Norrtälje kattcenter | katthem | kattpensionat

Att tänka på innan

Det du ska börja med är att ställa dig själv följande frågor innan du köper en katt från vårt katthem:

 • En katt lever i 15-20 år. Är du redo att binda upp dig så länge?
 • Är du säker på att du eller dina barn inte är allergiska?
 • Finns det allergi i din släkt eller bland vänner?
  Hur kommer det att påverka er relation?
 • Kommer katten att bli en innekatt eller ska den få gå ut?
  Hur gör du med kattens säkerhet om den ska få gå ut?
  Kan du näta in balkongen?
  Gå ut i koppel och sele?
  Hur ser trafiken och vägarna ut?
  Vad gör du om grannarna klagar?
  Om du bor i hus kanske en rastgård skulle passa?
 • Hur många timmar om dagen kommer katten att vara ensam?
  Du kanske bör ha två katter?
 • Vad gör du med katten när du reser bort?
  Har du kattpassning eller kan du lämna den på pensionat?
 • De flesta katter klöser på möblerna. Kan du stå ut med det? Är du villig att hitta en lösning?
 • Får katten följa med om du flyttar till ett mindre boende? Eller från villa till lägenhet?
 • Behåller du katten om du skaffar barn?
 • Om katten uppvisar ett problembeteende är du villig att göra de saker som krävs för att katten ska må bra?
 • Om du av någon anledning inte kan ha kvar katten är du villig att lägga ner den energi och den tid som krävs för att hitta ett bra hem och inte bara avliva katten för det inte passar längre?

Observera att vi har fler katter på katthemmet än vad som finns på hemsidan.

Vi har oftast kattungar på katthemmet, men inte alltid. Kontakta oss för hur det ser ut just nu. Bilder på våra kattungar läggs inte ut på hemsidan, utan vi vill att man bokar tid för att besöka oss vid intresse.

Vi adopterar inte ut ensamma kattungar vid 12-veckors ålder, utan 12-veckorskattungar flyttar alltid två och två, tillsammans med en vuxen katt eller till ett hem där det redan finns minst en katt i passande ålder.

Vill du bara ha en katt i hushållet ska du vara inställd på att du kommer att bli rekommenderad att titta på en katt från 8 månaders ålder och uppåt. En del individer trivs inte som ensamkatter medan det fungerar för andra och detta är något som vi tar stor hänsyn till när vi placerar ut en katt som ensamkatt.

Tänk på att en kattunge snabbt blir vuxen och att du planerar för att vara kattägare i 15-20 år framåt.

När du är säker på att du ska skaffa en katt börjar du med att boka in dig på ett besök här hos oss, så vi kan få mer information om dig och din familj, så vi kan föreslå den katt/katter som skulle passa i ditt liv. Sen får du hälsa på de aktuella individerna och känna efter vem du faller för. När du har bestämt dig och vi tycker att det stämmer, så skriver vi ett avtal och din nya familjemedlem får följa med dig hem. Inga katter adopteras bort via mail eller telefonsamtal.

Det kostar 1200-2900 kronor (beroende på ålder) att adoptera/köpa en katt från vårt katthem och det är för att katten är ”klar”, samt för att öka kattens värde i samhället. Många tror att vi tjänar pengar på att adoptera ut katter, men utgifterna för varje katt är mycket större än adoptionskostnaden (se räkneexemplen nedan). Vi går hela tiden med förlust och vi är därför mycket beroende av donationer.

Vill du reservera en katt lägger du 500 kr i handpenning (vi tar kort/swish). Inga pengar återfås om du ångrar dig. Pengarna går då till ett fadderskap. Resterande summa betalas när du hämtar katten. En vuxen katt som tingas bör kunna hämtas inom en vecka.

Varför inte välja en äldre katt?

