Därför älskar katter att ligga i lådor

Internet är befolkat av katter – katter som fastnat på bild i lustiga poser, katter som vill ha ostburgare och framför allt, katter i lådor. Men varför gillar katter lådor? Vi har frågat kattforskare om saken.

Katt i låda
Katt i låda

 

Katter verkar totalt oförmögna att låta bli lådor. Ser de en så kryper de in i den. Det är samma sak med korgar, förpackningar och andra trånga utrymmen – men hur kommer det sig? Vad är det med lådor som gör katter lyckliga?

Vi frågade Elin Hirsch , doktorand i etologi på SLU , som forskar om stress hos katter och hur de påverkas av att leva i grupp.

Ja, varför gillar katter lådor?

– Det finns inget fullständigt svar på den frågan, men det finns flera olika teser, säger hon till Metro .

Katt i låda
Katt i låda

 

Bytesdjur

– Många är medvetna om att katter är rovdjur, men det är lätt att glömma att de även är bytesdjur. Och för bytesdjur är det viktigt att ha en strategi för att komma undan. Det kan vara en anledning till varför katter söker sig till trånga utrymmen – de gömmer sig och får någonslags trygghet.

Enligt Elin Hirsch är det mindre självklart en del i jaktstrategin att gömma sig.

– Man ser det vid lek, men när det gäller aktiv jakt så är jag lite osäker.

Katt i låda
Katt i låda

 

Avstressande

– Det finns flera studier som har tittat på hur katter reagerar i stressande situationer, till exempel nya miljöer som på ett katthem. Och de har visat att om man erbjuder dem en möjlighet att kunna gömma sig, till exempel i en låda eller under en filt eller liknande, så kan man sänka deras stressnivåer.

Hålla värmen

– Katternas komforttemperatur är betydligt högre än vad vår är. Där finns det en tanke att lägga sig i ett trångt utrymme, kanske i kartong som är ett bra isolerande material, hjälper katterna att hålla uppe den kroppstemperatur som de trivs med.

Som en filt?
– Ja, precis.

Konflikträdsla

​– Katten härstammar från en solitär och territoriell art, så det är diskutabelt hur social en katt egentligen är. Vi vet att katter inte har samma beteende-repertoar när det kommer till sociala interaktioner som mer grupplevande djur har. De har inte så bra sätt att lösa konflikter på genom att läsa av varandra. Kattens första utväg är att dra sig undan.

Ska man köpa lådliknande leksaker åt katter?

– Ja, det är en jättebra resurs för att hjälpa katten att hantera stress, exempelvis när det kommer okända människor och hälsar på, men andra typer av gömslen som garderober fungerar också bra. Se bara till att katten alltid har en väg ut.

Åsa Larsson
asa.larsson@metro.se
Metro

_____________________________________________
Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 1234 70 48 21