Taiwan slutar äta hund och katt

Taiwan inför som första land i Asien förbud mot att äta katt- och hundkött, något som avspeglar en förändrad attityd i befolkningen. Den som äter husdjuren kan få dryga böter, och bli offentligt vanärad.

I takt med att allt fler skaffat sig katt eller hund som husdjur har inställningen till att äta kött från de husdjuren förändrats i Taiwan, som förbereder nya hårda djurskyddslagar.

Motsvarande drygt 70.000 kronor kan det kosta i böter för den som ertappas med att äta hund eller katt, skriver The Guardian.

Även straffen för djurplågeri höjs kraftigt, och man förbjuder också ”rastning” av djur från bil eller moped.

Utöver fängelse för återfallsförbrytare kan de dömda också vanäras offentligt, genom att deras namn och bild publiceras av regeringen.

Sedvänjan att äta hund är inte utbredd i Asien, men i regionala kök finns köttet på menyn. Kattkött är ovanligare, och i Taiwan ses bägge allmänt som husdjur numera, inte minst sedan presidenten Tsai Ing Wen ofta poserat med sina två katter under presidentvalkampanjen.

I Kina finns dock en återkommande hundköttsfestival i staden Yulin, där man årligen slaktar och äter omkring 10.000 hundar, enligt The Guardian.

DN

_____________________________________________
 Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 1234 70 48 21