Varför älskar katter kartonger?

Som kattägare är vi bekanta med fenomenet att när det finns en tom låda i närheten kommer en katt garanterat att lägga sig i den. Frågan är varför katter gillar kartonger och lådor så mycket?

Att ligga i en kartong eller låda ger trygghet för katten. Den kan sova på en plats som har kanter runt sig och på så sätt behöver inte katten oroa sig för att ramla över kanten när den slappnar av, men katten kan också förbli oupptäckt om någon smyger sig på. Kartonger ger en skyddande miljö där katter kan känna sig säkra och undangömda. Materialet ger också isolering och håller kvar kattens värme. Katten är av naturen dragen till små utrymmen, som kan ge en trygg plats där katten kan vila, återhämta sig och känna sig skyddad från eventuella faror. En katt som känner sig otrygg mår dåligt, precis som vi människor.

I naturen är även katter är byten för större rovdjur, då katten är väldigt liten, vilket gör att katten i sin natur är försiktig och misstänksam för nya saker samtidigt som de är otroligt nyfikna. De är i grunden ett självbevarande djur. Små och skyddande utrymmen är ett sätt för katten att undvika potentiella faror och rovdjur medan den vilar. En säker plats i naturen att vila på ger en ökad chans att överleva.

Katter är som sagt också väldigt nyfikna djur, ibland lite för nyfikna, som ständigt håller koll på sin omgivning. En ny kartonger representerar något nytt och spännande för katter att utforska. En kartong aktiverar katten genom att katten får utforska något nytt och de kan roa sig länge med en ny kartong.

Kartonger av olika slag ger katten en känsla av trygghet och avskildhet. Det gör därför just kartonger till attraktiva platser för katter att koppla av och vila på. Den ger en säker plats där katten kan känna sig skyddad från överraskningar, ha kontroll på sin omgivning och samtidigt undvika konfrontationer genom att hålla sig gömd. Våra hem saknar ofta naturliga gömmor för katten.

Att gömma sig är även ett sätt för katten att hantera miljöförändringar och stress. När katten blir rädd eller tycker att det är jobbigt vill den gärna krypa in i något och gömma sig, men det är även ett sätt att undvika konflikter. En kartong ger den möjligheten.

Vid en studie utförd av Utrecht University vid ett holländskt katthem gav man hälften av katterna i testgrupp möjligheten att ligga i kartonger, och stressnivåerna minskade rejält hos just de katterna.

Texturen på kartonger är också uppskattad av katter. Både genom att bita på, vilket är helt ofarligt, och att klösa på. Det ger katten tillfredställelse att både bita och klösa på kartongen.

Yngre katter älskar att leka i kartonger, men även äldre katter. De är naturliga jägare och de har en starkt rotad instinkt att jaga. Kartonger är idealiska för att smyga på varandra och leka jakt. De smyger runt kartongen och kan hoppa in och ut ur den. Du kan öka på det roliga genom att skära upp mindre hål i en större kartong och ställa den upp och ner. Även att lägga en leksak i kartongen gör att leken kan efterlikna kattens naturliga jaktbeteende. 

 

Katt i kartong

Sommartider

Från 1 juli fram till 16 augusti har vi sommartider på Kattcenter.

Butiken kommer vara öppen:
mån-fre 10-16
lör-sön 10-12