Trött på katten i rabatten?

Enligt lag får katter röra sig fritt utomhus. Det innebär att katten kan använda vilken tomt som helst som toalett. Något som inte uppskattas av alla. Men det finns knep att ta till för den som är trött på fyrbenta toalettbesökare. Vi har listan på snälla men effektiva lösningar!

Av: Sigrid Rosell

Katter har sedan 2002 rätt att röra sig fritt utomhus, det fastslogs efter en dom i miljödomstolen. Härligt för katterna, men det kan vara ett irritationsmoment för en del av oss människor.

Svenska Kattskyddsförbundet, som värnar om katters rätt till ett bra liv, skriver på sin hemsida att de vanligaste problem som orsakas av lösspringande katter är avföring i rabatter och sandlådor, repor på bilar, klösmärken och katthår på utemöbler, och katter som hoppat in genom öppna fönster eller dörrar.

Lagen om tillsyn av hundar och katter säger att djuren “skall hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som behövs för att förebygga skador eller avsevärda olägenheter”.

– Om katten springer på grannens bil, tomt eller i grannens rabatter räknas inte det som en olägenhet för människors hälsa. Även om det mycket väl kan upplevas som en olägenhet, säger Annika Skoog, miljöinspektör på Lunds kommun.

Även om det kan vara irriterande med ovälkomna toalettbesökare så finns det alltså inget kommunen kan göra. Miljöinspektören rekommenderar istället att man själv försöker ta ett snack med ägaren.

– Det bästa är om man vet vem som är kattägare och kan prata med ägaren. Det är inte säkert att den som äger katten vet var katten håller hus, säger Annika Skoog.

Här är sex saker man kan göra för att stoppa katterna från att skapa olägenhet i grannskapet:

1. Kattägare kan hitta ett sätt att få katten att göra sina behov på den egna tomten. Till exempel kan en kattlåda placeras ut i trädgården.

2. Får man ofta besök av ovälkomna katter kan man täcka över sandlådor och rabatter, för att hindra katterna från att uträtta sina behov där.

3. Det finns också preparat i djuraffärerna som påstås hålla katterna borta.

4. Kaffesump och citron är inte heller populärt hos katter och flera kommuner tipsar om att sprida ut citron och kaffesump på stället där katten gör sina behov.

5. Spruta vatten på katten är också ett tips, men ska göras med stor försiktighet.

6. Kattskrämmor är ett annat alternativ. De skickar ut en hög obehaglig ton via ultraljud på en frekvens som bara katter och hundar hör. Vissa kommuner lånar ut kattskrämmor men de finns också att köpa.

Däremot måste man förstås vara försiktig när man föser bort katter från tomten och straffet för djurplågeri är böter eller fängelse i högst två år.

HD.se

_____________________________________________
 Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 1234 70 48 21

Sommartider

Från 1 juli fram till 16 augusti har vi sommartider på Kattcenter.

Butiken kommer vara öppen:
mån-fre 10-16
lör-sön 10-12