Norrtälje kattcenter

Hundkastrering

Operationssnittet är minimalt. Det blir likt ett titthål, men är inte titthålskirurgi.

Både äggstockar och livmoder plockas ut på tikarna. Återhämtningen är därmed mycket snabb och det leder till mindre smärta hos hunden.

Kastrerad tik och åtgärdat navelbråck.
Kastrerad tik och åtgärdat navelbråck.

Annat som kan åtgärdas samtidigt är tandstensborttagning och ta bort tänder som sitter löst. Knölar och vårtor kan tas bort. Se under priser.

Om du har en hund över 7 år eller en hund som är överviktig måste du kontakta oss för hälsosnack innan du bokar.

Vi planerar en ny omgång 23-26 januari 2021 .


Boka via länken, ange då ålder, ras, kön och vikt, samt önskemål om tid.
Vi kommer sedan skicka ut din tid veckan innan. Det kostar 1000 kr att boka plats och det är för att vi ska veta vilka som är seriösa. Det dras av från totala summan. (Pris se längre ner)

Varför kastrera hund på ett katthem?

Förutom orsakerna som vi beskriver nedan, så finns det ju även behövande hundar i Sverige. Vi har inte hemlösa hundar, men vi har hundägare vars ekonomi inte tillåter att man kan göra ingrepp som kostar en större summa pengar. Vi har därmed möjlighet att hjälpa hundar som behöver kastreras för att de mår dåligt av att löpa ofta eller av att vara skendräktiga, men inte kan bli opererade för att ägaren inte har råd.

Vi har kastrerat katter på katthemmet i tio år och vi har med jämna mellanrum fått frågan om vi inte även kunde kastrera hund. Nu ingår det inte alls i våra verksamhetsmål och vi jobbar enbart med katter, därför har vi sagt nej till alla som frågat.Vi hade under 2017 flertalet katter som behövde några större operationer och vi hade inte råd att gå till en klinik och vi funderade därför på andra alternativ än att starta en insamling. Vi fick via ett utländskt katthem kontakt med en organisation som jobbar uteslutande med att kastrera hundar och katter i olika länder. De hade en mycket duktig och erfaren kirurg, som frilansade för behjärtansvärda ändamål. Vi fick kontakt med Melanie och hon var villig att komma till Sverige för att utföra dessa operationer mot att katthemmet betalade resa och husrum. Det skulle göra att vi sparade nära hundra tusen i veterinärkostnader!

Hon frågade om vi inte även hade hundar som behövde kastreras och eftersom många hade ställt frågan till oss genom åren, så gjorde vi en marknadsundersökning på Facebook och fick ett stort positivt gensvar, samt att det största orsaken till att man väntat med att kastrera vara att man inte hade råd. Det gjorde att vi bokade in Melanie under tre dagar i februari 2018 för att göra några kostsamma operationer på flera av våra katthemskatter och även kastrera behövande hundar.

Det slutade med att vi kastrerade 31 hundar i februari och 39 hundar i september 2018, samt 42 hundar i februari 2019.
Flera tikar hade en pågående livmoderinflammation utan att ägaren visste något. Vi opererade flera hanar som var krypto, åtgärdade flera navelbråck och ljumskbråck, samt att vi tog bort flera dåliga tänder och sanerade tandsten.

Hur kan ni hålla så lågt pris?

Katthemmet bekostar veterinärens flygresa hit och köper in det material som kommer att användas. I övrigt kommer katthemmets lokaler att användas och veterinären får övernatta på ”Grovsta Bed, breakfast, lunch, middag och fika” 😉

Veterinären, Melanie, är registrerad i Sverige som veterinär, och arbetar uteslutande med att kastrera hundar och katter i olika projekt när hon inte jobbar på en klinik i Tyskland. Vår egen veterinär Silvia kommer även att vara med, samt vår egen erfarna sjuksköterska/hundpykolog Cecilia. Alltså två veterinärer, en sjuksköterska och en djurvårdare kommer att arbeta ideellt.

