Beteenderådgivning

Ett beteendeproblem är ett beteende som du som ägare upplever som ett oönskat beteende. Ibland är det ett normalt beteende ur kattens synvinkel och genom ökad kunskap kan du som kattägare förstå din katt bättre, men vissa problem kan uppstå på grund av stress, smärta eller sjukdom.

Många katter avlivas på grund av att de kissar på fel ställen. Vi vill hjälpa dig som ägare att få mer kunskap om kattens behov, beteenden och vad du kan göra för att få det att fungera bättre.

 

Vad kan vi hjälpa till med?

Här är några exempel på vad du kan hjälp med:

  • Din katt kissar eller bajsar på fel ställe (tänk på att kisseriproblem minskar med 90 % efter en kastrering)
  • Överdrivet jamande
  • Aggression, gentemot människor eller andra katter
  • Biter och klöser
  • Väcker dig om nätterna
  • Rädsla, stress, nervositet

 

Aggressivitet är till exempel ett beteende som kan uppstå sekundärt till att din katt lider av smärta. Eller att en katt som börjar kissa utanför lådan kan vara grundat i att katten har ont när den ska kissa. Men det finns många orsaker till en katts beteende. Tillsammans tar vi reda på vad som händer och vad vi kan göra för att förbättra situationen. Många problembeteenden går att lösa. Vi lägger upp en plan tillsammans med dig beroende på vad det problem du och din katt har.

 

Annat vi kan hjälpa till med

  • Hur ska du tänka inför att skaffa katt
  • Hur gör du bäst för att introducera två nya katter för varandra

 

 

Du kan boka ett möte via personligt möte, telefonsamtal eller via videosamtal i din mobil, surfplatta eller dator så kan mötet ske i lugn och ro i djurets trygga hemmamiljö.

Pris: 695 kr – 45 minuter

 

Tänk på att om din katt visar sig ha ett primärt beteendeproblem, det vill säga att din om katt är helt frisk, så täcker inte försäkringsbolaget kostnaden för problemrådgivningen.

 

Viktiga frågor att ställa är:
Vem? – Det kan vara svårt att veta i ett hushåll med flera katter
Vad? – Vad har hänt? Vad har gjorts tidigare?
När? – När visar katten problembeteendet? När är den ”bra”?
Var? – Var sker problembeteendet?
Hur? – Hur ser beteendet/katten ut när det händer?

Oavsett vilket beteendeproblem din katt uppvisar är det mycket viktigt att du alltid ser till att katten är frisk. Många beteendeproblem kommer från att det finns en fysisk grundorsak som ligger bakom. Beteendeförändringar kan komma från smärta och obehag som exempelvis från tandproblem, ledproblem till mag- och tarmbesvär. Det är därför viktigt att man alltid utesluter sjukdom och smärta innan man tar itu med själva beteendeproblemet.

Du har möjlighet att träffa vår kattkunniga veterinär på Kattcenter. Det kan utöver en undersökning krävas blodprover, urinprover eller andra vidare undersökningar. Vi lägger upp en plan tillsammans med dig beroende på vad det problem du och din katt har.

För att boka en tid för rådgivning maila oss.

Vi kan hjälpa dig förstå din katt bättre

Grön tass

Katten är helt tam och kelig, men kan ändå behöva tid när den träffa nya människor.

Tid att anpassa sig

1-3 månader i ett nytt hem.

Gul tass

Katten är lugn i människors sällskap, ibland lekfull, vill inte bli klappad och behöver mer tid för att lita på nya människor.

Tid att anpassa sig

3-6 månader i ett nytt hem.

Röd tass

Katten är osäker när den träffar nya människor. Vågar ännu inte bli klappad, och behöver mycket mer tid för att lita på nya människor.

Tid att anpassa sig

3-12 månader i ett nytt hem.