Om katthemmet

Norrtälje Katthem är en ideell förening som hjälper utsatta katter. I första hand är det hemlösa katter, det är vår prioritet. Men ibland kan det också vara katter som behöver ett nytt hem för att ägaren inte kan ha kvar katten av någon anledning, friska katter som kommer via veterinären för att de lämnats in för avlivning eller när det inte finns någon som kan ta hand om katten när husse/matte avlidit. Vi tar 1500 kr i omplaceringsavgift, samt extra för prover, vaccinationer, kastreringar som inte är gjorda då katten överlämnas.

No-Kill-policy

Vi tillämpar en No-Kill-policy och är medlem i SVEKATT, som är ett rikstäckande förbund för alla katters rätt till liv. Även de som är skygga. Inga katter avlivas för att de är skygga eller för att de bott på katthemmet en viss tid! No-Kill betyder inte att en katt som lider ska räddas till varje pris. Om en katt behöver vandra över regnbågsbron hjälper vi till med det.

De som ringer till oss för att de vill omplacera sin katt, försöker vi i första hand stötta och vägleda så att katten inte behöver placeras om. Det kan vara små förändringar som behövs göras för att katten ska trivas bättre. Ofta kan det också vara att ge ägaren kunskap om att en katt som haft tillgång till utevistelse absolut kan bli en innekatt när man flyttar till lägenhet. Att skiljas från sin familj är ett trauma, även för en katt. Att anpassa sig till ett liv som innekatt brukar gå bra med lite tålamod från ägaren.

De hemlösa katter som kommer till katthemmet får precis så mycket tid som de behöver för att utvecklas till en trygg individ. Alla katter kastreras, vaccineras, ID-märks, avmaskas och besiktas av veterinär. Hittas andra åkommor, så behandlas de med. Sedan adopteras katterna ut till nya kärleksfulla hem, som vi har kontinuerlig kontakt med och stöttar vid behov. Vår största kostnad idag är veterinärvård och omvårdnad.

Katthemmet får inga anslag av kommunen

På katthemmet får vi ofta höra att vi ska ta emot katter, för det är ju det vi ska göra som katthem. Människor tror, oftare än man kan ana, att vi är skyldiga att ta emot katter som de hittat eller vill bli av med, för att vi är ett katthem. Så är det inte.

Vi är inte statligt och kommunalt bemedlade, oavsett vad vissa personer verkar tro.

Vi är helt och hållet beroende av våra medlemmar, månadsgivare och de givmilda privatpersoner som stödjer vår verksamhet.

Vi har en butik med alla tillbehör du kan tänkas behöva till din katt samt foder, även veterinärfoder. Samt att det finns en stor del presentartiklar med katt-tema så klart. Ett paradis för kattälskare!

Vi driver också ett kattpensionat där 100 % av intäkterna går till verksamheten.

Vår kattklinik, på torsdagar, stödjer inte bara kattägare genom att vi kan skygga katter, utan också för att vi håller låga priser för veterinärtider och behandlingar. Överskottet från kliniken går också till katthemmet. Stöd och spara är mottot!

Vi producerar en almanacka varje år som vi säljer till förmån för katthemmet. Där olika företag köper annonsplatser, som täcker tryckkostnaden. Allt överskott går tillbaka in i verksamheten.

Det är ett ständigt arbete att få in pengar och att få dem att räcka. Det är många fler katter som behöver hjälp än vi kan hjälpa. Utan vårt kattpensionat och butik skulle vi inte överleva en månad ens.

Vi gör allt i vår makt för att finnas kvar, för att hjälpa och informera.

Katthemmets mål:

§ Öka kattens status och värde i samhället, samt öka kunskap, respekt och empati för katten.

§ Skydda, omhänderta, ge vård av hotade, utsatta, skadade och vanvårdade katter.

§ Slå hål på myter om katten.

§ Informera om vikten av att id-märka och kastrera sin katt, samt erbjuda kastrering och ID-märkning.

§ På sikt minska antalet hemlösa och vanvårdade katter.

Grön tass

Katten är helt tam och kelig, men kan ändå behöva tid när den träffa nya människor.

Tid att anpassa sig

1-3 månader i ett nytt hem.

Gul tass

Katten är lugn i människors sällskap, ibland lekfull, vill inte bli klappad och behöver mer tid för att lita på nya människor.

Tid att anpassa sig

3-6 månader i ett nytt hem.

Röd tass

Katten är osäker när den träffar nya människor. Vågar ännu inte bli klappad, och behöver mycket mer tid för att lita på nya människor.

Tid att anpassa sig

3-12 månader i ett nytt hem.