Kastrering av katt

Det går bra att kastrera från 4 månaders ålder

Sveriges Veterinärförbund rekommenderar, sedan 2015, att kastrering görs från fyra månaders ålder på både hon- och hankatter.

Norrtälje katthem har lång erfarenhet av att kastrera unga individer. Optimal tid för att kastrera en katt är mellan 4-6 månaders ålder. Innan honkatten går i löp. Återhämtningen är fenomenal på unga individer.

Vi kastrerar med titthålssnitt på honorna, vilket innebär att kirurgen gör en så liten öppning som möjligt i buken straxt under naveln och använder sedan speciella verktyg för att lokalisera livmodern. Både äggstockar och livmoder plockas ut. Operationssnittet blir minimalt, likt ett titthål, men är inte titthålskirurgi. Återhämtningen är mycket snabb och det leder till mindre smärta hos honkatten.

Andra fördelar med tidig kastrering:
Minskad risk för juvertumörer.
Minskad risk för revirbeteenden.
Förhindra oönskade kullar.
Katten slipper stressen som könsmognad innebär.
Yngre katter återhämtar sig snabbare än en äldre katt.
Infektionsrisken är lägre för yngre katter.

 

Läs igenom informationen innan du bokar plats längst ner på sidan

Du kan se en film om hur det går till hos oss.

För hona klicka här. // För hane klicka här.

 

Varför så lågt pris?

Ett av våra mål är att minska antalet hemlösa katter. Vi har därför valt att arbeta preventivt genom att fler katter kastreras. Vi är det enda katthemmet i Sverige som arbetar preventivt. Vi vill inte konkurrera med klinikerna, utan vi vill nå den målgrupp som inte har råd att kastrera och därför drar ut på det, vilket gör att en eller flera kullar med kattungar hinner bli till.

Vi arbetar också med att ALLA katter ska bli ID-märkta och registrerade därför ingår det, samt är obligatoriskt, i priset.

På sikt räknar vi med att trycket på katthemmet kommer minskas genom att det finns färre hemlösa katter, samt att vi snabbare kommer kunna återförena upphittade katter med sin familj när vi får in den till katthemmet.

 

Pris

Hona 650 kr kr inklusive obligatorisk id-tatuering, samt registrering i SKK.
Hane 450 kr inklusive obligatorisk id-tatuering, samt registrering i SKK.

OBS! Katter som redan har chip blir tatuerade. (Gäller ej katter med uppvisad stamtavla som inte önskar tatuering)

Registrering i SKKs djurid kostar normalt 140 kr. Registreringen ingår i priset hos oss för alla katter som blir id-märkta.
I Jordbrukdverkets register kan vi inte registrera, men vi kan hjälpa dig göra det om du har bank-id och swish.

 

Varför tatuering?

Då katter är ett kringströvande djur, kan katten komma på villovägar, men även en innekatt kan komma ut av misstag, och genom åren har vi märkt att en katt som har en tatuering ses naturligt som “ägd” och får även hjälp mycket fortare än en katt utan tatuering. Läs mer här.

Det är bra för katten att ha både chip och tatuering. Ifall tatueringen blir suddig eller om chipet slutar fungera.

Krita är vit, men ändå är inte tatueringen så märkbar om man inte studerar henne ingående.

Krita med sin tatuering
Krita med sin tatuering

 

Chip

Du kan chipmärka din katt vid kastreringstillfället.
Pris för chip vid kastrering: 195 kr (ord.pris 590 kr för okastrerade katter).
Det är bra för katten att ha både chip och tatuering. Ifall tatueringen blir suddig eller om chipet slutar fungera.

Registrering

Tänk på att det är lag i Sverige på att alla katter skall vara id-märkta och registrerade i Jordbruksverket sedan 2023-01-01.

 

Information inför ingreppet

Du lämnar in katten mellan 08.00 – 09.00 samma dag.

Du kan hämta från cirka 16.00 fram till 17.45.

• Kattungar yngre än 7-8 månader ska fastas endast från 06.00 på morgonen. Ta bort torrfodret 06.00 och ge ingen frukost innan.
• Vuxna katter fastas från midnatt.
• De får dricka vatten.
• Andra katter i hushållet får lida med sin kompis.

