Larm: Friska djur avlivas i onödan

148 hundar, katter och andra husdjur avlivades i Stockholm förra året – efter beslut från länsstyrelsen. Flera friska djur kan ha dödats enbart för att de bedömts ha varit rädda. I Stockholm fattas fler beslut om avlivningar än om omplaceringar av husdjur. Svenska kattskyddsförbundet är kritiskt – och menar att djuren aldrig får en chans.

Husse är död – och ingen släkting vill ta hand om hunden. Matte sitter i fängelse – och katten är ensam. Djur som plötsligt saknar ägare, eller kommer från hem där vanvård uppdagas, omhändertas av polisen efter beslut av länsstyrelsen och placeras därefter på en så kallad uppstallningsplats. Sedan bedöms, på psykiska eller fysiska grunder, om djuren är lämpliga för omplacering eller inte. Bedöms ett djur vara olämpligt för omplacering, innebär det oftast att det avlivas.

Svenska kattskyddsförbundet Svekatt, det riksförbund som organiserar en majoritet av katthemmen i Stockholm och resten av landet, anser att länsstyrelsen och dess veterinärer tar för hastiga beslut – och menar att myndigheterna genom att bedöma skygga djur som olämpliga, avlivar fullt friska djur.

– Man ger inte katterna en chans. Katter blir ju stressade och rädda under ett omhändertagande, det är naturligt. Vi har sett hundratals katter som kommit in till katthem som är anslutna till oss och varit skygga, men som efter en period blivit trygga och sociala och fått ett hem, säger Lotta Hell, ordförande för Svekatt, Svenska kattskyddsförbundet.

Länsstyrelsen håller inte med om kritiken.

– Vi avlivar absolut inga fysiskt eller psykiskt fullt friska djur, säger Anna Steen, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen.

I fjol fattades 99 beslut om avlivningar av djur i Stockholms län. Det är fler än antalet omplaceringsbeslut under samma år. Totalt avlivades 116 katter.

– Vi har kunnat konstatera att i Stockholm avlivas de flesta katter som omhändertas och upplevs som skygga, även om de är kattungar. Bedömer man att en kattunge som bits under en undersökning bör avlivas, undrar man ju hur kompetent veterinären som fattar det beslutet är. Kattungar avlivas för att de är ohanterliga under veterinärbesök, säger Lotta Hell.

Men länsveterinär Andreas Johansson menar att det från djurskyddssynpunkt inte är rätt att hålla förvildade katter på kattstall och i katthem någon längre tid.

– Att stänga in förvildade katter är djurskyddsmässigt tveksamt. Det är ju som att stänga in ett vilt djur. Vi bedömer vanligtvis att förvildade djur inte är möjliga att omplacera och då avlivas de.

I dag är det endast ett av Stockholms elva katthem som har avtal med polisen. Flera andra katthem har en så kallad ”no kill policy” och har vägrat att ansluta sig till avtalet i dess nuvarande form då de inte vill avliva katter på länsstyrelsens beslut.

– Våra medlemmar vill inte ställa sig bakom något som går emot vår no-kill policy. När det gäller fysiska skäl är vi ofta ense, men att det finns några skygga katter som är omöjliga att ge ett värdigt liv, håller vi inte med om. Att länsstyrelsen ska fatta avlivningsbeslut som katthemmen ska utföra, fast djuren är hos oss och vi har egna veterinärer som undersöker djuren, är inte rätt, säger Lotta Hell.

Kritiken från Svekatt kan ha fått effekt. I mars kommer polisen att fatta beslut om en ny upphandling som flera katthem lämnat anbud på. Förhoppningen är att katthemmens egna veterinärer nu kommer att få vara delaktiga i beslut om avlivning.

– Att man inte respekterar de ideella organisationernas kunskaper och erfarenheter tycker jag är tråkigt. Liksom att man inte vill ge dem chansen att hjälpa djuren, trots att de har egna resurser för vård och socialisering av katterna. Nu har man gjort ändringar i avtalet som ser bättre ut, vi får se hur det blir, säger Lotta Hell.

DN.se

_____________________________________________
 Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 1234 70 48 21