Lillebror kom hem efter 1,5 år

Lillebror
Lillebror
Lillebror
Lillebror

Katten Lillebror hade varit borta från sitt hem hos Stefan Larson i Jakobsberg i ett och ett halvt år när han till slut hittades.
– Jag trodde inte det var sant, säger Stefan Larson.
Stefan Larson hade gett upp hoppet. Lillebror som är till hälften norsk skogskatt och hälften perser försvann från villan i Jakobsberg 
i juni 2013. Ett och ett halvt år senare hade han fått massor med tips från människor i hela Sverige som sett hans efterlysning på Facebook och som trodde sig ha sett Lillebror. Men inget tips stämde.

Men så i december, någon vecka före jul, fick han ytterligare ett tips. En kvinna i Farsta ringde och berättade att hon hade börjat ge mat till en hemlös katt som liknade bilden på Lillebror.
– Först vågade jag inte tro att det var min katt, men hon var så engagerad så när hon ringde igen på julafton och sa att hon lyckats fånga in katten åkte jag dit, säger Stefan Larson. Kvinnan hade rätt. Det var Lillebror. Fast en ny Lillebror.
– Han kände inte igen mig. Han var luggsliten och fruktansvärt rädd för människor. Lillebror har ingen id-märkning men Stefan Larson är ändå säker på att det är hans katt.
– Färglinjerna i ansiktet är identiska med de foton vi har på honom, så jag är 99,9 procent säker.

Lillebror
Lillebror

Vad Lillebror haft för sig under ett och ett halvt år och hur han lyckats överleva är det ingen som vet. Men han verkar inte ha svultit.
– När vi var hos veterinären och klippte bort den toviga pälsen så såg man vilket muskelberg han hade blivit. Stefan Larson fick rådet att hålla honom instängd i två veckor för att han skulle acklimatisera sig inomhus igen men redan andra dagen tog sig Lillebror ut genom ett fönster som stod på glänt. Han hoppade ner från andra våningen och drog iväg. Tre dagar senare kom han tillbaka igen men vägrar fortfarande efter tre veckor att gå in i huset.
– Det är lite tråkigt men jag vill inte tvinga honom till något. Men det känns som om han börjar komma ihåg var han är och vi blir allt bättre vänner igen.

Rasmus Eriksson, djurvårdare vid den ideella föreningen Kattstallet som omplacerar upphittade katter, tror att det finns hopp.
– Absolut. Vi har omplacerat massor med katter som klarat sig själva under en längre tid och som sedan lärt sig att leva med människor igen. Det är bara en fråga om tålamod.
Magdalena Rosen
Mitti

Lillebror
Lillebror

 

Fler solskenshistorier med katter

• I våras återförenades en familj i Jakobsberg med katten Cody som varit borta i sex år. Katten hittades bara någon mil bort.
• I mellandagarna hittades en hemlös katt på Coops lastkaj i Kungsängen där den levt på möss, råttor och matrester. Via Kattstallet lyckades man tyda ID-märkningen och kontakta ägaren i Kungsängen. Katten hade då varit borta i sedan i våras.
• I oktober fick en barnfamilj i ­Enskede tillbaka sin katt som blivit rädd och sprungit iväg under en storm i somras. Katten hade då länge blivit matad av några grannar längre bort. Källa: Kattstallet

_____________________________________________
Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670