Katter som får gå ut har sina rundor som de patrullerar. Oftast oberoende av väder. De hittar favoritställen att hänga på. Bara för att du ser en katt på samma ställe varje dag eller för att en katt besöker dig varje dag betyder inte att den är hemlös. Vi får många samtal från personer som är oroliga över en katt de ser ute ofta, men gör de lite detektivarbete så finner man ofta att katten faktiskt bor några hus längre ner på gatan eller på andra sidan en skogsdunge.
Detta måste du göra själv. Vi på katthemmet har inte några resurser att göra detta arbete. Vi stöttar och kommer med råd om du hjälper katten.
Det finns även många bra tips på Vilse.nu
Bara för att en katt inte vill komma fram och prata med dig eller att den springer iväg när du närmar dig, så betyder det inte att den är skygg eller hemlös. Det är en fullt normal instinkt hos de flesta katter att undvika främmande människor.
Du ska absolut inte börja med att mata den!
Det är väldigt vanligt att vi vill mata katter när de dyker upp, men det ska man inte göra. Det är säkert en huskatt som är ute på en promenad. Många säger, katten var så hungrig och sanningen är att de flesta katter säger inte nej tack till ett gratis mål mat.
Den går hem när den är redo.
Titta på katten. Om katten ser välmående ut, har fin päls och bra hull, då är katten till 99,9 % inte hemlös, men den kan ändå vara vilse.
Om katten mår dåligt, är sjuk, skadad eller mager är det Länsstyrelsen du ringer 010-223 11 20 och gör en anmälan om en katt som far illa.
Om katten är akut sjuk eller skadad måste du ta den till en veterinär omgående. De kommer i sin tur kontakta Länsstyrelsen.
Ta med dig katten om den befinner sig på en uppenbart farlig plats, väldigt trafikerad väg där inga hus finns i närheten, och om du inte tar med dig katten så kommer den med stor sannolikhet bli påkörd, eller om katten befinner sig på en plats som är ödslig och det är många kilometer till närmsta hem. Det är inte fel att se till att katten är säker och sedan söka efter ägare.
Har katten ett halsband på sig? Finns det en id-bricka eller tub med telefonnummer på?
Titta efter en id-märkning i örat.
Mellan 4-5 tecken bestående av både siffror och bokstäver.
Är den svår att tyda kan du lysa med en ficklampa från baksidan av örat. Du kan även smörja insidan av örat med lite olja eller vaselin.
Vi på katthemmet kan hjälpa till med att tyda tecknen om du har svårt med det. Hör bara av dig till oss.
Om katten inte har någon tatuering i örat kan den fortfarande vara märkt med ett mikrochip, som sitter under huden i nacken. Det är inget man ser eller känner. Det behövs en chipläsare för att kunna skanna av katten. Det kan vi också hjälpa till med på katthemmet eller så ska Polisen bistå med detta, men även en veterinärklinik kan hjälpa till med detta.
Hittar du en id-märkning kan du söka efter kattens ägare i tre olika register.
Från 2023-01-01 är det lag på att alla katter ska vara id-märkta och registrerade i Jordbruksverkets register, men det kommer at tid innan alla katter blir märkta och registrerade.
Om katten är välmående, men besöker dig regelbundet och inte har någon id-märkning, så är nästa steg att sätta på katten ett halsband med ett meddelande på och skriva på lappen ”Vem äger mig?” eller ”Denna katt besöker mig ofta. Jag undrar var den bor?” och ditt telefonnummer.
Vi kan även bistå med det om det skulle behövas. Om katten har på sig halsbandet under två veckor och ingen hör av sig , då vet man att katten inte går hem. Annars kan man ganska snabbt få veta var katten bor.
Nästa steg efter det är fotografera katten och sätta upp lappar i området och även lägga i alla brevlådor. Det har mycket god effekt. Mer än att annonsera på Facebook. Tänk på att hålla en radie på minst 1500 meter från där katten håller till. I steg två kan man få med mataffären, veterinären och andra offentliga platser om de finns i närheten. Ge det sedan 1-2 veckor, sedan kan du behöva utöka radien. Uppdatera lappar som försvinner.
Många katter som kommit bort sig hittas 1-6 km från sitt hem.
Fråga runt bland grannarna och hör med dem om de sett katten. Om de kan veta vems det är. När de sett den. Vart de sett den och hur långt tillbaka.
Du kan även lägga ut en annons på VILSE, en databas enbart för upphittade och bortsprungna katter.
