Hundkastrering

Home / Hundkastrering
Kastrerad tik och åtgärdat navelbråck.

Kastrerad tik och åtgärdat navelbråck.

Operationssnittet är minimalt. Det blir likt ett titthål, men är inte titthålskirurgi.

Både äggstockar och livmoder plockas ut på tikarna. Återhämtningen är därmed mycket snabb och det leder till mindre smärta hos hunden.

Varför kastrera hund på ett katthem?

Förutom orsakerna som vi beskriver nedan, så finns det ju även behövande hundar i Sverige. Vi har inte hemlösa hundar, men vi har hundägare vars ekonomi inte tillåter att man kan göra ingrepp som kostar en större summa pengar. Vi har därmed möjlighet att hjälpa hundar som behöver kastreras för att de mår dåligt av att löpa ofta eller av att vara skendräktiga, men inte kan bli opererade för att ägaren inte har råd.

Vi har kastrerat katter på katthemmet i tio år och vi har med jämna mellanrum fått frågan om vi inte även kunde kastrera hund. Nu ingår det inte alls i våra verksamhetsmål och vi jobbar enbart med katter, därför har vi sagt nej till alla som frågat.

Vi hade under 2017 flertalet katter som behövde några större operationer och vi hade inte råd att gå till en klinik och vi funderade därför på andra alternativ än att starta en insamling. Vi fick via ett utländskt katthem kontakt med en organisation som jobbar uteslutande med att kastrera hundar och katter i olika länder. De hade en mycket duktig och erfaren kirurg, som frilansade för behjärtansvärda ändamål. Vi fick kontakt med Melanie och hon var villig att komma till Sverige för att utföra dessa operationer mot att katthemmet betalade resa och husrum. Det skulle göra att vi sparade nära hundra tusen i veterinärkostnader!

Hon frågade om vi inte även hade hundar som behövde kastreras och eftersom många hade ställt frågan till oss genom åren, så gjorde vi en marknadsundersökning på Facebook och fick ett stort positivt gensvar, samt att det största orsaken till att man väntat med att kastrera vara att man inte hade råd. Det gjorde att vi bokade in Melanie under tre dagar i februari 2018 för att göra några kostsamma operationer på flera av våra katthemskatter och även kastrera behövande hundar.

Det slutade med att vi kastrerade 31 hundar i februari och 39 hundar i september 2018, samt 42 hundar i februari 2019.
Flera tikar hade en pågående livmoderinflammation utan att ägaren visste något. Vi opererade flera hanar som var krypto, åtgärdade flera navelbråck och ljumskbråck, samt att vi tog bort flera dåliga tänder och sanerade tandsten.

Melanie, Silvia, Hannis och Cecilia

Uppvak i mattes knä

Hur kan ni hålla så lågt pris?

Katthemmet bekostar veterinärens flygresa hit och köper in det material som kommer att användas. I övrigt kommer katthemmets lokaler att användas och veterinären får övernatta på ”Grovsta Bed, breakfast, lunch, middag och fika” 😉

Veterinären, Melanie, är registrerad i Sverige som veterinär, och arbetar uteslutande med att kastrera hundar och katter i olika projekt när hon inte jobbar på en klinik i Tyskland. Vår egen veterinär Silvia kommer även att vara med, samt vår egen erfarna sjuksköterska/hundpykolog Cecilia. Alltså två veterinärer, en sjuksköterska och en djurvårdare kommer att arbeta ideellt.

Ägaren till hunden kommer att få ”jobba” genom att vara med sin hund under sövning och uppvak. (Räkna med att vara på plats i minst 4-6 timmar.) Vi är inte ute efter att tjäna pengar, utan vi vill hjälpa hundar som inte mår bra. Det är därför vi hålla kostnaderna nere. Det överskott som blir går in i katthemmets verksamhet.

Väntar på sin tur

Målgrupp

Vår målgrupp är i första hand tikar som inte mår bra av sina löp/skendräktigheter, samt hanar som av olika anledningar skulle må bättre psykiskt av att vara kastrerade. Hundar som ägs av personer som inte har råd att utföra ingreppet på grund av en begränsad ekonomi.