Forskare har utvecklat preventivmedel för katter

Forskare i USA har upptäckt ett sätt att genom genterapi stoppa katter från att bli gravida, som ett sorts långverkande preventivmedel.

Förhoppningen är att man med en simpel spruta kan ersätta den operation som i dagsläget krävs för sterilisering.

Det är forskare vid Massachusetts General Hospital, ett universitetssjukhus knutet till prestigeskolan Harvard, som har utvecklat en form av genterapi som hindrar katter från att bli gravida i flera år.

Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications och nåddes genom att öka förekomsten av så kallat anti-müllerskt hormon (AMH) hos djuren. AMH är ett könshormon som förekommer naturligt både hos katter och människor.

“En enda injicering räckte för att kattens muskler skulle producera AMH, som vanligtvis bara produceras i äggstockarna, i ungefär 100 gånger så stor omfattning som normalt”, säger studiens försteförfattare David Pépin.

Ingen blev gravid

Testet fungerade som följer: i två fyramånadersperioder placerades en hankatt tillsammans med nio honkatter. Sex av honkatterna hade behandlats med genterapin medan de tre resterande katterna lämnades utan injicering för att agera kontrollgrupp.

Ingen av katterna som fick behandlingen fick heller några ungar, till skillnad från de tre katterna i kontrollgruppen som alla fick det.

Hormonets preventiva effekter upptäcktes under tidigare forskning, då man undersökte om AMH kunde användas för att skydda äggreserven hos kvinnor som genomgår cellgiftsbehandling.

David Pépin upptäckte då att ökningen av AMH över en viss nivå hämmade utvecklingen av äggblåsorna – den del av äggstockarna som släpper ifrån sig äggceller vid ägglossning.

Säkra på längre effekt

Forskarna följde katterna i två år och fann att det varken påverkade östrogennivåerna eller hade några andra biverkningar. De säger sig vara säkra på att den preventiva effekten kommer att hålla i sig längre än två år.

Samtidigt uppger forskarna att kapaciteten för att tillverka doser för injicering i någon större omfattning saknas i nuläget.

“Det är på tiden att vi utvecklar ett sätt att sterilisera husdjur utan operation och det här kan vara omvälvande för djurens välbefinnande”, säger medförfattaren Gary K Michelson.

Text: TT