Norrtälje kattcenter | katthem | kattpensionat

Kastrering av katt

Det går bra att kastrera från 4 månaders ålder

Sveriges Veterinärförbund rekommenderar, sedan 2015, att kastrering görs från fyra månaders ålder på både hon- och hankatter.

Norrtälje katthem har lång erfarenhet av att kastrera unga individer. Optimal tid för att kastrera en katt är mellan 4-6 månaders ålder. Återhämtningen är fenomenal på unga individer.

Vi kastrerar med titthålssnitt på honorna, vilket innebär att kirurgen gör en så liten öppning som möjligt i buken straxt under naveln och använder sedan speciella verktyg för att lokalisera livmodern. Både äggstockar och livmoder plockas ut. Operationssnittet blir minimalt, likt ett titthål, men är inte titthålskirurgi. Återhämtningen är mycket snabb och det leder till mindre smärta hos honkatten.

Du kan se en film om hur det går till hos oss.

För hona klicka här. // För hane klicka här.

kastrering katt kattcenter norrtälje stockholm
Kastrerad hona ett dygn efter kastrering

Varför så lågt pris??


Ett av våra mål är att minska antalet hemlösa katter. Vi har därför valt att arbeta preventivt genom att fler katter kastreras. Vi vill inte konkurrera med klinikerna, utan vi vill nå den målgrupp som inte har råd att kastrera och därför drar ut på det, vilket gör att en eller flera kullar hinner födas.

Vi arbetar också med att ALLA katter ska bli ID-märkta och registrerade därför ingår det, samt är obligatoriskt, i priset.

På sikt räknar vi med att trycket på katthemmet kommer minskas genom att det finns färre hemlösa katter, samt att vi snabbare kommer kunna återförena upphittade katter med sin familj när vi får in den till katthemmet.

Pris:

Hona 650 kr kr inklusive obligatorisk id-tatuering, samt registrering i SKK.
Hane 450 kr inklusive obligatorisk id-tatuering, samt registrering i SKK.

OBS! Katter som redan har chip blir tatuerade. (Gäller ej katter med stamtavla)

SKKs registrering kostar normalt 140 kr.
Klinikpris för ett chip är 500-700 kr och för en tatuering 300-600 kr.

Varför tatuering?

Då katter är ett kringströvande djur, kan katten komma på villovägar och genom åren har vi märkt att en katt som har en tatuering ses som ägd och får även hjälp mycket fortare än en katt utan tatuering.

Chip

Du kan chipmärka din katt för 195 kr (ord.pris 295kr) vid kastreringstillfället.

Information inför ingreppet:

Du lämnar in katten mellan 08.00 – 09.00 samma dag.
Bokningssystemet kommer påminna dig om att lämna 08.00 eller 08.05 och det är för att systemet inte klarar av att ha honor och hanar i två grupper samtidigt mellan 08.00-09.00.

Du kan hämta mellan 17.00 – 18.00. Vi kan ringa om hämtning om katten blir klar tidigare.

• Kattungar yngre än 7-8 månader ska fastas endast från 06.00 på morgonen. Ta bort torrfodret 06.00 och ge ingen frukost innan.
• Vuxna katter fastas från midnatt.
• De får dricka vatten.
• Andra katter i hushållet får lida med sin kompis 😉

Vi klipper klorna kostnadsfritt på alla katterna eftersom de ska vara inomhus 7-10 dagar efter kastreringen.

Om vi hittar öronskabb eller andra åkommor passar vi på att ta hand om det när katten ändå sover. Det kan då tillkomma en kostnad för material eller läkemedel. Vi ringer alltid innan.

Besiktning

Du har även möjlighet att få en besiktning av katten med ett intyg, som är bra att ha för att visa upp att katten är frisk. T.ex. för försäkringen.

Pris: 195 kr i samband med kastreringen. Ord.pris: 550 kr

Vaccinering:

Vi rekommenderar även att katten vaccineras mot kattpest och kattsnuva. Även innekatter, då kattpest är mycket vanligt i Sverige och är en dödlig sjukdom. Innekatter kan smittas via saker som kommer utifrån, som dina skor.

Vaccination i samband med kastreringen kostar 195 kr. Att vaccinera på katthemmet kostar normalt 275 kr (Klinikpris är ca 350-500 kr.)

Grundvaccineringen består av två sprutor med 4 veckors mellanrum. Därefter vaccinerar man en gång per år.

Annat att tänka på:

• Ta med vaccinationsintyget om du har ett, så att veterinären kan signera det. Har du inget gör vi ett åt katten.
• Ta gärna med en filt eller en handduk för att bädda ner katten i på vägen hem. De fryser lätt efter narkosen och de kan även kissa på sig när de inte är riktigt vakna.

För och nackdelar med kastrering
Lämplig ålder för kastration av katt
Louise Forslund

Betalning:

Vi tar kort på katthemmet. Du kan även välja att betala kastreringen på faktura via Klarna när du bokar via bokningssystemet.

Kastreringspaket

inkl. chip, tatuering, reg i SKK, 2 x vaccination, besiktning:
Hona – 1 295 kr
(ord.pris 1 965 kr) (Klinikpris ca: 3 800 kr)
Hane – 1 095 kr (ord.pris 1 765 kr) (Klinikpris ca: 3 200 kr)