Katten är ett mycket renligt djur och spenderar en hel del tid med att putsa sig. En del i att putsa sig är att hålla pälsen ren och fin, fri från damm och smuts, men också hudavlagringar. När katten putsar sig stimulerar den körtlar i huden och dessa utsöndrar då ett sekret som lägger sig som ett skikt håller pälsen vattentät, men det skyddar även mot kyla. Är det väldigt varmt kan katten putsa sig så att pälsen blir blöt och när saliven sedan dunstar bort har det en avkylande effekt.
När katter tvättar varandra är det ett sätt att stärka banden i den sociala gruppen. Det är inte bara mammakatten som putsar sina ungar, utan även vuxna katter som tillhör samma sociala grupp putsar varandra. Vissa katter kan tvätta sin människa och det är också ett sätt att stärka banden. Katter använder sig även av att stryka sig mot de som ingår i den sociala gruppen. Katter stryker ansikte mot ansikte, sidan av kroppen och kan även linda ihop sina svansar för att visa vänskap och samtidigt byter de dofter med varandra. Samma sak gäller när katten stryker sig mot sina människor.
När vi gosar med katten eller leker, och sedan slutar brukar de flesta katter omedelbart börja putsa sig och det har en del att göra med att de vill rätta till sin päls. Något som de är väldigt noga med. De vill även förstärka sin egna doft och tvätta bort dofter från oss som blivit för starka.
Till skillnad från oss människor som lever i en visuell värld, så lever katter i en värld där dofter är oerhört viktiga, om inte viktigast.
Om en katt däremot börjar slicka sig själv mer frenetiskt och det övergår ett mer tvångsmässigt beteende, så pass att katten kan få kala fläckar på kroppen. Så ger det en signal om att något inte står rätt till. Vissa katter kan till och med rycka päls från kroppen. Oftast är det inget som vi ser dem göra, men vi märker att katten har kala fläckar eller att vi hittar stora tussar med hår.
Att överputsa sig kan bero på stress. Att slicka sin päls har en lugnande effekt på katten och om katten är väldigt stressad över tid kan detta göra att katten putsar sig för mycket och får kala fläckar. Även understimulering kan leda till att katten putsar sig överdrivet mycket. Det blir snabbt en ond cirkel och man behöver ta reda på vad det är som orsakar beteendet.
Även om katten slutar att tvätta sig och blir då ful i pälsen, mjällig eller tovig, så är det ett tecken på att något är fel. Det kan bero på smärta. Det kan vara så att katten har ont i tänderna och därför inte längre putsar sig. Katter som är äldre kan fortsätta vara fin i pälsen på främre delen av kroppen där den fortfarande kan komma åt att putsa sig, men på bakre halvan blir katten rufsig, mjällig och tovig. Det kan indikera att katten är stel och har smärta i lederna. Då behöver katten smärtlindring och hjälp från sin ägare att borsta pälsen. Även hypertyrios, som många katter drabbas av, gör att de fäller mer och får en fulare päls.
Parasiter kan också orsaka att katten överslickar sig, men även allergi kan orsaka det. Smärta i buken kan göra att katten överslickar sig på magen och därmed får ett kalt område där.
Om din katt överslickar sig eller slutar att tvätta sig, skall du alltid kontakta en veterinär som kan utreda vad orsaken är. Det är viktigt att utesluta fysiska problem, som smärta eller sjukdom, innan man tittar på psykiska orsaker som har orsakat beteendet.