De dränks, skjuts och spolas ner i toaletten

Debattören: I fem år har vi väntat på en ny djurskyddslag – inget har hänt

image
De dränks, skjuts och spolas ner i toaletten

 
De föds under din altan eller i din husgrund. De föds i buskage, i hålor i marken eller varhelst annars där deras mödrar kan hitta skydd för sig och sina små.

Enligt amerikansk forskning kommer 75 procent av dem att dö av svält, köld, infektioner eller annat trauma innan de uppnått sex månaders ålder.

   Hur länge till ska vi tycka att det är okej?
   Ovanstående kan tyckas som överdrifter, men detta är i allra högsta grad verkligheten för alla de tiotusentals kattungar som föds varje år. Och någonstans innerst inne vet vi alla att det här förekommer, men de flesta av oss väljer att blunda.
   För vem vill tänka sig att arbetskollegan eller grannen är kapabel till något sådant.

Katten är ett av vårt lands mest populära husdjur, men kattens status är sorgligt låg och alltför många kattägare har dålig förståelse för hur de bidrar till ett av vårt lands största djurskyddsproblem. Teoretiskt kan en okastrerad honkatt under sin livstid få 120 kattungar. Trots detta faktum tillåts fortfarande kattägare att låta sin honkatt få kull efter kull av kattungar där många dödas strax efter födseln, dumpas, skänks bort eller säljs, många gånger till en summa långt under vad en nallebjörn kostar i leksaksaffären.

Enligt uppskattning får endast var femte kattunge som föds ett riktigt hem.
   Hur länge till ska vi tycka att det är okej?
   I vårt land finns det ett hundratal katthem och andra katthjälpsorganisationer som med några få undantag drivs på ideell basis. För att tydliggöra omfattningen av problemet med alla oönskade kattungar frågade Svenska Kattskyddsförbundet, Svekatt, landets katthjälpsorganisationer hur många kattungar under sex månaders ålder man tagit in i sin verksamhet under 2015.
   Av 115 tillfrågade organisationer svarade 87 stycken och tillsammans har de under 2015 räddat 4 600 kattungar.
   Majoriteten av organisationerna vittnade om den vanmakt och frustration de kände över situationen som beskrevs som i det närmaste kaosartad.

Vi hade kunnat ta in det tre-dubbla om det bara funnits resurser till det” och ”det här är bara toppen på ett isberg” var vanliga kommentarer. Någon har mycket kärnfullt sammanfattat katthjälpsorganisationerna situation enligt följande:
   Tänk dig att det är översvämning i badrummet och det forsar vatten ur kranarna för fullt. På golvet kryper katthemspersonalen och försöker torka upp med hushållspapper. För att få kontroll måste någon våga vrida om kranarna.
   Nej, det här är inte okej längre.  Det är dags att visa politiskt mod.
   2011 tillsatte regeringen en utredning för att se över och komma med förslag till en ny djurskyddslag.
   Utredaren fick särskilt i uppdrag att komma med förslag för att komma till rätta med kattfrågan.

Två avgörande åtgärder som föreslogs var:
  
Obligatorisk id-märkning och registrering av katter.
  
Samt att utegående katter som ej används i kontrollerad avel skall vara kastrerade eller ges p-piller för att förhindras reproduktion.
   Fem år senare väntar vi fortfarande på lagen som ska vrida om kranarna.

Enligt senaste budet kommer förslaget till ny djurskyddslag läggas fram i riksdagen i höst. Förslaget om obligatorisk kastrering av utegående katter kan anses kontroversiell och har stött på starkt motstånd på sina håll.

    Att driva igenom en sådan lagstiftning kräver ansvarstagande och politiskt mod.
   Svenska Kattskyddsförbundet ber er:
  
Svik inte katterna den här gången.
  
Våga stå upp och säg nej, det här är inte okej längre!

Ewa Edström
Aftonbladet

image
Ewa Edström med katten Sulu.
INGRID SCHULLSTRÖM

_____________________________________________
 Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 1234 70 48 21