Att tänka på innan adoption

Att ägas av en katt är ett privilegium!

Det du ska börja med är att ställa dig själv följande frågor innan du köper en katt från katthemmet:

 • En katt lever i 15-20 år. Är du redo att binda upp dig och ha ansvar för ett djur så länge?
 • Har du råd? Jämfört med hund är katten något billigare att ha som husdjur. En katt kostar pengar oavsett om du fått den gratis, köpt den billigt eller dyrt.
  Förutom de första inköpet av tillbehör till katten, som du bör räkna med runt 5000 kronor, så har du fortsättningsvis löpande kostnader som mat, sand och försäkring varje månad, som du bör räkna med 800 kronor.Utöver detta måste du kunna spara 1000 kronor varje månad på ett kattkonto, för det kommer dyka upp andra omkostnader under kattens liv, eventuella framtida veterinära utlägg, som du behöver kunna planera och budgetera för. Även om katten är försäkrad behöver du betala runt 20% själv av den totala kostnaden. Veterinärvård är väldigt dyrt i Sverige.Är oturen framme kan katten råka ut för skador eller sjukdomar som kräver omfattande och kostsam veterinärvård. Har man inte planerat in detta i sin budget kan man behöva ta det fruktansvärda beslutet att låta sin familjemedlem somna in för att man inte har råd att bekosta den vård som krävs.
 • Är du säker på att du eller dina barn inte är allergiska?
  Finns det allergi i din släkt eller bland vänner? Hur kommer det att påverka er relation?
 • Jobbar du mycket och är sällan hemma? Då bör du vänta tills din vardag ser annorlunda ut. En katt är självständig, men den behöver sällskap av dig och mår inte bra av att lämnas ensam mesta delen av dygnet. Detta gäller även katter som har tillgång till utevistelse.
 • Hur många timmar om dagen kommer katten att vara ensam? Du kanske bör ha två katter?
 • Kommer katten att bli en innekatt eller ska den få gå ut?
  • Kan du näta in balkongen?
  • Gå ut i koppel och sele?
  • Hur gör du med kattens säkerhet om den ska få gå ut på egen hand?
  • Hur ser trafiken och vägarna ut i området? Är det bättre att ha en innekatt?
  • Vad gör du om grannarna klagar?
  • Om du bor i hus kanske en rastgård skulle fungera?
 • Vad gör du med katten när du reser bort? Har du kattpassning eller har du råd att lämna den på pensionat?
 • De flesta katter klöser mer eller mindre på möblerna. Kan du stå ut med det? Är du villig att hitta en lösning?
 • Det blir hår på möbler och kläder. Står du ut med det?
 • Får katten följa med om du flyttar till ett mindre boende? Eller från villa till lägenhet?
 • Behåller du katten om du skaffar barn? Ny partner? Hund?
 • Om katten uppvisar ett problembeteende, är du villig att göra de saker som krävs för att katten ska må bra?
 • Om du av någon god anledning inte kan ha kvar katten är du villig att lägga ner den energi och den tid som krävs för att hitta ett bra hem och inte bara avliva katten för det inte passar längre?
 • Om katten skulle komma bort är du villig att lägga ner den tid som krävs för att hitta katten? Det krävs tid att lappa, leta, ropa, efterlysa?
 • Har du intresse för pälsvård och vill borsta en katt varje dag?  Om inte, välj hellre en korthårig katt över en långhårig.

 

Hurdan katt vill du ha?

En katt som är rund och mer kompakt i kroppsbyggnaden är lugnare än en lång och slank katt. Kattungar generell är mer energiska att utforska sin omgivning och även råka ha sönder saker i sin framfart. Medan vuxna och äldre katter generellt är lugnare.

 

Tänk på att en kattunge snabbt blir vuxen och att du kommer vara kattägare i 15-20 år framåt

När du är säker på att du ska skaffa en katt börjar du med att boka in dig på ett besök här hos oss, så vi kan få mer information om dig och din familj, så vi kan föreslå den katt/katter som skulle passa i ditt liv. Sen får du hälsa på de aktuella individerna och känna efter vem du faller för. När du har bestämt dig och vi tycker att det stämmer, så bokar vi en tid för hämtning, skriver på avtal och din nya familjemedlem får följa med dig hem.

Inga katter adopteras bort via mail eller telefonsamtal. Vi får många förfrågningar om katter på mail och telefon. Vi ber alltid att du bokar en tid för visning.

Tänk på att du inte kommer och köper en katt så som i en vanlig affär, utan du skall bli godkänd att adoptera och vi skall vara överens om att det är rätt katt som skall flytta hem till dig. Att vi har samma syn på katten är viktigt och att vi kan samarbeta är a och o då vi inte bara släpper katterna när de flyttar, utan vi följer upp och skall kunna samarbeta om något händer under resans gång. Att du kan ta till dig våra råd och rekommendationer, samt genomföra dessa är viktigt för oss.

