HUNDkastrering

Vi har kastrerat katter på katthemmet i snart nio år och vi har med jämna mellanrum fått frågan om vi inte även kunde kastrera hund. Nu ingår det inte alls i våra verksamhetsmål och vi jobbar enbart med katter, därför har vi sagt nej till alla som frågat.

Fransk Bulldog
Fransk Bulldogg

Vi hade under 2017 flertalet katter som behövde några större operationer och vi hade inte råd att gå till en klinik och vi funderade därför på andra alternativ än att starta en insamling. Vi fick via ett utländskt katthem kontakt med en organisation som jobbar uteslutande med att kastrera hundar och katter i olika länder. De hade en mycket duktig och erfaren kirurg, som frilansade för behjärtansvärda ändamål. Vi fick kontakt med Melanie och hon var villig att komma till Sverige för att utföra dessa operationer mot att katthemmet betalade resa och husrum. Det skulle göra att vi sparade nära hundra tusen i veterinärkostnader!

Hon frågade om vi inte även hade hundar som behövde kastreras och eftersom många hade ställt frågan till oss genom åren, så gjorde vi en marknadsundersökning på Facebook och fick ett stort positivt gensvar, samt att det största orsaken till att man väntat med att kastrera vara att man inte hade råd. Det gjorde att vi bokade in Melanie under tre dagar i februari 2018 för att göra några kostsamma operationer på flera av våra katthemskatter och även kastrera behövande hundar.

Det slutade med att vi kastrerade 31 hundar i februari och 39 hundar i september 2018.
Flera tikar hade en pågående livmoderinflammation utan att ägaren visste något. Vi opererade flera hanar som var krypto, åtgärdade flera navelbråck och ett ljumskbråck, samt att vi tog bort flera dåliga tänder och sanerade tandsten.

Melanie, Silvia och Cecilia
Melanie, Silvia med Ralle och Cecilia

Varför kastrera hund på ett katthem?

Förutom orsakerna som vi beskrivit ovan, så finns det ju även behövande hundar i Sverige. Vi har inte hemlösa hundar, men vi har hundägare vars ekonomi inte tillåter att man kan göra ingrepp som kostar en större summa pengar. Vi har därmed möjlighet att hjälpa hundar som behöver kastreras för att de mår dåligt av att löpa ofta eller av att vara skendräktiga, men inte kan bli opererade för att ägaren inte har råd.

Hur kan ni hålla så lågt pris?

Katthemmet kommer att bekosta veterinärens flygresa hit och köpa in det material som kommer användas. I övrigt kommer katthemmets lokaler att användas och veterinären får övernatta på "Grovsta Bed, breakfast, lunch, dinner och fika" 😉 

Veterinären, Melanie, är registrerad i Sverige som veterinär, men arbetar uteslutande i andra länder med att kastrera hundar och katter i olika projekt när hon inte jobbar på en klinik i Tyskland. Vår egen veterinär Silvia kommer även att vara med, samt vår egen erfarna sjuksköterska/hundpykolog Cecilia. Alltså två veterinärer, en sjuksköterska och en djurvårdare kommer att arbeta ideellt.

Ägaren till hunden kommer att få "jobba" genom att vara med sin hund under sövning och uppvak. (Räkna med att vara på plats i minst fyra timmar.) Vi är inte ute efter att tjäna pengar, utan vi vill hjälpa hundar som inte mår bra. Det är därför vi hålla kostnaderna nere.

Målgrupp

Vår målgrupp är i första hand tikar som inte mår bra av sina löp/skendräktigheter, samt hanar som av olika anledningar skulle må bättre psykiskt av att vara kastrerade. Hundar som ägs av personer som inte har haft råd att utföra ingreppet på grund av en begränsad ekonomi.

Fördelar med att kastrera hund

Om man kastrerar en tik innan 3 års ålder sänks risken avsevärt för att de ska utveckla juvertumörer.