En äldre katt kräver mindre av dig och ger så mycket mer.
En äldre katt stökar inte till eller förstör lika mycket i hemmet som en kattunge.
En äldre katt kan vara lättare att ta hand om än en yngre katt och en äldre katt har ofta varit med om mycket och är oftast mycket tacksamma.
De är mer än nöjda med att vara ensamkatt och även med att vara innekatt.
En äldre katt har en redan utvecklad personlighet – du ser vad du får!

Vi får ofta höra att man vill köpa en kattunge för att man menar att man vill forma en kattunge och att det skulle gå mycket bättre än det skulle gå med en äldre katt, men ålder har inget med saken att göra. Vi fokuserar på att rätt katt ska hamna i rätt hem. Då trivs alla 🙂

Många kanske väljer bort en äldre katt för att det känns jobbigt att ge bort sitt hjärta till en katt som man förlorar tidigare till skillnad från en ung katt, men om du skulle kunna tänka dig att ge en äldre katt några underbara år hos dig skulle du aldrig ångra dig! Vi lovar!

Om du är intresserad av att titta på våra katter är du välkommen att boka in dig på en visning, då får du chans att träffa de katter som är aktuella och som passar in i just ditt hushåll. Vi är mycket noga med att rätt katt ska komma till rätt familj. Om du bara är nyfiken och går i kattköpartankar så är det helt okej att boka in dig på en visning för att få med kött på benen 🙂

Vi har många fina katter som är blyga för nya personer, men fungerar väldigt bra ihop med andra katter. Är du ute speciellt efter en kamrat till din befintliga katt, så har du hittat rätt! Oftast finner katterna varandra väldigt fort, men det tar lite längre tid för dem att lära känna sina nya människor, men ofta släpper det snabbt när den nya katten härmar den befintliga katten.

Tips för dig som redan har katt

Har du en äldre katt redan, så kan det vara jobbigt om du adopterar en kattunge. Vi rekommenderar alltid den bästa lösningen för att det ska passa med den eller de katter som redan finns i hushållet. Det kan göra att vi föreslår något helt annat än du hade tänkt dig.

Har du en äldre katt kan det vara bra att välja ett djur av motsatt kön. Hankatter har ofta större tolerans för att en ny katt kommer in i reviret än äldre honor, men det är så klart väldigt individuellt. Det mesta går bara man ger katterna tid. En katt på 20 adoptioner kommer tillbaka för att det inte fungerade med den befintliga katten i hushållet, så vårt förarbete är väldigt viktigt för att det ska blir rätt.

Feliway är också ett otroligt bra hjälpmedel att använda sig av när man ska introducera en ny katt i en ny miljö. Oavsett om man har en katt innan eller inte. Feliway hjälper katten att varva ner. Vi använder det på katthemmet med bra resultat. Finns att köpa på katthemmet till mycket förmånligt pris.

Kontakta oss om du är intresserad av att adoptera en katt och bor i Stockholm- Uppsala- eller Norrtälje-trakten!

All inklusive!
Alla våra katter är:
Kastrerad
Grundvaccinerad
Avmaskad
id-märkt; både med chip och med tatuering
Registrerad i SKK
Veterinärbesiktad
Försäkrad i Agria, som du tar över vid ägarbytet.

Priser:
Kattunge: 12 veckor till 20 veckor – 3300 kr
Ungkatt: 21 veckor – 8 månader – 2700 kr
Vuxen katt: 2200 kr
Senior 12+ katt: 1600 kr

Grön tass: Gul tass: Röd tass:
Katten är helt tam och kelig, men kan ändå behöva tid när den träffa nya människor.Katten är lugn i människors sällskap, ibland lekfull, vill inte bli klappad och behöver mer tid för att lita på nya människor. Katten är osäker när den träffar nya människor. Vågar ännu inte bli klappad, och behöver mycket mer tid för att lita på nya människor.
Tid att anpassa sig: Tid att anpassa sig: Tid att anpassa sig:
1-3 månader i ett nytt hem. 3-6 månader i ett nytt hem. 3-12 månader i ett nytt hem.