Åkersbergakatt som åkt 50 mil av misstag?

Stockholmskatt dök upp i Vissefjärda

Var hör den fina raskatten hemma? Det undrar Ann-Kristin Elgan som nu efterlyser ägaren till den kastrerade, åttaårige hankatten. Foto: Peter Lejon
Var hör den fina raskatten hemma? Det undrar Ann-Kristin Elgan som nu efterlyser ägaren till den kastrerade, åttaårige hankatten. Foto: Peter Lejon

 
Katten är hemmahörande i Stockholmstrakten, men dök plötsligt upp i Vissefjärda. Kattälskaren Ann-Kristin Elgan försöker reda ut begreppen.

Ann-Kristin Elgan, välkänd skådespelare och underhållare, engagerar sig för katters välbefinnande. Hon har åtta egna katter och hon hjälper ofta till i ärenden som handlar om utsatta katter.
Häromdagen fick hon ett nytt fall på sitt bord.

– Jag skulle hjälpa en god vän med att fånga in en katt med hjälp av en kattfälla där katten kan ta sig in, men inte ut. Vi placerade fällan vid Niklassons lokal nedanför viadukten här i Vissefjärda och när jag gick dit efter en liten stund satt det en helt annan katt i fällan, säger Ann-Kristin Elgan.
Katten, som är ljust röd, stor och långhårig, hade ätit upp maten i fällan. Fällan gillrades om sedan katten hade släppts ut.
– En stund senare satt katten i fällan igen. Den var välskött, men jag kände inte igen den. Jag bor precis i närheten och har koll på vilka katter som finns där.
Hon gjorde efterforskningar i kvarteren nära bilfirman Niklassons lokaler, men ingen visste var katten hörde hemma.
– Jag tog med mig katten hem och i förrgår tog jag den till veterinären. Den är id-märkt i örat och veterinären kunde utläsa att katten hör hemma i Åkersberga utanför Stockholm. Katten har varit synlig i ungefär en vecka, men dessförinnan har ingen sett till den.
Ann-Kristin Elgan tror, att katten kan ha hoppat av en lastbil, eller liknande.

– Katten höll sig hela tiden kring Niklassons, och jag tänker, att det förmodligen var där som katten hoppade av. Jag har namnet på den person som står som ägare, men samtidigt är katten åtta år gammal och det är ju inte säkert att det är samma ägare nu. Det är inte så vanligt att man registrerar om kattägare. Men jag hittar i alla fall inte den registrerade ägaren. Jag har hittat adress och telefonnummer, men personen finns inte där.

Katten trivs hemma hos Ann-Kristin Elgan, men den tycks vara hemmahörande i Stockholmstrakten. Foto: Peter Lejon
Katten trivs hemma hos Ann-Kristin Elgan, men den tycks vara hemmahörande i Stockholmstrakten. Foto: Peter Lejon

 
I det register för id-märkta katter som veterinärer har tillgång till är katten anmäld som saknad. I polisens motsvarande register finns dock ingen motsvarande notering.
– Katten, som är åtta år, är helt tam, kastrerad och välskött. Någon borde sakna katten och det vore ju fantastiskt om man kan få tag på ägaren.
Tidningen vill förstås hjälpa till med detta, så vi uppmanar våra läsare att dela vidare artikeln. Rätt person/personer få syn på den – exempelvis i sociala medier.
Kattens namn finns registrerat, men vi meddelar det inte i artikeln.
– Om någon hör av sig vill jag att man säger namnet på katten, för då förstår jag att det är den rättmätige ägaren, säger Ann-Kristin Elgan.

PETER LEJON
Barometern

_____________________________________________
 Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 123 161 20 01