En av fyra tikar utvecklar pyometra (livmoderinflammation) när de kommer upp i ålder och det kan kosta upp mot 30 000 kronor att operera det akut. Många försäkringsbolag sänker därför premien på tikar om man kastrerar i förebyggande syfte. Många tikar mår även väldigt dåligt psykiskt av att vara skendräktiga och det kan bli värre för varje löp.

Det är även vanligt att hanhundar utvecklar prostataförstoring när de kommer upp i ålder, som gör att de kissar blod och får svårt att bajsa. Det enda man kan göra för att åtgärda det problemet är att man kastrera dem.

Könsdriften försvinner, vilket gör att både tikar och hanar lugnar ner sig efter en kastrering när det gäller beteenden som har med könsdriften att göra och den stress som medföljer. De förändrar INTE personligheten!

Nackdelar med att kastrera:

Kastrering är ett ingrepp som kräver att man söver hunden, vilket alltid innebär en viss risk. Det är liten. Vi kommer att utföra en preopundersökning där hunden får klartecken att opereras eller ej.

Den vanligaste nackdelen med en kastration är att individens ämnesomsättning förändras. Man brukar prata om att den kan sänkas från noll upp till 30 %, samt att de blir mer intresserade av mat än de var innan. Detta går att kontrollera med rätt mat och motion.

I vissa fall kan en kastrerad hund få en förändring av pälskvaliteten. Det är främst Irish setter och Cocker Spaniel.

En kastrering kan också leda till urininkontinens hos vissa individer. Det är främst stora raser och det sker flera år efter kastreringen. Det finns idag bra läkemedel som kan åtgärda detta problem.

Inlärda beteendeproblem som beror på könsdriften försvinner inte utan man måste träna bort dem.

I övrigt finns det många myter om vad som kan hända med en hund efter kastrering och många i Sverige är starkt emot att kastrera i förebyggande hälsosyfte eller för att minska beteenden som beror på en stark könsdrift. Många individer mår mycket bättre av att vara kastrerade. I andra länder kastreras många fler hundar än man gör i Sverige.

Dagarna som är inplanerade:

Fre 2019-02-15
Lör 2019-02-16

Denna kastreringskampanj är endast möjlig om vi har ett visst antal hundar inbokade. Vi måste boka veterinärer, flyg och annat, samt planera det hela. Därför tar vi en handpenning för att verkligen veta att den som bokat en plats kommer och att ingen som vill komma blir utan plats. Tik som börjar löpa går att kastrera ändå, vill man inte det får man tillbaka handpenningen. Du har därför tre dagar på dig att swisha 500 kronor i handpenning när du bokar plats, för att låsa din bokning. Handpenningen är ingen extra avgift utan den dras av från den totala summan.

Du ser platser som finns kvar och kan även boka genom att gå till vårt bokningssystem via knappen "Boka".
Antalet platser är begränsade.
Det du behöver meddela oss när du bokar är hundens namn, kön, ras, ålder och vikt.

Swisha till 1230 226 555 eller bankgiro 5491-3025.
Märk inbetalningen med hundens hund + namn. (Ex. Hund Märta)
Det är för att vi behöver ha stenkoll på att de som bokar verkligen kommer. Handpenningen på 500 kr dras av från den totala summan. Det är inget utöver.

Om du har frågor är du välkommen att kontakta katthemmet och vår veterinär.

Boka övrigt i Norrtälje

Ingreppet är minimalt och går fort att utföra. Cirka 20 minuter.
Läktiden är snabb.

Det här är operationssåret dagen efter på en mopstik vi gjorde i februari. Du ser kastreringssåret längst ner och ett litet sår för ett navelbråck som åtgärdades samtidigt.

Kastrerad tik och åtgärdat navelbråck.
Kastrerad tik och åtgärdat navelbråck.

Pris:

Då ingår allt, utom tratt och smärtis efteråt som du hämtar ut på recept.

