Alex har gått ner 2 hg på katthemmet utan att banta. Han är ingen glupsk kille. Han äter det han ska. Han har lite jobbigt att röra på sig, men han tar sig upp och ner på alla hyllorna 🙂 Han har blivit tjock för att den tidigare ägaren visat kärlek genom att ge honom för mycket av sådan mat som inte är bra för katter i större mängder.
Klart att de ska få smaka lite ost, skinka eller leverpastej, men inte i några mängder flera gånger om dagen. Det skulle vara som om en människa skulle äta godis och bakverk flera gånger om dagen. Klart att det finns några som klarar av det utan att gå upp det gram, men de allra flesta av oss som rör på sig normalt i vardagen, skulle inte kunna hålla en sådan diet förrän de, precis som Alex, väger dubbelt så mycket som de ska.
Alex, eller Big Al som vi kallade honom här, kommer att få äta normalt och börja leka i sitt nya hem för att gå ner ungefär 50-100 gram i veckan.
En överviktig katt drabbas lättare av sjukdomar kan förkorta kattens liv. Exempel på sådana är sjukdomar i leder, hjärta, lungor och lever, samt diabetes. En katt som väger för mycket kan också få problem med huden eftersom den inte kommer åt att tvätta sig ordentligt. Övervikten gör ofta katten trött och då även på ett sämre humör.
Sen är det viktigt att inte jämföra olika katter med varandra eftersom de, precis som det är för oss människor, har olika kroppstyper och ser olika ut. Vikten i sig säger heller inte så mycket. Lättast att avgöra övervikt/undervikt är att känna på kattens hull.
Lägg handen på katten sida med ett lätt tryck och rör huden lite lätt fram och tillbaka i hårets riktning. Då ska man känna revbenen och få en uppfattning om hur mycket hull katten har. Man ska även känna på kattens mage, både på sidan och under, för att de om den samlat på sig där.
Den här planschen har jag uppsatt på katthemmet.
_____________________________________________
Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 1234 70 48 21