Främmande föremål

En honkatt var hos oss för att bli kastrerad. När jag gör iordning dem inför operationen, raka mage, tvätta med mera, så brukar jag alltid kissa dem. Om blåsan är väldigt full är den i vägen när Silvia ska operera.

När jag klämde denna katt på magen kände jag något stort och hårt i en konstig form. Något jag aldrig upplevt förut. Det var riktigt läskigt att känna det. Det var så uppenbart att det var något som inte skulle vara där.

Vi fick ringa och prata med ägaren om vad vi hittat och få klartecken att plocka ut det vi kände. Vill du se när vi tömde magen på en stor mängd gummisnoddar, snören och plastbitar kan du se det på vår youtube kanal.

Aldrig har vi varit med om en katt som ätit denna mängd främmande föremål.

Några vanliga föremål som avlägsnats från katters magsäck/tarmar är:
Hårbollar
Presentsnören
Öronproppar
Hårsnoddar
Mindre barnleksaker

Beroende på var stoppet hamnat får katten olika symtom, men ett stopp gör att katten kräks och får kanske även diarré. Blir låg och hängig. Buksmärta. Föremålet kan också bara ligga och irritera, vilket gör att katten kan äta och bajsa hyfsat som vanligt, men börjar till slut kräkas och även få diarré när kroppen försöker få ut föremålet.

Hos unga katter är det inte helt ovanligt eftersom de är nyfikna och gnager på olika saker. Några få individer växer inte i från detta beteende och drabbas därför i vuxen ålder av följdetna av att ha svalt olämpliga föremål.

Detta var verkligen ett extremt fall.

Gummisnoddar
Avlägsnande av gummisnoddar

En större mängd gummisnoddar.

Gummisnoddar
Gummisnoddar