Zimba sjuk

Idag fick jag faktiskt klappa Esmeralda när hon satt i fönstret 🙂
Hon gjorde en ansats till att vilja springa iväg, men jag hindrade henne. Jag stod stilla en stund, så hon fick slappna av och gjorde sedan ett försök att klappa henne. Hon blev lite stel, men sedan slappnade hon av och blundade 😀

Esmeralda

Lilla Zimba som flyttat i förra veckan blev helt plötsligt väldigt sjuk. Hans nya husse lämnade in Zimba till oss för att han inte ville äta. När jag såg Zimba förstog jag att han var väldigt sjuk. Det visade sig att han utvecklat FIP. En sjukdom som det inte finns någon behandling för. Det är 100 % dödlighet. Han fick somna in för att slippa lida. 

Zimba

FIP orsakas av ett coronavirus som är vanligt bland katter. De flesta katter bär på viruset och det utsöndras via avföringen. Det orsakar vanligtvis ingen synlig sjukdom, men vissa individer kan få diarré som självläker på några dagar. Ett fåtal individer kan viruset mutera och sprida sig från tarmen ut i kroppen där det orsakar små torra bölder eller kärlinflammation. Det muterade FIP-viruset smittar inte. Däremot så utsöndrar den sjuka katten coronaviruset. Man vet inte varför vissa katter drabbas, men ålder är en faktor eftersom det nästan uteslutande är unga katter som får FIP. Även ärftlighet spelar en roll eftersom det också ofta är raskatter som drabbas.