Katten Melvins mystiska virksamling

Deje Katter som fångar möss och tar hem dem för att stolt visa upp dem för sina människor är ju ett välbekant fenomen. Men katten Melvin i Deje är den enda vi hört talas om som är minst lika stolt när han kommer hem med virkade bakverk!

image
Bakverk

Det är lite oklart när det började, men till dags dato har Melvin tillfört familjen Jacobsson inte mindre än 17 kakor, bullar och tårtor som matte Mia har valt att lägga upp på ett två­våningars kakfat.

– Först tänkte vi ”Gud, han har tagit granntösens muffin”, men sen kom han med en bulle, en Ballerina, en kokosboll…

– Varje gång man släpper ut honom tänker man att det ska bli spännande att se vad han kommer hem med.

Nu är Melvin ett år och fyra månader, och visade redan i fjol ett märkligt intresse för saker av tyg: ett virkat pannband, en mössa, ett par stickade vantar och en socka bidrog han till huset med. Men så hittade han uppenbarligen ett åtminstone hittills outtömligt förråd av virkade prydnadsföremål i form av kaffebröd.

image
Melvin

– Han har en tygråtta som vi har lagt kattmynta i, men den intresserar han sig inte för. Det är virkade prylar han tänder på, säger Mia Jacobsson.

Hon gissar att det kan vara att han får bra grepp med tassarna i virkningen som han gillar. Men varför han är så besatt av att ta hem sakerna är en gåta.

– Lägger jag ut någon utanför häcken så att folk ska se den så bär han omedelbart in den igen! Och man kan se att han är stolt över dem och betraktar dem som sitt byte.

– Härom dagen blev vi snopna när han kom med en fågel, men det verkade mer vara lek; bakverken lägger han sig bredvid och bara njuter… Och ibland tar han en sväng runt kakfatet där jag ställt det och kollar att de ligger kvar.

Det egendomligaste tycker familjen Jacobsson är att de inte hört något om att någon saknat alla virkade kakor. Deje är ju inte större än att det borde ha kommit fram till dem, tycker de.

– Jag har frågat runt i grannskapet, men ingen har hört talas om något sånt. När det nu kommer ut i tidningen kanske någon hör av sig. Det vore bra, tycker Mia Jacobsson.

image
Melvin

• Men blir han inte ledsen om han blir av med sina älskade virkade grejor?

– Jo, det blir han nog. Vi kanske får försöka köpa loss någon åt honom.

Sonen i huset, William, kanske sammanfattar Melvins personlighet bäst:

– Han är konstig – men han är magisk!

Och knappt hade VF:s reporter och fotograf hunnit tillbaka till Karlstad förrän vi fick ett mms som visade att Melvin just varit ute och utökat den virkade kaksamlingen med en skiva drömtårta…

Värmlands Folkblad
Sven L-O Johansson

image
Melvin

_____________________________________________
 Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 1234 70 48 21