Bortglömd

Vi ser tyvärr ofta att katter glöms bort när ägaren avlider. Glöms bort kanske är ett lite för snällt sätt att uttrycka sig.

Ibland finns det inga anhöriga och när den avlidne tas om hand är det kanske ingen som vet om att det finns husdjur. Katter gömmer sig ofta när de blir rädda och det blir stökigt. Men det finns även anhöriga som inte lyfter två fingrar när en anhörig går bort när det finns katter. Det är inte samma risk för en hund att blir bortglömd.

Vi efterlyste en ägare till en svartvit hankatt i slutet på juni. Katten var i så uselt skick när den uppmärksammades och och togs till katthemmet att den fick tyvärr tassa vidare. Vi fick senare veta att husse avlidit nästan två år tidigare och katten, som förblev namnlös, fick leva på egen tass för att det inte finns något ordentligt nätverk för det skall uppmärksammas att det finns katter i hushållet vid ett dödsfall.

Vi tog nyligen emot två katter som levt ute i tre år efter att ägaren avlidit. Anhöriga hade gjort ett försök att få in katterna, men inte lyckats. Sedan hade man sålt huset och lämnat katterna åt sitt öde. Först nu reagerade grannar på att katterna var magra och inte verkade ha någon som tog hand om dem. Katterna fångades in och är nu på katthemmet. De hade inte klarat en vinter till.