Linslusen i farten igen

NT 2019-07-24
NT 2019-07-24
 
NT 2019-07-24
NT 2019-07-24
 

Hemlösa katter – stort problem trots ny lag: ”Lagen är tandlös”

NORRTÄLJE Den första april i år trädde en ny skärpt djurskyddslag i kraft – då blev det straffbart att överge katter.

Men Norrtälje kattcenter menar att lagen inte är tillräcklig.

Det finns upp till hundratusen hemlösa katter runt om i landet, enligt Svenska kattskyddsförbundet. Anledningen kan vara ägare som överger sina katter när de inte orkar eller vill ta hand om dem längre.

Från och med den första april i år är det uttryckligen förbjudet att överge katter och andra tamdjur.

Men den nya skärpta lagen är inte tillräcklig, menar Cecilia Arnström, verksamhetschef för Norrtälje Kattcenter.

– Den är tandlös. Det är givetvis bra att det har blivit förbjudet att överge en katt, men om du inte kan visa vem som har övergett den kommer du ingenstans. Vi vill att obligatorisk id-märkning även ska gälla katter, säger Cecilia Arnström till NT.

I nuläget tar kattcentret hand om runt hundra hemlösa katter. Enligt Cecilia Arnström är övergivna katter inte ett specifikt sommarproblem utan något som händer året runt.

– När de kommer till oss är de i väldigt dåligt skick – de är magra med sårskador, fästningar, skabb och parasiter. De flesta som blir lämnade är vana att bli matade och omhändertagna. De kan inte jaga, de svälter. Ibland får vi in dem försent och då går det inte att rädda dem.

Vad är det värsta du har varit med om?

– Jag tycker snarare att människors syn på djur är det värsta. Att djuren inte har något värde, att det är billigare med ett hagelskott än att gå till veterinären. Det stör mig mest.

Cecilia Andersson berättar att bara för ett par veckor sedan kom en familj in till katthemmet och undrade om de kunde låna ett katt över sommaren.

Om man funderar på att skaffa en katt menar Cecilia Arnström att det är viktigt att tänka på att det är ett ansvar för djuret under hela dess livstid. Det finns lagstadgade regler om att katten ska ha tillsyn två gånger om dagen.

– Det är alldeles för lätt att skaffa en katt, det kostar ingenting. Många tänker inte på att det är ett stort ansvar att skaffa en katt och man bör veta vad man ger sig in på, säger Cecilia Arnström.

Text
Linus Chen Magnusson
0176-795 63
  

Nya djurskyddslagen

Den nya djurskyddslagen trädde i kraft 1 april 2019.

Det innebär bland annat att det har blivit uttryckligen förbjudet att överge sina husdjur.

Det finns också ett krav på kompetens för den som tar hand om djur och skärpta bestämmelser när djur används i tävlingsverksamhet eller prov.

En annan tydlig förändring är att medarbetare inom vård- och omsorg får bryta mot sekretessen och anmäla när djur far illa, kallad Lex Maja efter den övergivna katten Maja.

_____________________________________________
Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vår swish är 123 161 20 01