Tänder

Det är kanske så att många inte tittar i munnen på sin katt, men gör det till en vana. Både för att lära katten vid hanteringen och för att snabbt se när något händer.

Det kan faktiskt vara så enkelt att man lyfter lite på läppen varje dag innan katten får blötmat. Minimalt obehag och sedan belöning. Sedan när katten förväntar sig att man ska lyfta lite på läppen innan maten serveras, då kan man börja lyfta lite mer och sedan titta lite längre. Öka kravet vart eftersom helt enkel. Snart har du en katt som sitter och väntar på att visa tänderna innan maten 😉

Min poäng är att snabbare se när något händer i munnen på katten. Det kan vara inflammation i tandköttet eller en fraktur på en tand.

Denna unga kisse kom till oss för att kastreras och vid första anblicken måste jag erkänna att tänkte: “vad gulligt, en Dracula-katt!” Men det är inte jätte vanligt att hörntänderna sticker ut och när jag även såg att den ena hörntanden var lite sned, så kändes det inte så gulligt längre…

Dracula?
Dracula?

 

Tandköttet var rött och det luktade lite illa. Den högra tanden satt väldigt löst.

Dracula?
Dracula?

 

Det går att se att tanden glidit några millimeter. Den vänstra tanden var inte så långt efter. Benvävnaden kan ha brutits ner kring tanden på grund av inflammation runt tanden, så kallad periodontit.

Symtom på periodontit:

  • Dålig andedräkt
  • Rött, irriterat och lättblödande tandkött
  • Var kring tänderna
  • Lösa eller tappade tänder

En del katter kliar sig runt munnen på grund av smärta eller obehag, eller drar sig för att öppna munnen. Andra symtom kan vara bristande aptit, viktnedgång, problem med att tugga, salivering/drägla eller beteendeförändringar såsom aggression/retlighet eller nedstämdhet. Det är ovanligt att en katt har alla dessa symtom.

Behandling:
Ta bort tandsten och lösa tänder. Sedan får man borsta tänderna hemma.

Förebyggande:
Daglig tandborstning
Ge ett foder som hindrar att plack bildas.

Dracula?
Dracula?

_____________________________________________
 Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 1234 70 48 21