Vi klipper klorna kostnadsfritt på alla katter eftersom de ska vara inomhus 7-10 dagar efter kastreringen.

Om vi hittar öronskabb eller andra åkommor passar vi på att ta hand om det när katten ändå sover. Det kan då tillkomma en kostnad för material eller läkemedel. Vi ringer innan behandling. Tänk på att om vissa åkommor inte behandlas är det anmälningspliktigt för oss enligt svensk lag.

 

Besiktning

Du har även möjlighet att få en besiktning av katten med ett intyg, som är bra att ha för att visa upp att katten är frisk. T.ex. för försäkringen.

Pris: 195 kr i samband med kastreringen. Ord.pris: 550 kr (Klinikpris är ca 800-1 500 kr.)

 

Vaccinering

Vi rekommenderar även att katten vaccineras mot kattpest och kattsnuva. Även innekatter, då kattpest är mycket vanligt i Sverige och är en dödlig sjukdom. Innekatter kan smittas via saker som kommer utifrån, som dina skor.

Vaccination i samband med kastreringen kostar 195 kr. Att vaccinera på katthemmet kostar normalt 295 kr (Klinikpris är ca 450-800 kr.)

Grundvaccineringen består av två doser med 3-4 veckors mellanrum. Nästa dos skall ges 6-12 månader efter grundvaccineringen. Därefter vaccinerar man en gång per år hela kattens liv.

Om katten råkar ut för någon av de sjukdomar som man vaccinerar för, och du inte följt vaccinationsrekommendationerna, så kommer kattens försäkring tyvärr inte att gälla. Försäkringsbolaget kan kräva en kopia på kattens vaccinationskort.

 

Annat att tänka på

• Ta med vaccinationsintyget om du har ett, så att veterinären kan skriva in kastrering och/eller vaccination och signera det. Har du inget sedan tidigare så gör vi ett åt katten.
• Ta gärna med en filt eller en handduk för att bädda ner katten i på vägen hem. De fryser lätt efter narkosen och de kan även kissa på sig när de inte är riktigt vakna.
• Använd inte en för liten bur när du transporterar katten och ha alltid något i buren som kan suga upp om en olycka skulle ske.

 

Betalning

Du betalar med kort eller swish när du bokar, men du kan även välja att betala på faktura via Klarna när du bokar via bokningssystemet. Du måste betala för att genomföra bokningen.

Om du vill betala kontant kan du ringa eller mejla oss, så bokar vi in dig.

Klinikprisjämförelse (2024-01-17)
Klinikprisjämförelse (2024-01-17)

Kastreringspaket

Kastrering inkl. chip, tatuering, registrering i SKK’s djurid, 2 x vaccination och besiktning.

  • Hona – 1 295 kr
  • Hane – 1 095 kr 

 

Om du precis fått hem din kattunge, och den är yngre än 4 månader, och du vill köpa kastreringspaketet, så kommer du till oss på drop-in på en torsdag när vi har veterinärdag. Då kommer katten att få sin första vaccinering och bli chip-märkt. Du får sedan en voucher där du kan boka in kastreringen, andra vaccineringen och besiktningen efter 3-4 veckor.

Annat

Vi kan även ordna andra åkommor vid besöket. Navelbråck, kastrera hanar som en eller båda pungkulorna är i buken, öronskabb, böld, blodprover m.m. Vi kan katter! Hör med oss om du undrar något.

För och nackdelar med kastrering

Läs mer om lämplig ålder för kastration av katt: Louise Forslund (pdf)

Honkatt kastrerad med titthålssnitt
Grön tass

Katten är helt tam och kelig, men kan ändå behöva tid när den träffa nya människor.

Tid att anpassa sig

1-3 månader i ett nytt hem.

Gul tass

Katten är lugn i människors sällskap, ibland lekfull, vill inte bli klappad och behöver mer tid för att lita på nya människor.

Tid att anpassa sig

3-6 månader i ett nytt hem.

Röd tass

Katten är osäker när den träffar nya människor. Vågar ännu inte bli klappad, och behöver mycket mer tid för att lita på nya människor.

Tid att anpassa sig

3-12 månader i ett nytt hem.

Sommartider

Från 1 juli fram till 16 augusti har vi sommartider på Kattcenter.

Butiken kommer vara öppen:
mån-fre 10-16
lör-sön 10-12