En katt från vårt katthem är ”klar” när den flyttar med kastrering, id, vaccin m.m. Det är för att öka kattens värde i samhället, samt att minska risken för att fler oönskade kattungar föds. Många tror att vi tjänar pengar på att adoptera ut katter, men utgifterna för varje katt är mycket större än adoptionskostnaden. Vi går hela tiden med förlust och vi är därför mycket beroende av donationer. I snitt kostar en katt katthemmet 25 000 kr.

En vuxen katt som tingas bör kunna hämtas inom en vecka. Om du inte är redo att ta hem en katt just nu vänta gärna med att komma på en visning tills du ligger mer rätt i tid.

 

Varför välja vuxen katt?

En vuxen katt kräver mindre av dig och ger så mycket mer.
En vuxen katt stökar inte till eller förstör lika mycket i hemmet som en kattunge.
En vuxen katt kan vara lättare att ta hand om än en yngre katt och en äldre katt har ofta varit med om mycket och är oftast mycket tacksam.
De är mer än nöjda med att vara ensamkatt och även med att vara innekatt.
En vuxen katt har en redan utvecklad personlighet – du vet vad du får.

Vi får ofta höra att man vill köpa en kattunge för att man menar att man vill forma kattungen och att det skulle gå mycket bättre än det skulle gå med en äldre katt, men ålder har inget med saken att göra. Vi fokuserar på att rätt katt ska hamna i rätt hem. Då trivs alla bäst.

Många kanske väljer bort en seniorkatt för att det känns jobbigt att ge bort sitt hjärta till en katt som man förlorar tidigare till skillnad från en ung katt, men om du skulle kunna tänka dig att ge en äldre katt några underbara år hos dig skulle du aldrig ångra dig! Vi lovar! Vi är flera som har valt äldre katter, och det är fantastiskt.

Om du är intresserad av att titta på våra katter är du välkommen att boka in dig på en visning, då får du chans att träffa de katter som är aktuella och som passar in i just ditt hushåll. Vi är mycket noga med att rätt katt ska komma till rätt familj. Om du bara är nyfiken och går i kattköpartankar så är det helt okej att boka in dig på en visning för att få med kött på benen.

 

Kompis till din katt?

Vi har många fina katter som är blyga för nya personer, men fungerar väldigt bra ihop med andra katter. Är du ute speciellt efter en kamrat till din befintliga katt, så har du hittat rätt! Oftast finner katterna varandra väldigt fort, men det tar lite längre tid för dem att lära känna sina nya människor, men ofta släpper det snabbt när den nya katten härmar den befintliga, redan hemtama, katten.

 

Tips för dig som redan har katt

Har du en äldre katt redan, så kan det vara väldigt påfrestande om du tar hem en kattunge. Tänk dig en pensionär ska leva med en treåring. Båda kommer att blir frustrerade och du får eventuella problembeteenden. Och tänk dig sedan att treåringen förlorar sin gamle vän efter en tid.

Vi rekommenderar alltid den bästa lösningen för att det ska passa med den eller de katter som redan finns i hushållet. Det kan göra att vi föreslår något helt annat än vad du från början tänkt dig.

Har du en äldre katt kan det vara bra att välja ett djur av motsatt kön. Hankatter har ofta större tolerans för att en ny katt kommer in i reviret än äldre honor, men det är så klart väldigt individuellt. Det mesta går bara man ger katterna tid. En katt på 20 adoptioner kommer tillbaka för att det inte fungerade med den befintliga katten i hushållet, så vårt förarbete är väldigt viktigt för att det ska blir rätt.

Feliway diffuser i vägguttaget är också ett otroligt bra hjälpmedel att använda sig av, när man ska introducera en ny katt i en ny miljö. Oavsett om man har en katt innan eller inte. Feliway hjälper katten att varva ner. Vi använder det på katthemmet med mycket goda resultat. Feliway finns att köpa på katthemmet till mycket förmånligt pris.

Om du är intresserad av att adoptera en katt – boka tid för en visning!

All inklusive!

Alla våra katter är
Kastrerade
Grundvaccinerade
Avmaskade
id-märkta; både med chip och med tatuering
Registrerade i SKK
Veterinärbesiktade

Priser:
Kattunge: 12 veckor till 24 veckor: 3300 kr
Vuxen katt: 2500 kr
Senior 12+ katt: 1800 kr

 

 

Grön tass

Katten är helt tam och kelig, men kan ändå behöva tid när den träffa nya människor.

Tid att anpassa sig

1-3 månader i ett nytt hem.

Gul tass

Katten är lugn i människors sällskap, ibland lekfull, vill inte bli klappad och behöver mer tid för att lita på nya människor.

Tid att anpassa sig

3-6 månader i ett nytt hem.

Röd tass

Katten är osäker när den träffar nya människor. Vågar ännu inte bli klappad, och behöver mycket mer tid för att lita på nya människor.

Tid att anpassa sig

3-12 månader i ett nytt hem.

Sommartider

Från 1 juli fram till 16 augusti har vi sommartider på Kattcenter.

Butiken kommer vara öppen:
mån-fre 10-16
lör-sön 10-12