Insändare i NT

Anette Ingelsson

Att adoptera katt hjälper även biologisk mångfald

Det finns närmare 150.000 hemlösa katter och det föds ca 1/2 miljon ungar ute varje år.

Livet är hårt som hemlös, mamman kan ha blivit sjuk och kanske inte har mjölk till alla, ungarna svälter. De som överlever får snart egna ungar och så fortsätter det, år efter år, var med och stoppa detta!

Norrtälje katthem och andra eldsjälar arbetar med att försöka minska lidandet, men jobbar i motvind, dels pga att 14.000 raskatter avlas fram varje år, men andra som också missunnar hemlösa katter, är alla de som säljer kattungar på Blocket som fötts på grund av att ägaren släppt ut sin okastrerade katt och “hoppsan”…

Ofta säljs de små hårbollarna ej kastrerade, ej vaccinerade, ej id-märkta, mycket svarta pengar rakt ner i fickorna där också.

Länsstyrelsen kontrollerar endast 6-7% av lantgårdarna årligen, så de hinner tyvärr inte stoppa sådant här, trots lagen!!

Djurens kroppar är inte till för oss!

Ett förbud mot försäljning och avel på katter skulle både minska mängden oskattade pengar, minska lidandet och Sveriges största djurskyddsproblem skulle snabbt försvinna, ett stopp öppnar dörren för utsatta och hemlösa katter.

Tamkatten är en invasiv art, så det vackra i kråksången är att när du adopterar, dels hjälper två katter, men även biologisk mångfald, då färre fåglar och andra smådjur dödas av hemlösa katter.

Kan du inte adoptera, bli jourhem, bli volontär, ge en peng eller prylar att sälja på loppis.

Anette Ingelsson

NT 2023-06-30