Inlägget nått tusentals!

Inlägget som våra kollegor på Örebro katthem skrev igår har nått över 200 000 användare på Facebook på ett dygn! 🙂

Expressen

Katthemmets vädjan till svenska kattägare
De ständiga hoten från kattägare som vill avliva sin katt om någon inte kan ta över vårdnaden fick Örebro katthem att tröttna.

“Det är en familjemedlem som ni hotar till livet. Hur kan det ens vara accepterat i vårt samhälle?” frågar sig Elin Strigå i ett inlägg på Facebook som har delats av tusentals svenskar.

– Samhället behandlar katter som ting, säger hon.

image
Örebro katthem

Örebro Katthem får ständigt ta emot förfrågningar från personer som inte längre kan ta hand om sina katter och önskar omplacera dem.

Många kattägare brukar emellertid hota med avliva sin katt om ingen har möjlighet att ta över den – vilket har fått katthemmet att tröttna.

“Vi har en liten önskan som vi inte tycker är för mycket begärt. Snälla, alla som skriver till oss och andra katthem: Sluta hota med att avliva er katt! Förstår ni hur det känns för oss att dagligen ta emot hot om avlivning? Avlivning av katter som vi älskar så högt?” skriver Örebro katthem på sin Facebooksida, och fortsätter:

“Det är en familjemedlem som ni hotar till livet. Hur kan det ens vara accepterat i vårt samhälle? Ni vill att vi ska ta över ERT problem när ni själva gett upp, och vi ska göra det med kniven mot strupen.”

“Katter behandlas som ting”

Inlägget har gillats och delats av närmare 5 000 personer, och nått över 200 000 användare på Facebook på ett dygn.

– Responsen har varit väldigt bra, nästan alla håller med i allt jag skrev, säger Elin Strigå, som var med och startade katthemmet för 12 år sedan, och som skrev inlägget på Facebook.

Även om de flesta älskar sina katter så är kattens status låg i samhället i stort, menar Elin Strigå.

– Samhället behandlar katter som ting. De går under hittegodslagen och en huskatt anses inte ha något ekonomiskt värde. Alla som jobbar med hemlösa katter gör det helt ideellt. Kommunen anser att det är vår hobby att ta skadade hittekatter till veterinären och inhysa katter som allmänheten dumpar på vår trapp.

Skyller på tidsbrist

Örebro katthem hjälper gärna kattägare med råd och tips rörande omplacering, eller hur man på bästa sätt kan lösa situationer som uppstår.

Men man har ett motkrav:

“Att sluta hota era familjemedlemmar med döden. Det är väl inte för mycket begärt?” skriver katthemmet i sitt inlägg på Facebook.

Vad är de vanligaste bortförklaringarna för att bli av med sin katt?

– Allergi. Ibland är de verkligen allergiska men ibland är det ett svepskäl för något annat. Ofta är det flytt från landet till lägenhet. Tänk att de hellre sätter sin katt i en bur på ett katthem än att låta katten följa med dem till lägenheten i stan? Andra anledningar vi får höra är tidsbrist, graviditet, att man inte har råd, att man har för många katter, har skaffat en hund och hunden går inte ihop med katten, att man ska flytta utomlands och att “katten själv inte verkar trivas”.

“Oerhört utbrett problem”

Det pratas ofta om fenomenet sommarkatter.

Familjer som skaffar en katt att ta hand om under semestern och sommaren, men som man sedan gör sig av med när vardagen tar vid framåt höstkanten.

Örebro katthem upplever dock ett utbrett problem året om, men att olika typer av katter – okastrerade hankatter, kattungar, dräktiga honor och omplaceringskatter – inkommer beroende på årstid.

– Problemet med avlivningshot är oerhört utbrett. Det engagerar folk för att alla känner igen sig, inte bara vi som jobbar i katthemsföreningar utan även privatpersoner som någon gång varit inne på en köp- och säljsida på Facebook och läst dessa annonser där människor försöker göra sig av med sina katter och avslutar med dödshot, säger Elin Strigå, och fortsätter:

– Det gör att den som läser och inte kan ta hand om annonsörens katt känner sig medskyldig till mord om de inte lyckas hjälpa katten. Ja, väldigt många kattvänner älskar sina katter som om de vore deras egna barn och därför känns det verkligen så starkt.

Av Andreas Häggström
Expressen.se

_____________________________________________
 Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 1234 70 48 21

Sommartider

Från 1 juli fram till 16 augusti har vi sommartider på Kattcenter.

Butiken kommer vara öppen:
mån-fre 10-16
lör-sön 10-12