Att omplacera din katt

Ibland kommer man till den punkten att det inte finns något annat val än att placera om en katt. Det kan var många olika anledningar till att man behöver ta det beslutet.

 

Att hitta ett nytt hem

Att omplacera på egen hand kan kännas otäckt. Inte nog med att det kanske är både ledsamt och traumatiskt för familjen att lämna ifrån sig en katt som de kanske levt många år med, det följs också ofta av en oro om vad som händer med katten ”sen”.

Många ringer oss för omplacering av katter och vill inte ens höra talas om att själva omplacera på egen hand. De känner att de inte vill ha det ansvaret. Ofta räcker det att de har ett samtal med oss där vi tipsar och peppar om hur de kan gå till väga för att omplacera tryggare.

 

Att tänka på innan och efter

Se till att katten är kastrerad innan den annonseras ut, detta för att undvika att katten hamnar i buskavel där djuren kan må oerhört dåligt och hanteras på ett sätt som inte är förenligt med god djurvård. Okastrerade katter som släpps ut lever också ett farligare liv, då de ofta vandrar längre för att hitta en partner.

När du skriver en trevlig text till din annons, där katten framträder på ett bra sätt, gör att du lockar folk att höra av sig. Du kan även sätta en knorr på det genom att skriva det som att det är katten söker ett nytt hem. Försök undvika tråkiga familjehistorier, detta för att inte ta fokus från katten. Många fina bilder är jättebra. Berätta om kattens personlighet, vad den gillar, eller vad den inte gillar.

Ta även betalt för din katt. På så sätt sorterar du bort olämpliga personer, samt att katten inte riskerar att hamna på fel ställe, som kamphundsträning för att nämna något.  Om de inte kan betala så har de förmodligen inte ekonomi att ha ett djur.

Träffa eventuella spekulanter hemma hos dig, på kattens hemmaplan. Träffa dem hyfsat länge, känn dem på pulsen. Ställ frågor. Har de ekonomi, kommer de ha katten försäkrad? Har de haft katt tidigare? Vad hände med dessa katter? Och framför allt, verkar de seriösa?

Kontrakt kan skrivas med specifika önskemål om att överta försäkringar etc, dock är detta inte juridiskt bindande utan bara ett kvitto på din önskan som den nya ägaren skriver på. Bestäm en prövotid på 3 månader.

Försök vara redo att ta tillbaka katten om det inte skulle fungera i det nya hemmet, men försök även stötta den nya ägaren under tiden med tips och åtgärder, då du känner katten bäst.

Om tycke uppstår, godtag inget annat än att du själv kommer till ny ägares hus för överlämning. Då har du fortfarande en chans att backa om du på något sätt känner i stunden, och i magtrakten, att detta inte stämmer.

Skicka med lådor, filtar, sand, mat, allt som katten är van vid så blir en övergång lättare till nya hemmet.

Och viktigast av allt. Du är inte skyldig en okänd person din katt. Ingen kan tvinga dig att släppa katten. Känns det inte rätt, så är det så. Så länge inte kontrakt skrivits på eller muntliga avtal gjorts eller överföring betalning skett, så kan du bara gå därifrån med din katt.

 

Grön tass

Katten är helt tam och kelig, men kan ändå behöva tid när den träffa nya människor.

Tid att anpassa sig

1-3 månader i ett nytt hem.

Gul tass

Katten är lugn i människors sällskap, ibland lekfull, vill inte bli klappad och behöver mer tid för att lita på nya människor.

Tid att anpassa sig

3-6 månader i ett nytt hem.

Röd tass

Katten är osäker när den träffar nya människor. Vågar ännu inte bli klappad, och behöver mycket mer tid för att lita på nya människor.

Tid att anpassa sig

3-12 månader i ett nytt hem.