I VILSE kan man lätt filtrera sina sökningar efter kön, färg, pälslängd eller geografi för att slippa bläddra igenom massor av annonser som inte är relevanta.
Enligt vår erfarenhet, så är att lägga lappar i brevlådorna det som är mest effektivt.
Lokala Facebook-grupper kan också vara en idé att lägga ut en efterlysning i.
Ring polisen och prata i första hand med lokalkontoret. Hör med dem om katten kan finnas med i deras register över bortsprungna/saknade katter. Om katten inte finns med där, så anmäl den som upphittad. Polisen ska registrera upphittade och bortsprungna djur. Det kan låta olika beroende på vilken person man talar med, men stå på dig. Registret finns. Om de vägrar skriva in katten som upphittad be om att få det skriftligt! Det är viktigt att få ett kvitto på att de inte vill skriva in katten.
Om katten är riktigt mager ska du mata den. Då det säkert är en huskatt som har kommit vilse och inte kan hitta mat själv. Överös den dock inte med mängder av mat. Det kan vara farligt om katten gått utan mat en längre tid. Var dock medveten om att börjar du mata en katt blir du, enligt djurskyddslagen, en djurhållare och måste då sköta katten i enlighet med djurskyddslagen. Du blir på så sätt ansvarig för katten och eventuell veterinärvård.
En del katter som kommit vilse och stöter på en människa kan bli fullkomligt desperata i att försöka få kontakt/hjälp genom att jama och klättra upp på den person hittat eller försöka ta sig in i din bostad. Denna katt ber om hjälp!
Ibland kan man behöva använda en kattfälla för att få tag på katten för att kunna kolla om den är id-märkt. Vi hyr även ut fällor. Läs mer här.
Vi hjälper gärna till med att kolla id-märkning, kön och status på katten, samt tar kort på katten för att göra en annons om en upphittad katt. Det är dock sällan som vi omedelbart kan ta emot en katt på katthemmet eftersom vi alltid har fullt och katter på kö. Dock försöker vi alltid hjälpa till.
Kom dock ihåg att vårt arbete sker helt ideellt!
Ninni vägde 1,6 kg när hon kom till katthemmet. Hon var bara skinn och ben. Att inte ta in och hjälpa henne vore grymt!
Ja, tyvärr, så är det så att det finns de som flyttar och lämnar kvar katten. Ägaren kan ha avlidit och det finns ingen som kan ta hand om katten. Den glöms bort. Det finns de som åker ut på landet och bara släpper ut katten och åker vidare. Katter kan åka med en lastbil av misstag och komma ut på ett helt annat ställe. En besökare kan ha haft med sig sin katt och den smet ut av misstag. Det finns också människor som tar en, för dem okänd katt, på ett ställe och åker iväg och släpper ut den någon helt annan stans… Det finns många scenarion.
Det är Länsstyrelsen som har ansvaret för katter som lider
Annars behöver du ställa katten i kö till en plats på ett katthem eller flera katthem. Det kan ta tid att få en plats eftersom det är många fler katter som behöver hjälp än det finns plats. Tänk på att ett katthem är en ideell förening och är helt beroende av bidrag. Ge därför lite pengar till verksamheten.
Katten är helt tam och kelig, men kan ändå behöva tid när den träffa nya människor.
1-3 månader i ett nytt hem.
Katten är lugn i människors sällskap, ibland lekfull, vill inte bli klappad och behöver mer tid för att lita på nya människor.
3-6 månader i ett nytt hem.
Katten är osäker när den träffar nya människor. Vågar ännu inte bli klappad, och behöver mycket mer tid för att lita på nya människor.
3-12 månader i ett nytt hem.
Norrtälje kattcenter
Grovstavägen 4
761 93 Norrtälje
Öppet i butiken:
Mån-Tors 10-18
Fre 10-16
Lör-Sön 10-12
E-post: info@kattcenter.se
Telefon: 0176-161 91
Telefontid:
Mån – Ons: 12:00-15:00
Fre: 12:00-15:00
Katthemmets org nr 802456-5734
För gåvor:
Bankgiro 495-5670
Swish 123 161 2001
Pensionatet
Kattcenters org.nummer 559152-7816
Alla intäkter går till katthemmet
Norrtälje katthem är medlem i Svenska Kattskyddsförbundet – ett rikstäckande förbund som erkänner alla katters lika värde och rätt till ett gott liv.