Vad har hänt med vanligt hyfs?

Om man bokar in en tid, oavsett om det är hos tandläkaren, banken eller på ett katthem, så är det väl ändå rimligt att tänka sig att man avbokar den tiden om det visar sig att man inte kan komma. Oavsett om det beror på sjukdom eller att man ångrat sig. Det kan väl ändå inte tänkas vara för mycket begärt?!

Klart att det kan hända saker i livet, som gör att man inte kan komma på ett inbokat möte. Man kan försova sig, ta fel på dag eller tid, bli fast i trafiken, ta fel buss eller helt enkelt glömma bort. Vi är alla människor och kan göra fel. Men om man nu märker att man gjort fel eller har glömt bort, skulle man då inte kunna tänka sig att det hör till god ton att man hör av sig och berättar vad som hänt och ber om ursäkt?

Det verkar gå en otrevlig trend, hos lite för många faktiskt, av de som bokar in en tid för att komma till katthemmet på en visning.

Först och främst fattar man inte att man måste boka en tid. De tror att man bara kan dyka upp, oanmäld, och titta på katterna. Antingen med tanken att det är Skansen och att man bara kan kolla på katterna som man vill eller så tror de på allvar att man bara kan svänga förbi och shoppa en katt!

Sen när de vill boka en tid, så brukar det inte helt sällan låta:
– Om vi åker nu, kan vi komma då?
Vilket för mig ekar: IMPULSKÖP! och jag drar öronen åt mig.

Sen när vi ska titta på en dag och tid, så verkar det som om att inte helt få har inställningen om att det är jag som ska anpassa mig efter när de kan. Fungerar det så när man bokar en tid hos doktorn? Till bilprovningen? Eller om du vill handla på en affär? Du får helt enkelt anpassa dig till när de arbetar eller har öppet. Du kan inte kräva att få en tid hos frissan klockan åtta en lördagskväll om de inte har öppet! Eller komma på tanken att butiken ska vara öppen en timma längre bara för att du dök upp för att handla fem minuter innan de ska stänga.

Om någon frågar snällt och berättar att de har mycket långt att åka eller om det bara är en viss dag som de kan låna en bil, så är jag samarbetsvillig och flexibel, men det betyder inte att jag tycker att det är det minsta roligt att förbereda för en visning och sedan sitta och vänta och inse att ingen tänker dyka upp!

Det är faktiskt väldigt konstigt att jag får mindre respekt för den tid jag erbjuder, än till exempel ett butiksbiträde får eller en läkare, och jag ger av min tid helt gratis. Jag arbetar helt och hållet ideellt med att hitta nya hem åt behövande katter, vilket betyder att jag inte har någon lön!

Att komma för sent, utan att ringa och säga att man blir sen, eller inte be om ursäkt när man väl kommer för sent. Utan, tycka att det är helt okej, är för mig mycket respektlöst!

Att inte avboka ett inbokat möte, är för mig helt och hållet respektlöst!

Om jag skulle bli sjuk, så tror jag att de som bokat en tid på katthemmet för en visning förutsätter att jag ringer och avbokar. Eller skulle jag låta dem komma till katthemmet för att först vid ankomsten få veta att det är inställt och få vända i dörren? På en skala, hur muntra skulle de bli då?

Trenden är att man bokar in en tid och sedan uteblir! Denna vecka har det skett fyra gånger! Bara detta år är det tio inbokade träffar som uteblivit!

I början av veckan hade jag två visningar inbokade under sen eftermiddag. Jag hade bokat in dem fast jag egentligen var ledig, av den anledningen att jag är delvis mammaledig och att det är mycket inbokat just nu. Det fanns inget annat som passade förrän om två veckor, så jag var snäll och var lite flexibel.

Den första visningen dök inte upp på utsatt tid. När det gått nästan femton minuter ringde jag upp, för att kolla om de kanske kört fel eller vad som hänt. Jag vill ju ändå alltid vara positiv och utgå ifrån att människor är goda och gör det rätta.

Först gick det fram vanliga signaler, men sedan tutade det snabba toner.
– Blev jag precis borttryckt?

Jag väntade tio minuter och ringde upp igen. Vanliga signaler först och sedan blev jag borttryckt!
– Va f-n! tänkte jag.

Jag hann inte mer än lägga på luren, så ringde det numret som jag försökt att ringa. (Och ja, vi har nummerpresentatör på katthemmet!) Jag svarade. Det var helt tyst.
– Hallå?
Helt tyst. Jag upprepade hallå några gånger och sedan kom en röst in:
– Du har fått ett SMS som du nu kommer få uppläst:
– Sitter i möte.
Vilket jag tyckte var konstigt eftersom mötet var här och jag var ensam…

Jag skickade ett SMS tillbaka där jag sa att de hade ett möte inbokat på katthemmet och att jag väntade, samt att jag frågade vad som hänt. Enkelt, tydligt och samtidigt en trevlig ton.

Jag fick genast ett SMS tillbaka:
Åh stort stort förlåt!! Vi skaffade en lite katt i fredags och glömde helt bort att avboka visningen hos er. Ber så hemskt mycket om  ursäkt!

Klart man kan glömma, men det var ändå min tid som gick förlorad.

Visningen efter dök heller inte upp. De avbokade sin tid via mail, men så pass sent att jag inte hann se det i tid.

Normalt har jag inte visningar på lördagar. Vi har nämligen bestämt att lördagar efter 12 ska vi alltid vara lediga, för att kunna göra saker med familjen osv. Därför har vi heller ingen hämtning eller lämning på pensionatet. Jag arbetar trots allt sju dagar i veckan. Alltid på jour eftersom jag har ansvar för alla katterna. Men idag hade jag bokat in en visning klockan elva för att jag var snäll och ändå planerade att vara klar till tolv. Började därmed extra tidigt på morgonen med att städa hos katterna, så allt skulle hinnas med innan vi skulle åka iväg efter lunch.

