Hemgångsråd

När ni kommit hem:

Katten får äta först när den är pigg.

Börja med att ge en mindre portion med mjuk mat (1-2 matskedar) när du tror att katten är redo. Om det går bra kan du ge lite till efter 20-30 minuter.

Torrfoder kan du ställa fram när du ser att katten klarar av att äta mjukmaten utan att sätta i halsen.

Vatten får den dricka från det att den kommer hem.

Ibland kan det vara bra att låta katten sova några timmar i buren innan man släpper ut den. Speciellt om den är nyvaken från narkosen när ned hämtats. Katten kommer att sova mycket när den först kommer hem. Låt den få vila ifred. Varmt och gärna lite mörkt. De kan huttra och vara frusna när de vaknar. En del katter kan må illa. Det ser man oftast på att de dräglar. Det brukar gå över ganska snabbt.

Dagen efter kommer katten att vara precis som vanligt. Unga katter återhämtar sig oerhört snabbt. Vuxna katter kan sova lite mer under de närmsta 2-3 dygnen, men de ska ändå vara sig själva.
Om katten är loj, inte vill äta och inte är sig själv ring till Silvia omedelbart!!

Titta på såret varje dag. Det är normalt att det är lite svullet och aningen rodnat runt operationssåret, men om såret blir väldigt svullet och mycket rött, blöder eller läcker varigt sekret kontakta genast katthemmet.
Är du osäker kan du sms:a foto till Cecilia, så kan hon bedöma om något behöver göras.

Det är normalt att katten tittar och slickar lite på såret, men den får inte slicka oavbrutet långa stunder. Om katten skulle slicka mycket på såret behöver den ha tratt på sig. Om katten blir väkdigt stressad av att ha tratt på sig kan du hitta andra lösningar här.

Hankatter:

Hanarna får en liten öppning i pungen på några millimeter där man har tagit ut pungkulorna. Inga stygn ska tas. Man lämnar det öppet eftersom husen sluter sig mycket snabbt.

De klarar sig på den långtidsverkande smärtstillande som de fått på operationsdagen.

Hankatter behöver inte ha krage.

Honkatter:

Stygnen försvinner av sig själva.
Efter några veckor kan det titta ut en tråd. Det är bara att dra lite försiktigt i den och klippa av den så nära huden man kan.

På operationsdagen har katten fått smärtstillande som är långtidsverkande, men honkatter behöver få extra smärtstillande i en till tre dagar efter operationen.
Du får därför med dig smärtstillande i 1-3 doser för att ge katten i munnen en gång per dag med start dagen efter operationen.
Hur många extra dagar med smärtlindring beror på kattens ålder, eventuellt tidigare kullar, löp m.m.

Katten bör ha tratt på sig när man inte har uppsyn över den eller om den slickar mycket på såret. Det är annars stor risk för att stygnen går upp och att det bli en infektion i såret!! De första fem dygnen är viktigast.

Något som man kan ske 2–5 dagar efter operationen är att en svullnad kan uppstå kring operationssåret. Den kan ha varierande form. Det är oftast en reaktion på stygnmaterialet. En av fyra katter får denna reaktion.

Om svullnaden är hård och katten är pigg, äter och dricker, så är det ingen fara. Det kan dock ta upp till 2 månader innan svullnaden lägger sig.
Om du är orolig kan du fota magen ur olika vinklar och skicka som sms till Cecilia på 0739-34 64 61.

Om katten är loj, hängig och inte sig själv ska du omedelbart ta kontakt med vår veterinär Silvia! 0727-33 44 08

Tatueringen kan färga av sig på saker innan den torkat!
Tvätta inte bort överflödig färg. Då förstörs tatueringen. Den överflödiga färgen försvinner av sig själv på 1-2 veckor.

Katten bör vara inomhus 7-10 dagar efter operationen.

På operationsdagen får alla katter smärtstillande som är långtidsverkande.

Om något skulle tillstöta:

Kontakta katthemmet på 0176-161 91
Akuta frågor eller SMS-bilder
till Cecilia: 0739-34 64 61
eller Veterinär Silvia: 0727-33 44 08

Kliniker:
Djursjukhuset Albano: 08-505 304 00
Veterinärhögskolan, Ultuna: 018-67 10 00
Djursjukhuset Bagarmossen: 08-550 303 00

Obs!! Tänk på att försäkringen inte täcker komplikationer pga. en kastrering.
Veterinären/kliniken som utfört ingreppet ska hjälpa till kostnadsfritt vid ev. komplikationer. Kontakta därför katthemmet i första hand.