Om oss

Norrtälje kattcenter är ett katthem, men vi har också en stor butik, ett kattcafé, en kattklinik och ett pensionat för katter, samt att vi erbjuder beteenderådgivning.

Vi kämpar ständigt för att få ekonomin att gå ihop. Alla intäkter från verksamheten går till veterinärvård och omvårdnad av de katter som inte har något hem.

Stöd oss i vårt arbete att ge hemlösa katter veterinärvård, tak över huvudet, mat i magen och omsorg tills de får ett nytt för-alltid-hem.

Mer om oss,
Norrtälje Kattcenter är ett av Sveriges största Katthem, med stort upptagningsområde. Problemen med oägda katter i just våra delar av Roslagen har varit ett problem som Katthemmet arbetat med i över ett decennium för att decimera. Och som det ser ut i år och året innan, med mycket goda resultat. Vi tar även emot katter från Uppsala, Stockholm och andra delar av landet. Årligen adopterar vi ut runt 350 katter. Vi räddar över 500 katter varje år. Vi omplacerar även, i mån av plats, privatägda katter som av en eller annan anledning behöver komma till nya hem. 

Dock arbetar även vi, precis som alla katthem i Sverige i motvind ekonomiskt. Utan bidrag från stat eller kommun, vilket många tror att vi får. Detta gör oss beroende av donationer och gåvor, även om vi försöker få ihop kapital på olika sätt på egen hand. Dock kräver katterna mycket av vår tid, med städning, vård etc.

Vi arbetar mycket för att öka kunskapen om ID-märkning, kastrering, vaccination, kosthållning och anpassad vård och beteendeförändrande kontakter i arbete med skygga katter. Katter som ofta har stora behov av förståelse, tålamod samt intensiv socialiseringsträning.

Kastreringar är det vi brinner för mest, och där har vi på vår veterinärklinik “Kattkliniken” hållit priserna nere och inte ökat våra priser alls under åren, fram till i år när vi höjde priserna med chockerande 50 kr. Allt för att locka så många kattägare som möjligt att kastrera sina katter, utan att plånboken skall behöva avgöra.

Cecilia som förestår Norrtälje Katthem har under många år tillskansat sig enormt god och användbar information och kunskap om ägda och oägda katter. Hon är enormt kompetent i att se dessa djurs behov, lägga upp rehabiliteringsstrategier för både tama och skygga katter, samt vad som kan göras för att mildra eller ställa om en ohållbar situation i olika relationskonstellationer. Ibland är det faktiskt ägare som behöver rehabiliteras eller utbildas, inte katten, och även då finns något i Cecilias skafferi av kunskap.

Många har katt, men oerhört många vet inte hur de ska värna om en kattunge, ett nytillskott till en etablerad kattgrupp eller nya hundvalpens eller ett barns entré i hemmet med katter. Vi skulle vilja öka kunskapen av kattens behov. Fler har katt än hund, men ingen går väl på kattkurs?

Många arbetar med djur, men har inte verktygen för att undvika att djur blir stressade, rädda eller traumatiserade i olika situationer. Detta gäller ofta katter som, så fort de visar stress och är rädda, ibland inte ens blir undersökta av veterinär för att veterinären helt enkelt inte vet hur man skall göra. Detta är inget ovanligt idag. På katthememt kan vi katter, på många sätt.

Många kattägare kan mycket om just sin katt, men inte alla kan mycket och brett om katter som Cecilia under åren katthemmet funnits träffat tiotusentals katter. Oägda, ägda, rädda, orädda, sjuka, friska, unga, gamla, blyga, aggressiva – katter i bägge ändar av kontinuumet.

Norrtälje Katthem har en kattkompetens utöver det vanliga!

Grön tass

Katten är helt tam och kelig, men kan ändå behöva tid när den träffa nya människor.

Tid att anpassa sig

1-3 månader i ett nytt hem.

Gul tass

Katten är lugn i människors sällskap, ibland lekfull, vill inte bli klappad och behöver mer tid för att lita på nya människor.

Tid att anpassa sig

3-6 månader i ett nytt hem.

Röd tass

Katten är osäker när den träffar nya människor. Vågar ännu inte bli klappad, och behöver mycket mer tid för att lita på nya människor.

Tid att anpassa sig

3-12 månader i ett nytt hem.