Inför semestern

Det är många som tar med sig katten när de åker på semester till släkten, en sommarstuga man hyrt eller har katten med sig i husvagnen. Om katten då skulle komma bort är det större chans att få tillbaka den om den är id-märkt. Genom id-märkningen kan katten tala om vad den heter och var den bor.

Det finns två sätt att id-märka sin katt. Antingen genom att man tatuerar in en sifferkombination i örat, som man oftast gör i samband med kastreringen då katten måste vara sövd för att bli tatuerad, eller genom att ett mikrochip förs in under huden mellan skulderbladen.

Id-märkningen måste sedan registreras i ett register. Annars är den helt värdelös. Det fanns två register i Sverige. Kennelklubbens register och Sverak.

Om din katt redan är tatuerad i örat eller chippad i nacken kan du gå in på djurid.se eller Sverak och se om din katt är registrerad och om dina uppgifter är uppdaterade.

En katt som omhänertas av myndigheterna och inte är id-märkt anses vara ägarlös och därför är risken mycket stor för att den avlivas.

Det är väldigt svårt, om näst intill omöjligt, för katthemmen att hitta ägaren till katter som är vilse och vill komma hem igen. De kan inte själva tala om sitt telefonnummer,  men genom id-märkningen kan katten faktiskt göra det! Men id-märkningen måste vara registrerad!

Behöver du hjälp med att id-märka din katt? Registrera id-märkningen? Hör av dig till katthemmet, så hjälper vi dig.
Att chippa katten på katthemmet kostar 100 kronor och att registrera den kostar 65 kronor.

Missan är både kastrerad, tatuerad och chippad, samt registrerad i SKKs register.
Missan är både kastrerad, tatuerad och chippad, samt registrerad i SKKs register.

_____________________________________________
 Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 1234 70 48 21