Nu har det blivit varmt!

När det är väldigt varmt är det viktigt att se till att din katt har tillgång till skugga, vatten och svala platser att vila på. Katter är duktiga på att hitta de svalaste platserna. Precis som de hittar de varma på vintern.

Katter svettas inte på samma sätt som människor. De har mycket färre svettkörtlar, främst på tassarna, och använder dem främst för att markera revir snarare än för att reglera kroppstemperaturen. För att kyla ner sig slickar de sig och när saliven dunstar kyls katten ner. De söker sig oftast till svala platser att vila på.

Genom att flämta snabbt och ytligt med öppen mun och utsträckt tunga kan de avge värme, men då är katten väldigt varm. Detta är inte ett effektivt sätt att kyla ner sig på.

Här är några specifika tips för att hjälpa din katt i värmen:

  • Se till att katten har tillgång till svala, skuggiga platser både inomhus och utomhus. Försök att ventilera så gott det går. Om du har en innekatt och en innätad balkong är det optimalt att ha dörren öppen. Fönster som står på glänt bör man säkra med en skärmdörr. Typ en ram för myggnät fast starkare.
  • Ställ ut flera vattenskålar på olika platser och överväg att lägga isbitar i vattnet för att locka katten att dricka mer. Vissa katter kan dricka mer om de man har lite tonfiskspad i vattnet eller en skvätt laktosfri mjölk. Att koka vit fisk utan salt och erbjuda spadet som dryck är också ett sätt.
  • Det finns kylmattor för djur att köpa och även kylhanddukar. Kolla på hundsortimentet 😉 Våta handdukar som du haft i kylskåpet över natten är också ett bra tips. Eller kylklampar insvept i en handduk som katten kan vila på.
  • Ge katten mer blötmat än vanligt, eftersom det hjälper till att öka vätskeintaget. Du kan även tillsätta några matskedar vatten och mosa in för att det skall bli mer vätska.
  • Undvik lek under varmaste timmarna. Lek lugnare lekar under svalare kvällar eller morgnar.
  • Kamma katten. En ren och tovfri päls hjälper katten att hålla sig svalare. Att raka en långhårig katt som har fin päls gör inte att katten håller sig svalare. Pälsen skyddar även mot värme liksom kyla. Om katten tillåter kan du blöta ner pälsen lätt. Om katten då putsar sig får den även i sig vätska.
  • Om din katt är äldre, överviktig, har en underliggande sjukdom eller väldigt trånga andningsvägar bör du ha extra uppsikt över dem.
  • Var uppmärksam på tecken på värmeslag. Hässjning, röda slemhinnor, oro, vinglighet och kräkningar kan vara tecken på värmeslag.
  • Vid misstanke om värmeslag. Kontakta veterinär och försök svalka katten med svalt/ljummet vatten. Kallt vatten kan förvärra tillståndet.
    Hos veterinären får katten kanske intravenös vätska, eventuellt syrgas och sedan övervakar man kroppstemperatur, puls, andning och blodtryck. Eventuellt kan de vilja ta blodprover för att kontrollera blodvärden och organstatus.