Tid och tålamod

När en katt byter miljö är det väldigt vanligt att de vill hitta ett bra gömställe och hålla sig där tills de känner sig trygga. Hur länge de vill gömma sig är väldigt individuellt. Det kan röra sig om en halvtimma till flera veckor. Det beror på personlighet, ålder och tidigare erfarenheter.

Till att börja med ska man låta de gömma sig för att få landa och så att det värsta stressen får lägga sig. De vanligaste ställena är under/i soffan, under sängen eller under badkaret.

Då är det bra att till en början ställa toalådan i närheten av gömstället och även att ställa mat och vatten där. Det är båda för att de ska hitta och våga gå på toa och äta. Sedan när det gått ett par dagar, så kan man sakta flytta på maten och sedan på toalådan. Allt för att inte fortsätta mata katten under badkaret, utan utmana katten att våga med genom att tvingas komma fram för att äta. Det sker vanligtvis på natten första tiden. Hör man att katten även börjar leka på natten är det ett bra tecken 🙂

Man kan vidare utmana dem att våga mer genom att försöka hindra att de gömmer sig på de svåraste ställena. Ta inte alla gömställen på samma gång för det skapar stress, utan beta av de som är mest svåråtkomliga genom att stoppa en filt i öppningen till ett gömme eller som Timjas nya husse och matte gjorde; och tejpa plastfolie runt badkaret 🙂

Timja
Timja

 

Har man tagit hem två blyga katter, så håller de ihop och gömmer sig tillsammans, vilket ofta gör att det tar lite längre tid för dem att våga mer. Har man redan en tamis hemma när man kommer hem med sin blygis, så brukar blygisen automatisk ty sig till det som är mest känt för dem och det är andra katter. Det är så klart väldigt individuellt.

Timja och Linus
Timja och Linus

_____________________________________________
 Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 1234 70 48 21