Varför ID-märka?

När vi får in en upphittad katt till katthemmet, så är det första vi gör att titta efter en ID-märkning. Det är det enda säkra sättet för en katt att kunna tala om vad den heter och var den hör hemma! De allra flesta katter i Sverige är idag tyvärr inte id-märkta.

När en katt omhändertas och om den då inte är id-märkt och registrerad räknas den som ägarlös och risken för att den blir avlivad är då väldigt stor.

 

Inte ID-märkt? Vad skyller du på?

– Min katt är en innekatt.
– Min katt går aldrig någonstans.
– Min katt är för gammal.
– Min katt har halsband.
– Det har inte blivit av…

Tänk inte; Det händer inte min katt, för helt plötsligt står man där och något har hänt!

– En innekatt kan bli utsläppt av en besökande person av misstag!
– En innekatt kan ramla ut från ett fönster eller från balkongen av misstag!
– En katt kan komma ur transportburen under resan av misstag!
– En katt kan bli skrämd och komma bort sig!
– En katt kan slinka in i en bil och åka med någon annanstans av misstag!
– En utekatt kan bli påkörd och tagen till veterinär/polis, som då inte kan få tag på en ägare för att rådgöra om vård, avlivning eller meddela att katten avlidit!

 

Två sätt att id-märka på

Det finns två sätt att id-märka sin katt. Antingen genom att man tatuerar in en sifferkombination i örat, som man oftast gör i samband med kastreringen då katten måste vara sövd för att bli tatuerad, eller genom att ett mikrochip förs in under huden mellan skulderbladen med hjälp av en nål. Det går snabbt och enkelt att chippa katten.

Det finns för- och nackdelar med de olika metoderna, så det allra bästa är att välja båda märkningstyperna! Med både tatuering och chipnummer ska det mycket till för att din katt inte ska kunna identifieras.

Id-märkningen måste sedan registreras i ett register. Annars är den helt värdelös. Denna registrering görs INTE av din veterinär, som många verkar tro. Det finns tre register i Sverige. Två frivilliga; SKKs DjurID och Sverak och ett myndighetsregister; Jordbruksverket som det är lag på i Sverige.

Om din katt redan är tatuerad i örat eller chippad i nacken kan du gå in på de olika registren och se om din katt är registrerad och om dina uppgifter är uppdaterade. Om din katt inte är registrerad gör det omgående. Om du inte vet vad din katt har för id-märkning kan vi hjälpa dig med det. Om dina adressuppgifter eller telefonnummer inte stämmer är det bara att maila respektive register och uppdatera dem.

Om din katt är bortsprungen och inte registrerad registrera omgående!

På katthemmet erbjuder vi att chippa kastrerade katter för 295 kr, för att vi inte vill att det ska vara en pengafråga som avgör om katten blir id-märkt eller inte, samt att vi registrerar i SKKs djur-id på plats, vilket gör att den biten verkligen blir av. Om din katt är okastrerad kostar det 595 kr att chippa och registrera den hos oss. Annars kan du se våra förmånliga kastreringspris där id och registrering ingår.

En katt som omhändertas av myndigheterna, och inte är id-märkt, anses vara ägarlös och därför är risken mycket stor för att den avlivas. De flesta omhändertagna katter i Sverige som är ägarlösa avlivas (beror på var i landet man befinner sig och vilken uppstallningsplats katten hamnar på), för det finns för många katter, samt att de flesta uppstallningsplatser inte arbetar med omplacering av katter. Därför avlivar de inkomna katter för att göra plats för nya.

Det är väldigt svårt, om näst intill omöjligt, för katthemmen att hitta ägaren till katter som är vilse och vill komma hem igen om de inte är id-märkta. Katten kan inte själv tala om sitt telefonnummer, men genom id-märkningen kan katten faktiskt göra det, men id-märkningen måste vara registrerad!

Jordbruksverket         DjurID          Sverak

Från 2023-01-01 är det lag på att katter skall vara id-märkta och registrerade i Jordbruksverket.

 

Hur det går till när en katt hittas

Vi fick ett samtal från Yxlan 22/12-14 där man berättade att man hade börjat se en katt av och till. Först hade man inte tänkt så mycket på det, men efter en tid såg det ut som att katten inte verkade ha ett hem. Efter närmare titt på katten konstaterade man att katten var mycket mager. De började därför mata katten och satte upp lappar, men de fick ingen respons på dem och ingen verkade sakna en svart katt i området. Vi bestämde därför att de skulle komma in med katten till katthemmet för en id-kontroll.

Katten var tam och trevlig, men mager. Vi hittade en tatuering! Lite suddig, men den gick att tyda och hon var registrerad! Hemmahörande i Kista.

Jag ringde upp och det var husse som svarade. Jag berättade varifrån jag ringde och att Smilla hade hittats. Han blev tyst först… Frågade sedan var jag ringde ifrån? Jag fick berätta tre gånger att jag hade deras Smilla på köksbordet på katthemmet och att hon mådde bra.

De hade varit ute på Yxlan under midsommaren och Smilla hade då kommit bort. De hade letat och letat, men inte hittat henne. De hade varit tvungna att åka hem, men kommit tillbaka för att sätta upp lappar och sedan åkt ut många gånger efter det för att leta, men inte hittat henne. När hösten kom och ingen sett Smilla började familjen försöka förlika sig med tanken att hon inte skulle komma hem igen.

Det är inte helt sällan att katter som kommits bort hittas från 3 månader och upp till flera år efter att de kommit bort. Det är viktigt att inte ge upp för tidigt, utan fortsätta lägga lappar i brevlådor och utöka sökområdet. Läs mer om att leta efter sin katt här.

Vad hade hänt om Smilla inte kunnat tala?!

Många av de katter som vi kommer i kontakt med är katter som kommit bort från sitt hem av en eller annan anledning. De är älskade och saknas någonstans.

De flesta av dessa katter är inte id-märkta och sökandet efter en ägare blir då oftast löjligt fruktlöst.

Några katter har varit id-märkta och då studsar hjärtat till, men de har inte varit registrerade. Andra katter har varit registrerade, men uppgifterna har varit så uråldriga att vi fått vara detektiver för att hitta ägaren. Ibland har det gått, ibland inte, trots polisens hjälp.

De katter som varit id-märkta och registrerade har vi kunnat återförena snabbt med sin ägare.

Grön tass

Katten är helt tam och kelig, men kan ändå behöva tid när den träffa nya människor.

Tid att anpassa sig

1-3 månader i ett nytt hem.

Gul tass

Katten är lugn i människors sällskap, ibland lekfull, vill inte bli klappad och behöver mer tid för att lita på nya människor.

Tid att anpassa sig

3-6 månader i ett nytt hem.

Röd tass

Katten är osäker när den träffar nya människor. Vågar ännu inte bli klappad, och behöver mycket mer tid för att lita på nya människor.

Tid att anpassa sig

3-12 månader i ett nytt hem.