Norrtälje kattcenter

Att tänka på innan

Det du ska börja med är att ställa dig själv följande frågor innan du köper en katt från vårt katthem:

 • En katt lever i 15-20 år. Är du redo att binda upp dig så länge?
 • Är du säker på att du eller dina barn inte är allergiska?
 • Finns det allergi i din släkt eller bland vänner?
  Hur kommer det att påverka er relation?
 • Kommer katten att bli en innekatt eller ska den få gå ut?
  Hur gör du med kattens säkerhet om den ska få gå ut?
  Kan du näta in balkongen?
  Gå ut i koppel och sele?
  Hur ser trafiken och vägarna ut?
  Vad gör du om grannarna klagar?
  Om du bor i hus kanske en rastgård skulle passa?
 • Hur många timmar om dagen kommer katten att vara ensam?
  Du kanske bör ha två katter?
 • Vad gör du med katten när du reser bort?
  Har du kattpassning eller kan du lämna den på pensionat?
 • De flesta katter klöser på möblerna. Kan du stå ut med det? Är du villig att hitta en lösning?
 • Får katten följa med om du flyttar till ett mindre boende? Eller från villa till lägenhet?
 • Behåller du katten om du skaffar barn?
 • Om katten uppvisar ett problembeteende är du villig att göra de saker som krävs för att katten ska må bra?
 • Om du av någon anledning inte kan ha kvar katten är du villig att lägga ner den energi och den tid som krävs för att hitta ett bra hem och inte bara avliva katten för det inte passar längre?

När du är säker på att du ska skaffa en katt börjar du med att boka in dig på ett besök här hos oss, så vi kan få mer information om dig och din familj, så vi kan föreslå den katt/katter som skulle passa i ditt liv. Sen får du hälsa på de aktuella individerna och känna efter vem du faller för. När du har bestämt dig och vi tycker att det stämmer, så skriver vi ett avtal och din nya familjemedlem får följa med dig hem. Inga katter adopteras bort via mail eller telefonsamtal.

Det kostar 1200-2900 kronor (beroende på ålder) att adoptera/köpa en katt från vårt katthem och det är för att katten är ”klar”, samt för att öka kattens värde i samhället. Många tror att vi tjänar pengar på att adoptera ut katter, men utgifterna för varje katt är mycket större än adoptionskostnaden (se räkneexemplen nedan). Vi går hela tiden med förlust och vi är därför mycket beroende av donationer.

Vill du reservera en katt lägger du 500 kr i handpenning (vi tar kort/swish). Inga pengar återfås om du ångrar dig. Pengarna går då till ett fadderskap. Resterande summa betalas när du hämtar katten. En vuxen katt som tingas bör kunna hämtas inom en vecka.

Tips för dig som redan har katt

Har du en äldre katt redan, så kan det vara jobbigt om du adopterar en kattunge. Vi rekommenderar alltid den bästa lösningen för att det ska passa med den eller de katter som redan finns i hushållet. Det kan göra att vi föreslår något helt annat än du hade tänkt dig.

Har du en äldre katt kan det vara bra att välja ett djur av motsatt kön. Hankatter har ofta större tolerans för att en ny katt kommer in i reviret än äldre honor, men det är så klart väldigt individuellt. Det mesta går bara man ger katterna tid. En katt på 20 adoptioner kommer tillbaka för att det inte fungerade med den befintliga katten i hushållet, så vårt förarbete är väldigt viktigt för att det ska blir rätt.

Feliway är också ett otroligt bra hjälpmedel att använda sig av när man ska introducera en ny katt i en ny miljö. Oavsett om man har en katt innan eller inte. Feliway hjälper katten att varva ner. Vi använder det på katthemmet med bra resultat. Finns att köpa på katthemmet till mycket förmånligt pris.

Kontakta oss om du är intresserad av att adoptera en katt och bor i Stockholm- Uppsala- eller Norrtälje-trakten!