Tik:
< 10 kg - 2 600 kr
10-30 kg - 3 000 kr
30-50 kg - 3 400 kr
> 50 kg - 3 900 kr

Hane:
< 10 kg - 2 000 kr
10-30 kg - 2 300 kr
30-50 kg - 2 600 kr
> 50 kg - 2 900 kr

Kostnad som kan tillkomma:
Hane som är krypto + 1 000 kr
Tik som har pyometra eller stora cystor + 1 000 - 2 000 kr
Navelbråck + 1000-2000 kr
Ljumskbråck + 1500-3000 kr
Annat som skulle behöva åtgärdas kan tas upp med veterinären. En del saker kan vi ta på försäkringen.
Vi kan hjälpa till med faktura/avbetalning.

Boka övrigt i Norrtälje

Operationsdagen:

Alla kommer få en egen tid, så att inte 15 hundar står här klockan åtta på morgonen!
Varje hund kommer bli kallad till en egen tid under den dagen man bokat in sig på. Första tiden är 08.00. Det löper på med 30 minuter mellan. Om du har önskemål, så meddela oss. Vi försöker då planera så det passar.
Räkna med att vara minst fyra timmar på plats.
    -  Vi har väldigt svårt att ta emot en hund för kastrering utan att den har en människa med sig, men om du har svårt att vara med så prata med oss.

Förberedelser:

 • Du måste införskaffa en tratt eller uppblåsbar krage som passar din hund och ha med dig på kastreringsdagen.
 • Under dagarna/veckan innan operationen behöver du gå till en zoobutik och väga din hund. Vi behöver en exakt vikt för narkosen.
  Hundar under 10 kg kan vi väga på katthemmet.
 • Dagen innan operationen behöver du bada din hund.
  Det går bra att använda vanligt handdiskmedel om du inte har hundschampo hemma. Schamponera och skölj ur tre gånger.
 • Hunden ska vara fastande 12 timmar innan operationen.
  De får dricka vatten.
  Unga hundar/valpar fastar inte. De får äta fram till två timmar innan operationen.
 • Hunden MÅSTE vara väl rastad innan ni kommer på plats.
 • Ta med dig något för hunden att ligga på. Hundens korg, en tjock filt eller liknande för hunden att ligga på under uppvaket, samt en varm filt eller handduk att ha på hunden.
 • Hör av dig till oss om din hund äter någon medicin.
 • Fästinghalsband kan du ta av hemma.
 • Om din hund är sju år och äldre rekommenderar vi att man gör en blodanalys före narkosen. Kontakta oss för mer information. Om du önskar det måste det göras hos oss senast 31/8.
 • Är det något annat vi behöver veta om din hund?

Eftervård

 • Stygnen försvinner av sig själva. Det går att ta bort dem efter 10 dagar om man vill.
 • Hunden har ett plåster på såret som helst ska sitta i tre dagar, men om det blir kladdigt av sårvätska så ta bort det tidigare och låt såret vädra sig.
 • Du kommer få ett elektroniskt recept på smärtstillande som ska ges i 3-5 dagar efter operationen. På operationsdagen har hunden fått smärtlindring av oss.
 • Hunden bör ha tratt på sig när man inte har uppsyn över den. Om hunden tillåts slicka på såret är risken stor för att stygnen går upp eller att det bli en infektion i såret!
 • Hunden bör varken dricka eller äta resten av dagen. Undantagsfall unga hundar som behöver få upp blodsockret. Ge mjuk mat eller väl uppblött torrfoder i mycket små portioner till att börja med. Kan ges med 1-2 timmars mellanrum.
 • Det är vanligt att de kan kräkas på operationsdagen och dagen efter.
 • Hunden kommer att sova mycket när den först kommer hem. Låt den få vila ifred.
 • Titta på såret varje dag. Det är normalt att det är lite svullet och aningen rodnat runt operationssåret, men om såret blir väldigt svullet och mycket rött, blöder eller läcker varigt sekret kontakta genast katthemmet eller Silvia direkt.
 • Om hunden är loj, inte vill äta och inte är sig själv ring oss omedelbart.

Är du osäker kan du sms:a foto på såret till oss, så kan vi bedöma om något behöver göras.

I väntan på operation
I väntan på operation