Vem ska bry sig om våra katter, politiker?

Debattören: Det som är mest poppis på hela internet är helt osynligt i valet.

FOTO: TOMAS ONEBORG/SVD/TT/PRIVAT
FOTO: TOMAS ONEBORG/SVD/TT/PRIVAT

 
DEBATT: Vi människor älskar katter.
Inget annat är så populärt på internet som just katter. Söta, smarta, roliga, klumpiga, listiga – ja, katter kan verkligen visa upp alla sidor.
Vi som lever tillsammans med en eller flera katter vet också att som människa är man inte kattägare, man är kattägd. Katten talar om när och hur den vill ha sin mat serverad, vilka ställen den vill sova på, vilka människor den gillar och vilka andra djur som accepteras i familjen.
I min flock med både hundar, katter och människor är det den minsta, hjärtsjuka, katten som är chef. Och den yngre katten beordrar mig varje morgon att sätta på vattenkranen med en försiktig stråle. Han vill inte behöva dricka vatten från en stillastående skål!
Allt detta är helt normalt för oss kattälskare. Men det finns en hemsk baksida: alla katter som saknar en människa att äga och styra, som inte har lyxen att välja hur mat och vatten ska serveras utan i stället svälter.

Jag talar såklart om alla hemlösa katter. I Sverige finns det uppskattningsvis cirka 100 000 katter som saknar ett hem. Det kan vara katter som gått vilse, katter som blivit utkastade eller kattungar som fötts utomhus och som aldrig socialiserats med människor. Många av dessa katter går en plågsam död till mötes genom att frysa eller svälta ihjäl.
Djurhem anslutna till oss inom Djurskyddet Sverige hjälper årligen mer än 2 000 katter att hitta nya för-alltid-hem. Andra ideella föreningar gör också enormt stora insatser. Ändå räcker vi inte till på långa vägar.
Så vad gör politikerna? Har du någonsin sett eller hört politiker tala om djur och djurskydd i allmänhet och katter och stöd till hemlösa katter i synnerhet under en valdebatt? Nej, inte jag heller.
I juni antogs en ny djurskyddslag. Där erkänns äntligen även hemlösa djur som omfattade av djurskyddslagen och förhoppningsvis innebär det ett slut på att räkna en upphittad katt som hittegods. Det blir också uttryckligen förbjudet att överge djur vilket förhoppningsvis sänder en mycket tydlig signal om det fruktansvärda djurplågeri som så kallade sommarkatter innebär.

Men hur ska myndigheterna kunna avgöra om en katt är hemlös eller inte? Enda möjligheten till detta är en obligatorisk ID-märkning och registrering, på motsvarande sätt som vi har för hundar i Sverige.
Trots att vi som arbetar med hemlösa katter tydligt påpekat till politikerna att en sådan lag är det viktigaste verktyget för att komma åt problemet valde regeringen att inte lägga fram ett sådant förslag utan skickade ärendet på vidare utredning.

Lokalpolitiker runt om i landet gör inte heller mycket för katterna. Nästan inga djurhem får ekonomiskt stöd från sin kommun. Är det rimligt att ett så stort samhällsproblem till så stor del ska lösas av ideella krafter?
Gång på gång märker vi att djurskyddsfrågor i allmänhet och skydd för hemlösa katter i synnerhet är riktigt lågt prioriterat hos våra politiker. Uppenbarligen tänker de inte på hur många av oss som brinner för att djur ska ha det bra.

Så alla ni djurälskare som ännu inte bestämt er för hur ni ska rösta: kontakta gärna politiker och fråga hur deras djurskyddspolitik ser ut. Och fråga gärna särskilt vad de vill göra åt problemet med hemlösa katter.
För visst är det en paradox att det som är mest poppis på hela internet är helt osynligt inom politiken?
Katterna har ingen egen rösträtt, men vi som älskar dem har det. Låt det märkas.

Åsa Hagelstedt, generalsekreterare Djurskyddet Sverige

Aftonbladet

_____________________________________________
 Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 123 161 20 01