Skadad kattunge

På kvällen körde det upp en bil på uppfarten med fyra killar i. En av killarna berättade att han hade haft en kattunge som hållit till på hans terrass i några dagar. De hade frågat runt, men ingen visste något om den. De berättade att den var skadad i tassen, för den ville inte gå på den. Nu ville kattungen inte röra sig alls, utan låg bara och hängde. Han visste inte vad de skulle göra, så de hade kört hit den. Jag frågade om de hade den med sig och de hade de. Jag var tvungen att få se på katten för att avgöra om den var tvungen att tas till en veterinär på studs eller inte.

Jag fick en liten sköldpaddshona i famnen, som blev en Mona Lisa. Hon var väldigt lugn och snäll. Runt-16 veckor gammal. Jag tittade på benet som killen pekade på och såg genast att det var en hyfsat allvarlig skada på en tå på vänstra foten, men inget akut. Kattungen har förmodligen vid något tillfälle fastnat med en tå och då förmodligen ryckt och slitigt för att komma loss och fått en större skada på vävnaden på den tån. Sedan har hon nog slickat och slickat på skadan. Det måste ha skett för en tid sedan för att tån hade gått i nekros och det var bara skelettdelarna kvar av den, samt att det nu blivit en kraftig infektion i den vävnaden närmast tassen. Det såg riktigt smärtsamt ut!

Mona Lisa

 

Hon fick genast smärtlindring innan jag funderade på att göra något annat. När medicinen hade börjat verka tvättade jag rent runt såret. Lill-tjejen var verkligen jätte snäll och tålmodig. Jag fick bort en hel del gegga och klon med sin döda muskel lossnade… Jag mailade bilder till veterinären och frågade vilken antibiotika hon skulle sättas in på. Infektionen måste bort innan man kan in och försöka ta bort den döda tån. Tassen i övrigt ser fin ut. Kan vi få såret att leka, så tror jag att hon mycket väl kan använda sin tass normalt.

Jag ville inte sätta på något bandage, för såret mår bättre av att luftas och få torka i detta läge. Skulle man vilja göra ett omslag måste man ha tillgång till helt andra material än jag har, för att inte göra det hela värre. Slå in ett fuktigt infekterat sår, så det blir varmt och fukten hålls kvar… Nej, det är inte en bra idé. Finns ju en hel uppsjö med fina och dyra material, som man har till bland annat bensår, liggsår och andra fula sår i sjukvården som är väldigt bra. Mona-Lisa stöder inte på benet, så hon kommer inte att göra det värre på det sättet. Sen tror jag att hon har för ont i detta skede för att hon ska slicka på skadan.  

Skadad framtass

 

_____________________________________________
Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670