Tung kattmålning klubbad för över sju miljoner

Österrikiska konstnären Carl Kahlers målning ”My Wife’s Lovers” såldes för nästan en miljon dollar på auktion i New York. Över tre gånger det förväntade priset.

image
Carl Kahlers kattmålning från 1891 såldes för över 7 miljoner kronor på Sotheby's. Foto: Courtesy Sotheby's

 

Att katter regerar på internet är redan ett vedertaget faktum. Och det verkar som att kissarnas populäritet påverkar också i konstvärlden.

Artnet rapporterar att man bara i New York det senaste året kunna besöka tre kattutställningar:

På Brooklyn Museum visas just nu ”Devine Felines: Cats of Ancient Egypt”, på Museum of the Moving Image ”How Cats Took Over the Internet” och på Metropolitan Museum kunde man förra året se ”Balthus: Cats and Girls”.

Kattvideofestival
Dessutom har kattpopulariteten på internet lett till att det poppar upp kattvideofestivaler i parti och minut världen över.

Så det är kanske inte så konstigt att slutpriset på Carl Kahlers målning blev 826.000 dollar (drygt sju miljoner svenska kronor), över tre gånger så mycket som förväntat, när den klubbades på Sotheby’s auktionshus i veckan.

Hade 350 katter
Tycker man att Kahlers målning (som mäter 180×240 cm och väger över 100 kg) kryllar av katter, de är 42 till antalet, så tål det att tänkas på att kvinnan som beställde målningen hade långt fler missar än så.

Den österrikiska konstnären fick beställningen av den välbeställda San Fransisco-bon Kate Birdsall Johnson i slutet av 1800-talet.

Hon ska enligt Artnet ha haft över 350 katter i sitt hem.

Målningen fick sitt namn ”My Wife’s Lovers”  (”Min frus älskare”) av Johnsons man.

168.000 per katt
Vem som ropade in målningen är okänt, men att det är en köpare som älskar katter råder det inga tvivel om.

Vem skulle annars betala 168.000 kronor styck för 42 katter?

Hannes Fossbo 
SVT.se

_____________________________________________
 Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 1234 70 48 21