De äter och vilar

De två relativt nyanlända kissarna äter och vilar. De är väldigt medtagna. Jag uppskattar att de har förlorat runt 40 procent av sin normala vikt. Man kan se skelettet under huden… Skinn och ben är verkligen sant!

Nu vet jag inte vad som hänt med ägaren. Om denne lämnat katterna med flit eller inte, men det händer tyvärr ofta i vårt land att man lämnar sin katt när man flyttar. Eller åker ut och lämnar katten på landet när man inte kan ha kvar den. Eller låter den bo vid sommarstugan när man åker tillbaka till stan. Katter klarar sig inte! De svälter sakta ihjäl.

Visst är katten en jägare, men att vara en bra jägare är inget man föds som. Det tar flera år att träna upp sig och är man van att få maten serverad, så är ju jakten en hobby man har råd att vara dålig på.

Man pratar om att en katt behöver fånga minst 20 möss på ett dygn för att få sitt dygnsbehov av energi tillgodosatt. Det tar lite mer kraft än att gå till matskålen och knapra i sig några torrisar.

När man svälter är det ingen höjdare att vara nybörjare på att jaga. Det tar tid och energi att jaga. Och för varje misslyckad jakt blir man svagare och därmed blir även oddsen att man ska fånga något sämre. Är det även kallt ute, så går det åt massor med energi för att hålla värmen.

Men katten klarar sig heter det ju! Dessa två hade inte klarat sig så väldigt mycket länge till…

image
Saki och Mira

_____________________________________________
 Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 1234 70 48 21