Möt katten i både ett konst- och kulturhistoriskt perspektiv i en utställning som sträcker sig över två av museets stora salar. Katten – barnens bästa vän – får en helt egen del med bland annat sagovärldens kända katter. Här finns plats att leka och upptäcka. Det är en riktig kattsommar på Varbergs fästning!
Katter engagerar och fascinerar, roar och väcker känslor – och genererar likes i sociala medier. Utställningen Katten – människans bästa vän – lyfter fram människans mångtusenåriga förhållande till ett av sina käraste husdjur, synen på katten i olika kulturer liksom katten i sociala medier.
Katten är en utställning som sträcker sig över två av museets salar. Här får besökaren möta katten ur både ett konst- och kulturhistoriskt perspektiv, historiskt såväl som idag. Stort fokus ligger också på katten – barnens bästa vän. I Kungssalen blir det kattverkstad och här finns det plats att leka och upptäcka för alla åldrar.
Man behöver inte älska katter för att tycka om utställningen Katten. Här samsas klassiska mästerverk med ny konst, historia med nutid. Katter som är fotograferade, skulpterade och målade, katter i konsten och kulturhistorien, katter från Halland, Sverige och världen. Och inte minst omskrivna, omtalade och högt älskade katter.
UTSTÄLLNINGEN KATTEN I KORTHET
Katten – människans bästa vän är en av museets största kulturhistoriska utställningar med ca 100 konstverk, 200 föremål och 12 egyptiska originalföremål, däribland en kattmumie. Här finns inlånade dyrgripar av bland andra Bruno Liljefors tillsammans med specialgjorda konstverk för den här utställningen.
Highlights i Katten
Mumifierad katt
Oljemålning av Bruno Liljefors
Verk av Ulrica Hydman-Vallien
Fotografier av Lars Lerin
Halländskt i Katten
Stora kattporträtt av Michael Qvarsebo
Fotografier av bondefotografen Rune Öberg från Ölmevalla
Barnteatern ”Pettson och Findus tältar” med Maskrosteatern från Falkenberg
För barn i alla åldrar
Interaktiv kattverkstad
Skapa katter med papper, ull, garn
Sjunk ner hos kattmor och läs kattsagor
Veva igång kattmekanik-skulpturen
Illustrationer från kända katt-böcker
Katt-teatern ”Pettson och Findus tältar” spelas på Varbergs fästning fre-lö 10/7-1/8
KATTEN SOM GUDINNA OCH DJÄVULSSYMBOL
Kliv in i den egyptiska gravkammaren och möt den heliga katten som dyrkades under antiken. I den egyptiska kulturen hade katten en särställning och en av de viktigaste gudinnorna var Bastet som brukar avbildas med katthuvud. I utställningens gravkammare finns unika föremål, som amuletter, skulpturer, smycken och en kattmumie. Det äldsta föremålet i utställningen är en form, daterad till tusentalet f Kr, som har använts för att gjuta kattamuletter i det forntida Egypten.
Katten har dock inte setts som en gudinna överallt. I stora delar av världen är den svarta katten istället symbol för djävulen. Att spotta efter en svart katt är gammal skyddsmagi, inte helt ovanlig även idag. I den nordiska folktron är den svarta katten nära sammankopplad till häxorna, där den sitter på kvastskaftet.
Utställningen förmedlar en kort kulturhistoria om katten i folktron och våra traditoner. Hur många känner till seden ”Att slå katten ur tunnan” eller varför vi säger ”Fy katten!”?
KATTEN SOM FENOMEN I SOCIALA MEDIER
Idag är katten ett medel att skapa uppmärksamhet. Allt från flygresor till möbler, tv-kanaler och bilar säljs just nu med hjälp av katter. Bland privatpersoner är katter minst lika använda i sociala medier: bilder och filmer med katter delas och gillas som aldrig förr. Vad beror det på? En orsak kan vara att katten blir en symbol för trygghet när världen upplevs orolig och i stark och snabb förändring. I utställningen visas några av de många klipp som lockar till ”likes”.
NYTTODJUR OCH HUSDJUR
Katten som husdjur har sin bakgrund i att människor blev bofasta och började odla säd. För att hålla råttor och möss borta från sädesförråden började man tämja katter och katten sågs som ett nyttodjur. Detta illustreras i utställningen av museets samling av råttfällor av olika slag, som hjälpt katterna att hålla skadedjuren borta från matförråden.
Kattens koppling till bondgården har lett till begreppet ”bondkatt” som egentligen avser alla katter som inte är stambokförda. Under många år fotograferade Rune Öberg från Ölmevalla i norra Halland sina bondkatter. I ett nyproducerat bildspel får besökarna bevittna kärleken till ett älskat husdjur och följa bondkattens strövtåg på den halländska landsbygden.
KATTEN I KONSTEN
Katten är ett populärt motiv i konsten och konstnärer har fångat och fångar katten i dess olika temperament, som jägare och älskad familjemedlem. I Katten visas kattkonst med helt olika karaktär. Bruno Liljefors visar kattens vilda och otämjda sida, Sven Ljungberg katters språng i småländsk småstadsmiljö. Lars Lerins fotografier på brasilianska strökatter är fångade med stor närhet och värme. Ulrica Hydman-Valliens starka kattkvinnor och Peter Wahlbecks katt i finbyxor exploderar i färg och uttryck. Se Magda Marnells säregna kombiporträtt av katten och dess ägare. Kattporträtt i storformat av Michael Qvarsebo och ett flertal andra halländska konstnärer finns också representerade i utställningen.
KATT-BESATT
Sveriges största privata samling av porslinsfigurer tillhör June Hägg som bor i Stockholm. Hon har över 7000 porslinskatter i sitt hem och i Katten visas ett urval. Här finns prydnadskatter från olika delar av världen, som kinesiska, afrikanska och portugisiska katter. Men också katter som spelmän, blåa, röda och bara väldigt söta. June Häggs hem lever verkligen upp till Ernst Kirchsteigers berömda citat: ”När en katt ligger i ett rum och sover finns det inget för en inredare att göra där”.
KATTLEK
I en av museets stora salar blir det kattlek. Här möter barn och vuxna i alla åldrar sagovärldens kända katter, som den uppfinningsrika Findus, katten som bar lillan runt i världen på Kattresan och museets egen variant av Mästerkatten i stövlar. Här finns plats för både lek, upptäckarglädje och skaparlust. En kattmekanik-skulptur manar till eget skapande, liksom kattverkstaden där alla kan få skapa sin egen katt i olika material och tekniker – konstverk som sedan kan bli en del i utställningen. Här finns också plats att slå sig ner och försvinna in i katt-sagornas värld, med en bok i kattmors famn.
KATTSOMMAR
”Pettson och Findus tältar” på Varbergs fästning i sommar! Maskrosteatern ger barnteaterföreställning fredagar och lördagar 10/7-1/8.
I ”Katten” samsas klassiska mästerverk med nyskapad konst, historia med nutid.
Bildspel med fotografier av Rune öberg
Verk av Ulrica Hydman-Vallien
Klassiska verk av Bruno Liljefors visas tillsammans med Lars Lerins underbara fotografier
Stora kattporträtt av Michael Qvarsebo
Titta närmare på uppförstoringar Sven Nordqvists Pettson och Findus
I Kattverkstaden finns utrymme att läsa en bok…
…eller skapa något eget som kan sättas upp i utställningen
Utställningen Katten- människans bästa vän. Kungssalen.
Hallands kulturhistoriska museum
_____________________________________________
Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 1234 70 48 21