Norrtälje kattcenter | katthem | kattpensionat

Har du hittat en katt?

katthem kattcenter norrtälje stockholm

Det första du måste ta reda på är om katten är hemlös eller inte!

Katter som får gå ut har sina rundor som de går. Oftast oberoende av väder. De hittar favoritställen att hänga på. Bara för att du ser en katt på samma ställe varje dag eller för att en katt besöker dig varje dag betyder inte att den är hemlös. Vi får många samtal från personer som är oroliga över en katt de ser ute ofta, men gör man lite detektivarbete så finner man att katten faktiskt bor några hus längre ner på gatan eller på andra sidan en skogsdunge.

Detta måste du göra själv. Vi har inte resurser att göra detta arbete. Vi behöver din hjälp. Vi stöttar gärna och vägleder dig om du behöver hjälp.

Det finns även många bra tips på Vilse.nu

Bara för att en katt är skygg och inte vill prata med dig, så betyder det inte att den är hemlös. Det är en normal instinkt hos de flesta katter att de undviker främmande människor.

Vad man ska göra när man misstänker att en katt är hemlös? Eller bara vill ta reda på var katten hör hemma?

Steg 1

Du ska inte börja med att mata den!
Titta på katten. Om katten ser välmående ut, har fin päls och bra hull, då är katten till 99,9 % inte hemlös.

Det är väldigt vanligt att vi vill mata katter när de dyker upp, men det ska man inte göra. Det är säkert en huskatt som är ute på en promenad. Många säger, katten var så hungrig… Ja, de flesta katter säger inte nej tack till ett gratis mål mat!
Den går hem när den är redo.

Steg 2

Har katten ett halsband på sig? Finns det en id-bricka eller tub med telefonnummer på?

Titta efter en id-märkning i örat.
Mellan 4-5 tecken bestående av både siffror och bokstäver.
Är den svår att tyda kan du lysa med en ficklampa från baksidan av örat.
Vi på katthemmet kan hjälpa till med att tyda tecknen om du har svårt med det. Har bara av dig till oss. Så här kan det gå till när vi hjälper till.

Om katten inte har någon tatuering i örat kan den fortfarande vara chipmärkt under huden i nacken. Det är inget man ser eller känner. Det behövs en chipläsare för att kunna skanna av katten. Det kan vi också hjälpa till med på katthemmet eller så kan du hyra en av oss för att kolla själv. Lär mer här.

Hittar du en id-märkning kan du söka efter kattens ägare i två olika register. Du kan själv söka i Kennelklubbens register eller SVERAKs register. Där finns de katter som registrerats i Sverige med. Inte bara i Stockholm.

Steg 3

Om katten inte har någon id-märkning, så är nästa steg att sätta på katten ett halsband med en behållare på och skriva på lappen ”Vem äger mig?” och ditt telefonnummer.
Vi kan även bistå med det om det skulle behövas. Om katten har på sig halsbandet och ingen hör av sig på två veckor, så vet man att katten inte går hem. Annars kan man ganska snabbt få veta var katten bor.

Steg 4

Nästa steg efter det är fotografera katten och sätta upp lappar i området och även lägga i alla brevlådor. Det har mycket god effekt. Mer än att annonsera på facebook. Tänk på att hålla en radie på 500-1000 meter från där katten håller till. Få med mataffären, olika butiker, vid bussen, veterinären och andra offentliga platser. Ge det sedan 1-2 veckor, sedan kan du behöva utöka radien. Uppdatera lappar som försvinner.
Många katter som kommit bort sig hittas 1-4 km från sitt hem.

Fråga runt bland grannarna och hör om de sett katten. Om de kan veta vems det är. När de sett den. Var de sett den och hur långt tillbaka.

Du ska även lägga ut en annons i VILSE en databas enbart för upphittade och bortsprungna katter.

I VILSE kan man lätt filtrera sina sökningar efter kön, färg, pälslängd eller geografi för att slippa bläddra igenom massor av annonser som inte är relevanta. Vårt mål är att alla, både privatpersoner och katthjälpsorganisationer ska använda sig av VILSE så att alla annonser hädanefter samlas på en och samma sajt.

