Norrtälje kattcenter | katthem | kattpensionat

Medlemsbrev 2022

Ett år har redan passerat och det är åter dags att förnya sitt medlemskap.
Det här informationsbrevet (sms) går ut till alla medlemmar, oavsett om medlemsavgiften redan är betald eller inte, samt om du är hedersmedlem eller har ett livslångt medlemskap.

Genom medlemskapet stödjer du vårt arbete att kastrera, rehabilitera och placera hemlösa katter till nya varaktiga hem.

Om du vill avsluta ditt medlemskap är vi tacksamma om du meddelar oss detta genom att mejla medlem@kattcenter.se

Inbetalningen sköter du på egen hand och det är för att underlätta för oss rent administrativt, samt att det sparar pengar som kan gå till katterna istället.

Vanliga vägen att betala:

  • Skriv ditt namn samt ange medlem 2022 som referens på insättningen till
    Bankgiro: 495–5670 eller till
    Swish: 123-161 2001
    Du behöver inte komma ihåg ditt medlemsnummer 😉

Du kan även betala via Klarna via vår bokningskalender.
Gå in via länken. Du väljer där vilken medlemsavgift du vill betala och klickar på den. Då står det 30 min och priset på medlemsavgiften.
Välj en ledig tid, vilken som helst, spelar ingen roll du ska inte komma till katthemmet 😉 Sen fyller du i dina uppgifter och betalar via klarna. Bry dig inte om all info om kattvisning osv.

150 kr för ungdom
300 kr för vuxen
200 kr för pensionär.

Saturnus

Katthemmet 2021

2021 har varit ett lika annorlunda år som 2020. Det har varit ett tufft år ekonomiskt. Det är det i och för sig alltid, men utan öppet hus- och pensionatsinkomster är det mycket mer kännbart. Det har gjort att vi har haft mer insamlingar på facebook än tidigare. Fler kommer också och handlar i nya butiken vid katthemmet och det är riktigt roligt. Vi har utökat sortimentet och har en stor presentshop, så har du inte besökt oss sedan vi byggde ut, så kom förbi och ta en titt. Där finns allt man behöver för katten och även en stor avdelning för presentartiklar, såsom smycken, väskor, muggar, plåtburkar, kuddar, badbomber, läppbalsam och mycket, mycket mer, och allt med katter på så klart.

Vi försökte komma igång med kattcaféet, men det strulade först till sig med tillståndet från Länsstyrelsen då de hade orimliga krav på hur lokalen skulle se ut, men det löste sig efter lite sedvanligt tjafs. Jag hade även kollat vad som gällde med servering av lättare fika, då det inte är tänkt att vara ett café i den bemärkelsen, men när vi provkörde, så var det någon som tyckte att de var bra att anmäla oss till miljö- och hälsa. Jag blev kontaktad av en ganska osympatisk kvinna som hänvisade till olika paragrafer och krav. Jag som är van att tjafsa om paragrafer, skickade ett svar med hänvisning till paragraferna att vi följde dem. Med då hon inte gav sig så skickade jag in en ansökan på det minsta tillståndet man kan ha, men det innebär också att man måste få en inspektion två gånger per år och provta vattnet flera gånger per år, så vi pratar ändå minst tio tusen kronor i avgifter. När jag skickat in ansökan var det en annan livsmedelsinspektör som ringde och han tyckte inte alls att vi behövde något tillstånd för att bedriva den verksamhet som vi tänkt göra med katterna. Jag tyckte att vi ändå skulle ha det minsta tillståndet bara för att slippa tjafs, men han tyckte bestämt att det var onödiga kostnader för katthemmet som hade viktigare saker att göra för pengarna. Vissa förstår bara 🙂 Detta gjorde att jag valde att döpa om kattcaféet till kattmingel istället för att tydliggöra vad som var i fokus. Dock kom vi inte igång som vi hade tänkt. Mycket på grund av tids- och resursbrist.

I maj blev vi anmälda till ARN av en kattägare för att hennes katt blivit sjuk nästan ett år efter flytt och då av en sjukdom som inte går att förutse eller som täcks av försäkringen. Till en början sökte ägaren upp oss för att berätta och be om ekonomiskt hjälp, vilket vi erbjöd en insamling, så att alla prover och läkemedel skulle bekostas av insamlade medel. När hon fått nästan tio tusen kronor i hjälp till läkemedlen ville hon plötsligt ha mer och även att vi skulle betala tillbaka köpesumman för katten till vilket jag sa nej till. Det resulterade i att hon anmälde katthemmet till ARN. Jag skrev en lång redogörelse för vad som hänt, vad vi gjort för att hjälpa och vad som erbjudits, samt att man inte kan förutse sjukdomen och att det inte är “ett fel på varan”. Dock tyckte inte ARN det, utan gick helt på kattägarens linje och ansåg att katthemmet skulle betala ut ytterligare många tusenlappar utöver de pengar som vi redan gett.