Ägaren till hunden kommer att få ”jobba” genom att vara med sin hund under sövning och uppvak. (Räkna med att vara på plats i minst 4-6 timmar.) Vi är inte ute efter att tjäna pengar, utan vi vill hjälpa hundar som inte mår bra. Det är därför vi hålla kostnaderna nere. Det överskott som blir går in i katthemmets verksamhet.

Målgrupp

Vår målgrupp är i första hand tikar som inte mår bra av sina löp/skendräktigheter, samt hanar som av olika anledningar skulle må bättre psykiskt av att vara kastrerade. Hundar som ägs av personer som inte har råd att utföra ingreppet på grund av en begränsad ekonomi.

Fördelar med att kastrera hund

Om man kastrerar en tik innan 3 års ålder sänks risken avsevärt för att de ska utveckla juvertumörer.

En av fyra tikar utvecklar pyometra (livmoderinflammation) när de kommer upp i ålder och det kan kosta upp mot 30 000 kronor att operera det akut. Många försäkringsbolag sänker därför premien på tikar om man kastrerar i förebyggande syfte. Många tikar mår även väldigt dåligt psykiskt av att vara skendräktiga och det kan bli värre för varje löp.

Det är även vanligt att hanhundar utvecklar prostataförstoring när de kommer upp i ålder, som gör att de kissar blod och får svårt att bajsa. Det enda man kan göra för att åtgärda det problemet är att man kastrera dem.

Könsdriften försvinner, vilket gör att både tikar och hanar lugnar ner sig efter en kastrering när det gäller beteenden som har med könsdriften att göra och den stress som medföljer. De förändrar INTE personligheten!

Nackdelar med att kastrera

Kastrering är ett ingrepp som kräver att man söver hunden, vilket alltid innebär en viss risk. Det är liten, men den finns där. Vi kommer att utföra en pre-op-undersökning där hunden får klartecken att opereras eller ej. Det finns möjlighet att ta ett pre-op-blodprov på plats. Rekommenderas för hundar över 7-8 år.

Den vanligaste nackdelen med en kastration är att individens ämnesomsättning förändras. Man brukar prata om att den kan sänkas från noll upp till 30 %, samt att hunden blir mer intresserad av mat än den var innan. Detta går att kontrollera med rätt mat och motion.

I vissa fall kan en kastrerad hund få en förändring av pälskvaliteten. Det är främst Irish setter och Cocker Spaniel som man sett detta på.

En kastrering kan också leda till urininkontinens hos vissa individer. Det är främst stora raser och det sker flera år efter kastreringen. Det finns idag bra läkemedel som kan åtgärda detta problem.

Inlärda beteendeproblem som beror på könsdriften försvinner inte, utan man måste träna bort dem.

I övrigt finns det många myter om vad som kan hända med en hund efter kastrering och många i Sverige är starkt emot att kastrera i förebyggande hälsosyfte eller för att minska beteenden som beror på en stark könsdrift. Många individer mår mycket bättre av att vara kastrerade. I andra länder kastreras många fler hundar än man gör i Sverige.

Priser

Då ingår allt, utom tratt och smärtis efteråt, som du hämtar ut på recept.

Tik:
< 10 kg – 2 900 kr
10-30 kg – 3 300 kr
30-50 kg – 3 700 kr
> 50 kg – 4 500 kr

Hane:
< 10 kg – 2 300 kr
10-30 kg – 2 600 kr
30-50 kg – 2 900 kr
> 50 kg – 3 400 kr

Kostnad som kan tillkomma:
Hane som är krypto + 1 500 – 3 000 kr
Tik som har pyometra eller har stora cystor vid kastreringen + 1 500 – 4 000 kr
Navelbråck + 1000 – 2500 kr
Ljumskbråck + 1500 – 4000 kr
Juvertumörer + 2 000 – 8 000 kr
Tandsten + 750 – 1 500 kr
Tandextration + 250 – 1 500 kr per tand

Annat som skulle behöva åtgärdas kan tas upp med veterinären. Helst innan, så kontakta oss.
Vi kan även ta saker på din försäkring.