Andra kastreringsdagen

Köket är iordningställt till operationssal igen och uppvak.

Hjärtat på katthemmet
Hjärtat på katthemmet

 

Idag kastrerades fem hanar och fyra honor. De blev även vaccinerade, id-märkta med chip och tatuering, samt att de fick klorna klippta och även öron och tänder blev kollade. På en hane hade bara en kula ramlat ner, så det blev en lite mer avancerad operation för att få ut den ur ljumsken.

Jag är ganska säker på att de flesta katter som blir kastrerade inte får klorna klippta eller att man tittar i öronen ordentligt. Jag gör alltid det! Och tittar hur tänderna ser ut och känna igenom kroppen efter tovor, fästingar eller sår. Det är ju så lätt att passa på när de ändå sover 🙂

Då kan man hitta öronskabb…

Öronskabb
Öronskabb

 

Det är inte helt ovanligt att katter har öronskabb. Det ser oftast ut som att de har kaffesump i öronen, jag har sett på några katter att det sett mer grått ut. Har de gått med det länge är det väldigt torrt och kan vara svårt att se för att det sitter långt ner i örat. 

En katt hade stora sår på huvudet mellan ögat och örat och ägaren trodde att den hade varit i slagsmål, men det visade sig att det var skabb. Katten hade kliat hål på sig själv!
En del kliar mer än andra. En del skakar bara på huvudet.
De kliar och skakar mest i början. Har de haft det längre, så har de nog vant sig… och man ser inte riktigt lika mycket av kliandet.

Jag rekommenderar att man behandlar alla katter i hushållet. Speciellt om de sover ihop. Är de aldrig tillsammans, så är risken inte lika stor att de smittar varandra.

Jag kan oftast se med blotta ögat att det är skabb, men vi har ett mikroskop (som Ann Karlsson köpt till katthemmet) som jag kan kolla i och då SER man att det kryper!

Sen är det rengöring och behandling som gäller. Det tar vi 125 kr för på katthemmet.
Sen måste man upprepa behandlingen efter 17-20 dagar ifall nåt ägg överlevde första behandlingen. Annars börjar cykeln om igen. Man kan behöva göra rent fler gånger för att få ut allt bös.

Jag har provat flera olika öronrengöringsprodukter och jag tycker oftast att katten reagerar på dem. Antingen att det svider och de blir ledsna. De blir svullna och röda i öronen eller så luktar medlet jätte starkt. Några har heller inte gjort jobbet.

Jag har fastnat för Epi-Otic. Jag skulle önska den var doftlös, men annars gör den rent, den svider inte, de blir inte röda och svullna. Den går att köpa i lilla kattbutiken på katthemmet för 89 kr 😉

Obehandlat kan de få öroninflammation, som kan bli kronisk och i förlängningen få polyper som växer. Inte kul. Öronskabb är vanligt. Lätt att behandla. Inte alla medel som funkar dock så bra, även sådana ma
n får på recept. Det vi använder på katthemmet är bäst (= testat på många 😉 )

Många katter får det redan från mamman när de är små.

Liten Morris
Liten Morris

 

Då är vi uppe i åtta hanar och åtta honor 🙂

Asta och Carl-Petter
Asta och Carl-Petter

 

Siåna är hängig och lite snörvlig så veterinären fick titta på henne. Inget på lungorna. Det satt bara i näsan, så en vecka antibiotika så ska damen vara piggare igen 🙂

Siåna och Carl-Petter
Siåna och Carl-Petter

_____________________________________________
 Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 1234 70 48 21