Jag som vägrar gå med på något som är fel har så klart protesterat, men man kan inte överklaga ARN’s beslut… Det enda som jag kan göra är att vägra gå med på deras rekommendation. Det kommer troligtvis komma efterföljder då djurägaren hotat att ta detta till rätten om katthemmet inte ersätter henne enligt ARN’s beslut. Fortsättning följer.

Vi har även blivit utsatt för andra hot och trakasserier av flera olika personer i olika ärenden, som också tar mycket tid och energi.

Vi har haft många fler trasiga äldre katter än tidigare år. Det har också gjort att vi haft fler utgifter för veterinära åtgärder än vanligt.

Det nya som tillkommit på katthemmet under året är att vi numera har en senioravdelning, där vi har flera äldre katter som bor sin sista tid. De är pigga och glada, men äter diverse läkemedel och behöver täta kontroller av veterinär med blodprover och är därför inte så attraktiva för adoption. Tanken är att dessa gosiga äldre katter ska “arbeta” som goskatter på vårt kattmingel.

Jag har inte skrivit på bloggen sedan i början av sommaren. Jag har helt enkelt inte orkat. Det är första gången sedan katthemmet startade 2010 som bloggen stått stilla. Jag har däremot hittat ett nytt forum för att få ut information och det är via TikTok och tanken är att jag ska försöka komma igång på YouTube lite mer. Det gör att det blir kortare filmer istället för en dagbok och jag når ut till de yngre generationerna och kan utbilda dem.

Vi förlorade vår huskatt Oggy här i december. Han finns att läsa om i katthemmets almanacka 2022 som juli-katt.

Almanackan för 2022 finns att köpa på katthemmet eller via våra försäljningsställen, eller att få den hemskickad. Läs mer här.

Jag har sedan första november fått administrativ hjälp av min vän Johanna, som också är sjuksköterska, och som till att börja med kommer att ägna sex månader på heltid åt katthemmet för att avlasta mig och få igång alla mina planer. Tanken är att jag så klart vill behålla henne längre, men vi får se hur det ser ut ekonomiskt. Sysselsättning finns med inte ekonomi att anställa tyvärr och det är inte många som är lika galna som jag och investerar allt i katterna.

Tack för ditt stöd!
Ha det gott,
Cecilia och alla katterna.

Allt för katterna!

Cecilia och Totte

Katthemmets T-shirt 75 kr


Trasiga katter

Normalt brukar vi ha upp mot 120 kattungar med eller utan mamma under senvåren och sommaren, men under denna period 2021 har det i stället rasat in äldre trasiga katter som behöver mycket hjälp. Uteslutande äldre hankatter som gått utan tillsyn i många år och varit i behov av vård. Detta har tyvärr även medfört ökade kostnader för katthemmet.

Grand Papa

Marsvinsräddning

Katthemmet fick ett larm om två marsvin som hittats boende under en rotvälta i skogen. De som sett dem hade varit dit med mat. Vi drog i väg ut för att fånga in dem. Ett av marsvinen var lite modigare och kunde fångas in på en gång, men det andra marsvinet var mycket blygare och kröp bara längre in under rotvältan. Efter mycket lock och pock fick vi byta taktik genom att börja gräva ut en hel del under rotvältan. Jan kunde till slut krypa in under rotvältan och få tag på marsvin nummer två. De var båda väldigt smutsiga, magra och lite uttorkade. Den långhåriga var även tovig.

Billie och Fluffen

Färre kattungar än normalt

När vi haft kontakt med kollegor i övriga delar av Sverige är de, precis som varje år, överhopade med kattmammor och kattungar. Genom åren har vi konstant haft mammor med ungar från början av april till långt in under hösten. Det är allt från högdräktiga honor, honor som nyligen fött ungar, honor med lite större ungar, samt många ensamma kattungar där mamman dukat. I snitt tar vi hand om 120 utefödda kattungar varje år.

Under 2021 har vi endast tagit emot två dräktiga honor som fött på katthemmet och fyra kattmammor med varsin kull samt fyra moderlösa ungar under sommaren och en ensam i oktober. Det är extremt ovanligt och vi har bara hållit andan att den årliga babyboomen skulle slå till, men inget hände. Katthemmet har totalt fått in 19 kattungar under året.