Angelina, som adopterades från oss i mars 2012, skulle komma tillbaka och en hankatt som gått som hemlös en tid i Rimbo skulle också komma på förmiddagen.

Angelina dök upp när hon skulle. Vi pratade och klarade av pappersarbetet. Klockan blev elva och ingen visning kom. Telefonen ringde och det var Rimbo-kattens upphittare, som berättade att katten inte behagade dyka upp som han brukade, så de trodde inte att de skulle hinna komma före tolv och vi bestämde att de skulle göra ett nytt försök imorgon.

Hade tyvärr inget telefonnummer till visningen så jag mailade och då var klockan 11.15:

Hej,
Något som blivit tokigt idag?
Vänliga hälsningar
Cecilia

När jag och Jan var på väg att gå hem klockan tolv kom det en bil och en familj klev ur. Två vuxna och två små barn. Det var min elvavisning. De kom in och sa att de hade bokat en tid klockan elva och att de blivit lite sena för att ena barnet fått ont i magen och de varit tvungna att stanna på en bensinmack.
– Lite sena är tio minuter, svarade jag, inte en timma.
– Vi har försökt ringa.
Jag förklarade att jag hade andra saker inplanerade och en tid att passa, så jag kunde inte ha visningen nu och sa jag möjligtvis kunde stanna femton minuter och prata med dem.
– Men vi har åkt jätte långt… Och är lite sena.
– Jag är ledsen, men jag kan inte stanna mer än femton minuter.

Mannen grymtade och störtade argt ut genom dörren och drämde igen den, så väggen skakade.
– Så vi hinner inte få en katt nu, frågade kvinnan.
– Tyvärr räcker inte tiden, svarade jag.
Hon vände på klacken och gick ut. Jag hörde dem göra en rivstart på gårdsplanen och ut på vägen… Undrar om de hann spänna fast barnen ordentligt i bilen? De var iväg så snabbt.

Detta mail dök upp klockan 15:11:

Ja väldigt tokigt för vår del. Hade planerat hela dagen. Var och lånade en kattbur. Köpte kattlåda, mat m.m. i morse. Vi har två småbarn som blev lovade en katt idag. Vi hade två timmars bilväg. Men som sagt.. Livet går inte alltid som man vill. min son hade jätte ont i magen så vi fick stanna på en mack och dricka, gå på toa. OCH vi körde fel och hittade inte vart vi skulle.(jag ringde, inget svar) Därav blev vi sena. Om det nu va så viktigt med tiden så kanske du ska skriva det i mejlet. Ungefär såhär : det är viktigt att ni kommer exakt kl elva för jag har andra saker inplanerat. Då hade jag tänkt på det och kanske åkt en halv timma tidigare bara för att vara extra säker. Men som sagt. Allt går inte alltid som planerat. Det vet jag med två småbarn som förresten blev jätte ledsna och vi fick sitta i bilen två timmar hem igen. Min sambo har oxå ryggskador som gör att det blir fruktansvärt jobbigt för honom att sitta i en bil så länge. (Vilket inte har nått med er att göra) det här va lixom våran dags tur.  vill ändå att du ska få riktigt dåligt samvete och jag hoppas innerligt att detta slår tillbaka på dig nån gång i framtiden. Hoppas du hade nått riktigt viktigt att göra. Istället för att hjälpt oss i en halvtimma. Som sagt. Hoppas det känns riktigt bra för dig, att du känner dig viktig och duktig människa. Gå inte runt och tro att din dag blev förstörd eller att dina planer inte gick ihop. För den biten föll på oss, jävligt hårt.

Mitt svar:

Hej,

Det är väldigt tråkigt att ni fick åka långt med oförättat ärende, men så blir det när man inte kommer i tid. Vi hade en inbokad tid kl 11.00 och det är inget som jag ska behöva förklara för dig. Att kl 11 betyder kl 11. En bokad tid är en bokad tid och så ser livet ut när man är vuxen. Det är upp till dig att planera in extra tid om du är osäker på vägen eller om du har barn som kan behöva stanna för att kissa osv. Det ligger helt på dig som en vuxen människa.

Tyvärr kan jag INTE adoptera ut katter på 15 minuter. Jag erbjöd att prata mer er den tiden jag kunde, men din sambo drog ut genom dörren på en gång, och du valde också att gå när jag sa att vi inte kommer att hinna göra klart något på den stunden jag kunde erbjuda.

För övrigt var jag på plats på katthemmet från kl 08 och det har bara ringt tre samtal, så om du försökt ringa, så måste du ha ringt fel nummer. Jag dubbelkollade nummerpresentatören och det fanns bara tre registrerade samtal.

Du verkar väldigt omogen och van att få som du vill. Du ser det kanske inte nu, men så småningom kommer du att fatta att världen inte kretsar kring dig. Väx upp! Visa respekt för andra människor och deras tid!

Vänliga hälsningar
Cecilia

Vad har hänt med vanligt hyfs? Eller bryr folk sig bara inte? Att; får bara jag som jag vill, så är det bra. Utan respekt för andra. Ingen empati. Ingen ödmjukhet.

Jag kanske ska göra som tandläkaren, vårdcentralen med flera och debitera för uteblivet besök?!

Men allvarligt, hur många tycker att jag har rätt respektive fel? Jag kan nog räkna upp på en hand de som tycker att det är jag som är dum i huvudet och även lätt räkna ut vilka de är  😛

_____________________________________________
 Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670