Stor orsak till hemlösa katter

Örebro katthem:
De allra flesta håller med oss om att djur är familjemedlemmar och inga leksaker. Det är skönt att höra! Men varför har vi då ett så stort problem med hemlösa katter i landet?

Svaret kan vara jobbigt för många att höra. Det ligger nämligen inte främst i att folk skaffar en katt som de lämnar vid sommarstugan när de åker tillbaka till stan igen. Det händer, men är inte så vanligt som folk verkar tro.

Det största problemet ligger hos många av de som faktiskt kallar sig kattälskare. Låter det konstigt? Jag ska nu förklara hur det går ihop.

Det är mest kattälskare som har katt. Gillar man inte katter så skaffar man sig sällan katt. Det borde alla hålla med om. Det är också hos dessa kattälskare som kattungar föds av olika anledningar och det är från dessa kattälskare som katter försvinner. Omärkta katter som inte har en chans att hitta sin ägare igen. Kanske transportburen går sönder på väg till veterinären, kanske råkar kattvakten lämna dörren öppen, kanske trillar katten ut genom ett fönster, kanske flyttar man till en ny ort och släpper ut sin katt för tidigt… Men det vanligaste av allt: Man kastrerar inte sin katt. “Men jag ser till att mina kattungar alltid får bra hem!” får vi ofta höra.

Det handlar om tillgång och efterfrågan. Om det föds många kattungar så finns det till slut inga bra hem kvar. Vi har massor av kattungar inne nu (fler än vad som syns på hemsidan då de andra ännu är för små för att ta emot besök) men de som vill ha kattungar hittar sin kattunge på Blocket i stället. Vi får fler och fler kattungar och visst, de kommer att få hem någon gång de också, men det gör att färre av våra vuxna katter får hem. Dessa sitter sedan länge, länge och väntar på att bli sedda.

Hur stor chans har då de katter som både är äldre, lite blyga för främlingar och är kroniskt sjuka (men mår bra så länge de får sin medicin)? Vi ska ta in de svagaste, mest utsatta katterna men få vill ta över sen, de flesta vill ha den lättskötta, barnvana knäkatten… De flesta har inte det tålamod som krävs.

Om ni inte tycker att katthem ska verka som en dumpningsplats för omplaceringskatter och kattungar som privatpersoner inte får sålda själva… Om ni tycker som vi att vi ska finnas för de svagaste i samhället, att vi ska vara en förening man kan ringa om man hittar en mager och utsatt katt, eller någon man kan ringa om ägaren till en katt avlidit, hjälp oss att öka efterfrågan på katter genom att minska tillgången.

Börja med din omgivning. Din granne, arbetskamrat eller moster som får kattungar varje sommar – informera dem om hur fullt det är på landets alla katthem och varför. Att de inte har råd att kastrera är ingen ursäkt. Det är ett ansvar de har och en utgift att prioritera. Innan det går för långt, och katthemmen får hämta ett 40-tal okastrerade katter och kattungar från samma gård… Den skamsen som dessa människor då känner, när det gått så långt att de tappat kontrollen, hade ganska enkelt kunnat undvikas.

Älskade katter märker man. En riktig kattälskare kastrerar sin katt. Eller köper den färdigkastrerad och färdigmärkt från ett katthem. Då hjälper man samtidigt en ny, hemlös katt med en plats på katthemmet.

(Foto: Länsstyrelsen, från ett hem med 191 katter. 173 katter avlivades.)
(Foto: Länsstyrelsen, från ett hem med 191 katter. 173 katter avlivades.)

_____________________________________________
 Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 1234 70 48 21