Måste ju följa mitt eget råd!

Marti, numera Morris, flyttade till en egen ny familj och de ville efter att han bott med dem i två veckor ha lite råd om hur de skulle få honom att inte vara så rädda för dem.

Mitt råd när det gäller kattungar är att fånga in dem, vira in dem i en handduk så att bara huvudet sticker upp och sedan bara sitta med dem i famnen medan man tittar på tv på kvällen. Inte titta på dem. Inte säga något. Bara sitta stilla tills man känner att de slappnar av. Man kan släppa efter lite på sitt grepp vart eftersom, men det är viktigt att man är beredd på eventuella flyktförsök.

Första gången kan det ta mellan 30-60 minuter innan kisse slappnar av. Det är först då man försiktigt kan börja smeka kattungen på kinden, mungipan och på huvudet.

När katten är uppstressad är den inte mottaglig för beröringen och det blir obehagligt istället. När den slappnat av är den mottaglig för den mjuka beröringen och har lättare för att ta till sig den. En ung individ törstar efter beröringen och närheten, vilket gör att när den varvar ner och slappnar av blir beröringen en belöning. Man förstärker väldigt snabbt kattens egen avstressning med beröringen.

Man bör sitta minst två timmar innan träningspasset är slut och man låter då katten själv välja är den vill gå iväg. En del pyser iväg efter några minuter. Andra somnar och sitter kvar.

Fick en rapport från Morris:

Hej Cecilia!
Vi pratades vid för några dagar sedan, hur vi skulle kunna närma oss Morris. Du gav förslag om, att linda in honom i en filt och hålla om honom en stund och varför inte framför tv:n.

I två kvällar “jagade” vi honom innan vi fick tag i honom. Han försökte bitas och klöste oss. Vi lindade in honom i filten och satt framför tv:n. Det gick bra.
Igår kväll fick jag ta honom utan större besvär, han varken bet eller klöstes. Inne i filten kunde jag inte låta bli att killa honom under hakan.
Gissa vad som hände? Han började spinna! Tårarna rann utmed mina kinder.
Vilken lycka! Idag har jag haft honom i famnen igen. Han var lika mysig som igår. Vi är så glada! Vilken julklapp. Tack för tipset. Vi hörs.
GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR
önskar
Christina, Bengt och Morris

Christina och Morris
Christina och Morris

 

Morris syster, Marie, bor kvar på katthemmet och hon tycker också att vi är väldigt läskiga. Jag tänkte att så här kan vi ju inte ha det! Klart jag ska följa mitt eget råd!

Lite kontorsarbete med assistent.

Cecilia och Marie
Cecilia och Marie

_____________________________________________
 Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 1234 70 48 21