Den ena förlossningen slutade i akut kejsarsnitt där tyvärr ingen av ungarna klarade sig. Den andra honan födde endast en unge, som hon övergav på dygn två som gjorden att vi fick nappa ungen tills en av våra snälla mammor kunde ta över.

Första dräktiga kattmamman kom in den 16 maj och den första mamman med sin nyfödda kull kom in den 18 maj, vilket är en väldigt sen start. Den andra dräktiga honkatten kom den 28 maj och den andra mamman med sin kull på sex veckor kom först den 17 juni. Tredje mamman som hade ungar på 10 veckor kom först den 5 juli. Sedan dröjde det ända fram till den 16 augusti innan den sista mamman med sina ungar på 12 veckor kom in till katthemmet. Två omgångar med ensamkommande kattungar under sommaren och en ensam under senhösten.

Varför har vi på Norrtälje katthem haft så få mammor med kattungar under 2021, när alla andra katthem precis som vanligt varit överhopade med mammor och kattungar?

Vi tror och hoppas på är att det är nu som vi märker av effekterna av våra kastreringskampanjer. Vi startade med kastreringskampanjerna under hösten 2016 och vi har kontinuerligt haft dem varje vecka sedan dess. Vår förhoppning med kampanjerna har varit att det skulle göra att fler gjorde slag i saken och kastrerade sina katter på tack vare det låga priset och därmed minska antalet oönskade kullar som föddes. Men också få en större del katter ID-märkta och registrerade eftersom det görs på ALLA katter när de kommer till katthemmet.  

Vi kastrerar strax under tusen privatägda katter per år på katthemmet. Om varje katt skulle fått en kull på fyra, så skulle det resultera i 4000 kattungar. Det är ett stort antal katter som skall ha nya hem… Om de inte skulle dött ute av svält eller sjukdomar.

Många har reagerat på vårt låga pris och hur det är möjligt. Det som reagerat positivt är privatpersoner. De som reagerat negativt är andra kliniker. Priset är ett rent självkostnadspris. Katthemmet har inget syfte att tjäna pengar. Vi vill arbeta förebyggande och minska trycket på katthemmet på sikt. Det går inte bara att släcka bränder genom att ta hand om alla oägda katter som konstant dyker upp. Det är extremt resurskrävande, både i tid och i pengar. Vi har länge ansett att man måste gå till roten av problemet. Det är att förhindra att oönskade kullar föds, men också att fler katter blir id-märkta och då lättare kan återförenas med sin familj när de hittas. Vilket indirekt sparar på katthemmets redan knappa resurser.

Vi riktar oss främst till de som dragit sig för att kastrera på grund av kostnaden. De kan med hjälp av katthemmets kampanj har råd att kastrera sina katter. Vi har haft kattägare som åkt 40 mil med bilen full av katter för att kastrera föräldradjur och ungar innan det blir fler kullar.

En okastrerad katt bidrar till att populationen av oägda katter i Sverige ökar. Dessa katter rymmer oftare hemifrån och är borta långa perioder. De skadas och skadar andra katter i slagsmål och drabbas oftare av sjukdomar, samt råkar oftare ut för trafikolyckor med dödlig utgång.

Walker

Månadsgivare

Bli månadsgivare och stöd katterna!
Som månadsgivare betalar du 50 kronor i månaden. Nästa steg är 100 kronor i månaden eller annan valfri summa.
Utan våra månadsgivare skulle katthemmet inte överleva en enda månad!

Skapa en automatisk överföring till vårt bankgiro eller direkt till vårt konto. Gärna den 27:e varje månad, så underlättar det för oss att sammanställa insättningarna.

Bankgiro 495-5670.

Vårt konto i Swedbank:
Clearing: 82420
Kontonummer: 39229034

Obs! Ange endast ditt namn som referens. T.ex. Anna Larsson eller A.Larsson om hela namnet inte får plats.

Ubbe

Medlemsrabatter

Glöm inte bort att du har medlemsrabatter
10 % rabatt i Kattbutiken och på pensionatet på Norrtälje Kattcenter.

Sponsorhuset
Om du handlar via nätet kan både du och Norrtälje Katthem får tillbaka pengar på de nätköp du gör om du går via Sponsorhuset.se sedan handlar du som vanligt. Sponsorhuset registrerar att du gått via dem och pengarna samlas på ditt och katthemmets konto hos Sponsorhuset. Du kan välja att ta ut dina intjänade pengar eller donera dem till katthemmet.

Sedan starten 2016 har ni tjänat in lite över 100 000 kr! Var med du också!
Det kostar dig inget! Och katthemmet får pengar som kommer till nytta.
www.sponsorhuset.se

Jupiter