Vi kommer därför fortsättningsvis hänvisa alla att annonsering av upphittade och bortsprungna katter sker på VILSE.

Du kan även dela till vår Facebookgrupp.

Enligt vår erfarenhet, så är att sätta upp lappar det som är mest effektivt.

Steg 5

Ring polisen och prata i första hand med lokalkontoret. Hör med dem om katten kan finnas med i deras register över bortsprungna/saknade katter. Om katten inte finns med där, så anmäl den som upphittad. Polisen ska registrera upphittade och bortsprungna djur i det regionala Djurregistret. Det kan låta olika beroende på vilken person man talar med, men stå på dig. Registret finns.

Steg 6

Om katten är riktigt mager ska du mata den. Då det säkert är en huskatt som har kommit vilse och inte kan hitta mat själv. Var dock medveten om att börjar du mata en katt blir du, enligt djurskyddslagen, en djurhållare och måste då sköta katten i enlighet med djurskyddslagen. Du blir på så sätt ansvarig för katten och eventuell veterinärvård. Om du känner oro inför detta kan du prata med oss på katthemmet, så kan du mata katten på uppdrag av oss och på så sätt blir du inte ansvarig fullt ut.

En del katter som kommit vilse och stöter på en människa kan bli fullkomligt desperata i att försöka få kontakt/hjälp genom att jama och klättra upp på den de hittat.

Ibland kan man behöva använda en kattfälla för att få tag på katten för att kunna kolla om den är id-märkt. Vi hyr även ut fällor. Läs mer här.

Vi hjälper gärna till med att kolla id-märkning, kön och status på katten, samt tar kort på katten för att göra en annons om en upphittad katt. Det är dock sällan som vi omedelbart kan ta emot en katt på katthemmet eftersom vi alltid har fullt och katter på kö. Dock försöker vi alltid hjälpa till. Kom dock ihåg att detta arbete sker helt ideellt!

Ninni vägde 1,6 kg när hon kom till katthemmet. Hon var bara skinn och ben. Att inte ta in och hjälpa henne vore grymt!

Ninni som helt återhämtad 🙂

Vad gör jag när jag har gjort alla stegen och inte hittat någon ägare?

Ja, tyvärr, så är det så att det finns de som flyttar och lämnar kvar katten. Ägaren kan ha avlidit och det finns ingen som kan ta hand om katten. Den glöms bort. Det finns de som åker ut på landet och bara släpper ut katten och åker vidare. Katter kan åka med en lastbil av misstag och komma ut på ett helt annat ställe. En besökare kan ha haft med sig sin katt och det smet ut av misstag. Det finns också människor som tar en katt på ett ställe och åker iväg och släpper ut den någon helt annan stans… Det finns många scenarion.

Ring till till Polisens hittegods och gör en anmälan på att du hittat en katt som är ägarlös. Det är tyvärr svårt att få dem att ta emot en anmälan när det gäller katter, men de ska göra det.

Om katten mår dåligt, är sjuk, skadad eller mager är det Länsstyrelsen du ringer och gör en anmälan om en ägarlös katt som far illa. Berätta alla saker som du har gjort.

Annars behöver du ställa katten i kö till en plats på ett katthem eller flera katthem. Det kan ta tid att få en plats eftersom det är många fler katter som behöver hjälp än det finns plats. Tänk på att ett katthem är en ideell förening och är helt beroende av bidrag. Ge därför lite pengar till verksamheten!

Under tiden tills får en plats på ett katthem:

  • Fortsätt att mata katten.
  • Ta in katten om du kan. Ställ annars ut en låda som du isolerar med filtar, frigolit, tidningspapper. Täck den med plast mot fukt.

Norrtälje katthem hjälper till med kastrering, id-märkning och vaccinering av hemlösa katter i väntan på att de ska få en plats på ett katthem eller om du vill fortsätta att ta hand om katten själv. Ta kontakt med oss.