Pelle var nära döden

Katten Pelle var så vanvårdad att han höll på att dö. Via sjukhusvård överlevde han och fick ett nytt hem hos familjen Thunman. Nu har han utsetts till årets Lussekatt 2014.

image
Pelle

– Han har gjort en otrolig resa, säger matte Ann Thunman.

2012 var Pelle ett benrangel. Han levde i misär på en gård utanför Stockholm.

– Han hade blivit utsatt för kraftig misshandel. Kroppen var helt utmärglad av svält och han hade en svår blodförgiftning, säger Ann Thunman.

Till slut uppmärksammades problemen på gården. De vanvårdade djuren tvångsomhändertogs och veterinären hade tänkt avliva den döende Pelle – men då visade han förnyade livskrafter.

– Han orkade gosa med veterinären och då bestämde hon sig för att ge honom en ny chans. Sedan opererades han och vårdades på djursjukhus i flera månader, säger matte Ann Thunman.

Ann och Göran föll direkt för Pelles charm på katthemmet.

– Det var kärlek vid första ögonkastet. Pelle valde oss, säger hon.

Ann Thunman tog del av polisens och veterinärens rapport från gården där Pelle vanvårdades.

– Det var hemskt det som hände honom. Samtidigt är det fantastiskt att samhället kan rädda ett kattliv. Jag trodde inte att en katt var så mycket värd. Men det är aldrig för sent att rädda och ta hand om ett djur, säger hon.

Det har tagit tid för Pelle att bygga upp sitt förtroende för människor igen. Under sin första tid i familjens hus var han rädd för alla ljud, som mikrovågsugnen och torktumlaren.

– I början låg han mest i mörkret under ett skrivbord och spanade på oss. Men vi lät honom vara. Sedan fick han tassa ut när han kände att han vågade, säger hon.

Han är fortfarande rädd för barn. Och han vill inte gå utanför dörren utan sitt röda koppel och husse Göran, tryggt vid sin sida.

Pelle är även rädd för journalister. Men till slut vågar han sig tillräckligt nära för att han ska kunna bli fotograferad.

Han är en diskret och ödmjuk katt som inte gör en fluga förnär.

– Pelle är en god och glad kille. Världen snällaste kisse, säger Ann Thunman.

Han lyckades charma läsarna och vann en jordskredsseger med nästan dubbelt så många röster jämfört med andrapristagaren.

Han får nu förstapris vilket innebär en klöspelare, flera kilo kattmat och godis. Även ett presentkort på en djuraffär till ett värde av 500 kronor. Pelle är märkbart nyfiken på de nya sakerna och nosar försiktigt medan han kliver runt och tittar.

Hur känns det att vinna första pris?

– Fantastiskt roligt, helt överväldigade blev vi när vi hörde det. Det är ärorikt på flera olika sätt.

– Han känner sig nog väldigt stolt och glad över allt han vann. Han är inte van att få så stor uppmärksamhet, säger hon.

Anton Emanuelsson
026-15 93

image
Pelle

 

Första pris: Pelle.
Ägare familjen Thunman.

Andra pris: Jack.
Ägare: Hanna Nord Eriksson.

Tredje pris: Pyre.
Ägare: Louise Sandelin.

Pelle
Namn: Pelle
Bor: Hos familjen Thunman i Älvkarleby.
Favoritmat: Tonfisk på burk.
Tycker om: Att promenera i sin röda sele utomhus med husse Göran.
GD

___________________________________________
Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670