 3 590 kr
Blötfoder 12 x 250 kr = 3 000 kr
Kattsand 12 x 169 kr = 2 028 kr
Försäkring ca 1 200 kr/år
Vaccination 395 kr/år
Kattgräs 12 x 20 kr = 240 kr
Totalt: 10 453 kr/år —> + 871 kr/ månad

Boka tid i Norrtälje