Minskat antal katter som föds i hemlöshet?

Det finns endast ett sätt att minska antalet oönskade katter som föds och det är genom att kastrera fler katter. Vi på Norrtälje Katthem har länge ansett och talat för att det inte endast går att ta hand om oägda upphittade katter, utan man behöver parallellt arbeta preventivt.

Vi har sedan 2016 aktivt arbetat förebyggande, genom att erbjuda kastrering av katt till självkostnadspris för kattägare, samt att ID-märkning och registrering görs på alla katter som kommer över tröskeln till katthemmet, ägda, upphittade – hundra procent. De katter som redan har en ID-märkning kollar vi alltid i registren om de är registrerade eller inte, vilket en större andel inte blivit, och då ombesörjer vi även detta.

Vi sökte pengar ur Kattfonden för vårt kastreringsinitiativ, men fick avslag med motiveringen att de inte kunde bidra med pengar för att ägda katter skulle bli kastrerade. Dock hävdar vi bestämt att det är där problemet ligger. Att ägda katter inte blir kastrerade i tid. Det föds oönskade kattungar som slås ihjäl eller dumpas. Katthemmen i Sverige går på knäna varje år när alla mammor med ungar skall fångas in. Alla kattungar skall socialiseras, samt färdigställas med vaccinationer, ID-märkning och kastrering och sedan hittas nya hem till, på en redan mättad marknad.

Många protesterar kraftigt när vi pratar om att vi måste kastrera mera. Om alla katter kastreras, så kommer katten att dö ut som art, hävdar de bestämt. Något som inte kommer att ske menar vi. Ser man till vår statistik är det mellan 15–18 % av alla honor som kommer till oss för kastrering som fått en eller flera kullar innan.

År 2023 var det 73 honor som fått minst en kull innan kastrering och räknar man på att det är mellan 4–5 kattungar i en kull resulterar det i mellan 292–365 kattungar. Det är många katter som skall ha nya hem.

Det syns tydligt i vår statistik att antalet hemlösa katter som föds i Norrtälje kommun minskat markant med att kastreringskampanjerna fortgått. Vi ser det tydligt då allt färre mammor med ungar upptäcks ute och behöver få komma till katthemmet. Vi har fortfarande kattmammor och ungar på katthemmet under perioder, men de kommer ofta från andra delar av Stockholm- eller Uppsala län, samt andra delar av Sverige, då vi hjälper till med att avlasta våra kollegor i den mån vi kan. Men i Norrtälje kommun är skillnaden rejält märkbar. Speciellt om man jämför med katthemmets första år när vi hade över 200 kattungar under en säsong. Denna minskning känner vi stolthet för och härrör direkt till vårt förebyggande arbete med kastreringar.

Det gör att katthemmet kan rikta sina resurser till de vuxna katter som gått hemlösa länge, som annars inte prioriteras, eftersom mammor med ungar alltid går först med att få en plats in på katthemmen, som redan är fulla.

Då pengar alltid är en bristvara är det viktigt att vi riktar resurserna till där de behövs mest. Att varje år ta hand om hundratals nyfödda katter och låta de vuxna gå kvar ute, är inte hållbart eller humant.

Genom vårt arbete minskar vi lidandet och även trycket på katthemmet. Det är fortfarande många som väljer att ta en eller flera kullar på sin honkatt innan de kastrerar henne. Det lägger vi oss inte i och vi erbjuder där ett mycket förmånligt kastreringspaket (med kastrering, vaccin x2, ID och besiktning) till dessa kullar. Många väljer att införskaffa ett sådant paket åt sina kattungar och paketet följer med till nya ägaren som kan utnyttja en ”gratis” kastrering, så att säga, när kattungen är mellan 4–6 månader gammal.

Vi arbetar hela tiden med att informera om de nya rekommendationer som Veterinärförbundet kom ut med 2015; om att katter kan kastreras från 4 månaders ålder. Det är många kliniker som fortfarande rekommenderar att katten skall vara ett år innan kastrering, vilket är ett förlegat synsätt. Ni måste hänga med i utvecklingen veterinärer!

Katten kommer aldrig att försvinna som art. Det ser vi särskilt när vi kastrerar nära 900 katter per år från privat uppfödning. Där nästan en femtedel av honorna fått en eller flera kullar innan. Hur många inblandade hankatter som blivit pappor kan vi endast spekulera i. Det värsta är att några av honorna som fått en kull adopterades som kattunge från andra katthemsorganisationer(?!) Och det strider kraftigt mot vårt mål, och vårt arbete.

Översätter man vår statistik till antalet ägda katter i Sverige, som är drygt 1,5 miljoner, och antar att hälften är honor. Om då 17 % av de honorna, 127 500 stycken, får en kull ger det upphov till långt över en halv miljon kattungar! Det känns verkligen övermäktigt. Katter finns det tyvärr i överflöd och det gör även att slit-och-släng-mentaliteten lever kvar. Det är lätt att skaffa katt och det är lätt att göra sig av med den när det inte passar längre.