Bryter sig in i bostäder – för att rädda liv

Många lägenheter i den kinesiska virusstaden Wuhan ekar tomma. Eller inte riktigt. Tusentals hundar och katter har lämnats åt sitt öde – vilket har fått djurrättsaktivister att bryta sig in.

FOTO: NG HAN GUAN/AP/TT
FOTO: NG HAN GUAN/AP/TT

Mannen klängde sig fast i rostiga rör. Tog sig långsamt uppåt. Till slut lyckades han ta sig in på balkongen på tredje våningen. Men det här var ingen vanlig fasadklättrande inbrottstjuv.

43-åringen ville ta sig in i en lägenhet för att mata två katter – som varit instängda i bostaden i Wuhan i tio dagar. De desperata ägarna hade fått korn på aktivisten i sociala medier och kontaktat honom för att få hjälp, eftersom de blivit strandade i norra Kina. De började gråta när de fick ett videosamtal från sina avmagrade katter, som gömde sig bakom soffan, knappt vid liv.

– Min telefon slutar aldrig ringa. Jag hinner knappt sova, säger mannen som kallar sig Lao Mao, till nyhetsbyrån Reuters.

Stad i karantän

Lao Mao är en av flera djurälskare som har ryckt ut till de fyrfotas försvar i Wuhan, där utbrottet av corona tros ha startat sent förra året. Staden sattes i karantän ungefär samtidigt som miljontals människor över hela Kina började ge sig av till det stora nyårsfirandet.

Omkring fem miljoner människor reste från Wuhan inför nyåret, enligt stadens borgmästare. Många lämnade sina husdjur med mat och vatten för en begränsad period – i tron om att de snart skulle vara tillbaka. Andra har evakuerats från staden till sina hemländer. Och över en månad senare är det fortfarande ett stort antal människor som inte har kunnat återvända hem, på grund av karantän eller reserestriktioner.

– Vi vet att många hundar och katter har lämnats i lägenheter. I synnerhet när invånare evakuerades i Wuhan, men också i områden som Peking, Dailan och Xi’an, säger Wendy Higgins från djurrättsorganisationen Humane Society International, till CNN.

– Det är omöjligt med uppskattningar. Men vi vet att djurrättsaktivister i Wuhan har ryckt ut för att hjälpa till med djur i 1 000 lägenheter. Så det handlar om ett betydande antal över hela landet.

Den Kinabaserade organisationen Vshine Animal Protection Association tror att det kan handla om tiotusentals hundar och katter som övergivits i lägenheter i Wuhan. Och bara i staden Dailan säger sig Vshine ha räddat minst 380 hundar och katter.

Rykten om smitta

I vissa delar av Kina hamnar också husdjur i centrum för ryktesspridning om att de förvärrar spridningen av corona. Det har lett till att sällskapsdjur övergivits. Och i Suichang i Zhejiangprovinsen har myndigheterna beordrat att hundar ska hållas inomhus och om de fångas in utomhus kommer de att avlivas.
Det finns i dagsläget ingenting som tyder på att husdjur kan smittas eller sprida smittan vidare. En hund i Hongkong har testat “svagt positivt” för viruset, men det betyder inte att den hade en aktiv infektion.

Aftonbladet

FOTO: DOUG PEREZ/AP/TT
FOTO: DOUG PEREZ/AP/TT

Sommartider

Från 1 juli fram till 16 augusti har vi sommartider på Kattcenter.

Butiken kommer vara öppen:
mån-fre 10-16
lör-sön 10-12