Cecilia belånade huset för att hjälpa övergivna katter

Artikel 3 av 3
Årets rospigg 2018

Trots ständigt ekonomiska utmaningar vägrar Cecilia Arnström på Norrtälje kattcenter att ge upp. Tvärtom, nu har familjen belånat sin egen bostad för att satsa på en utbyggnad av katthemmet.
– Att minska på verksamheten har aldrig varit ett alternativ, säger Cecilia Arnström som är en av de nominerade till att bli årets rospigg.

 I dagsläget finns 85 katter placerade i huset och över åren har trycket varit stort på verksamheten. ”Det är ju svårt att tacka nej när det kommer in en hemlös katt”. Bild: Mattias Hansson

I dagsläget finns 85 katter placerade i huset och över åren har trycket varit stort på verksamheten. ”Det är ju svårt att tacka nej när det kommer in en hemlös katt”.
Bild: Mattias Hansson

Cecilia Arnström har alltid haft ett stort djurintresse och när hon fick ta hand om en omplaceringshund växte engagemanget och hon började gå kurser för att lära sig mer.
– Men jag tyckte inte att det där kurserna gav mig så mycket så jag gick en instruktörsutbildning i stället och i den ingick att hålla egna kurser, säger Cecilia Arnström som senare också gick en hundpsykologutbildning.
Parallellt med detta arbetade hon som sjuksköterska när hon en dag beslutade att hon ville göra ännu mer av sitt intresse varpå hon öppnade hundkafé och pensionat. Ganska snart kände Cecilia att hon ville utöka verksamheten men att det då inte skulle ha med hundar att göra.
Den kompletterande verksamheten blev då ett kattpensionat.
– Jag kände inte alls till den problematik som finns med hemlösa katter, men folk började höra av sig till mig när jag öppnade pensionatet, berättar Cecilia som i början av 2010 tog emot det första djuret till katthemmet.
– Jag minns det rätt väl. Det var en katt vars ägare hade avlidit och de anhöriga ville inte veta av den.

 Norrtälje kattcenter har både pensionat och katthem. Det senare tar emot övergivna och upphittade djur och försöker få dem att hitta nya ägare. Bild: Mattias Hansson

Norrtälje kattcenter har både pensionat och katthem. Det senare tar emot övergivna och upphittade djur och försöker få dem att hitta nya ägare.
Bild: Mattias Hansson

Sedan dess har verksamheten bara växt och i dag ser katthemmet till att cirka 250 katter per år får nya hem. Det handlar bland annat om djur som inte kan vara kvar hos sina familjer på grund av allergier eller djur som lämnats av sina ägare. På katthemmet tar de också hand om katter som försvunnit från sina ägare.
– Den största lyckan är ju när vi lyckas hitta ägare till såna katter och får återförena dem med ägaren.
En stor del av arbetstiden på katthemmet går också åt till rådgivning och varje dag väller det in frågor via telefon och mejl.
– Det är väldigt högt tryck på oss. Vi har märkt att vi ofta är de första man kontaktar vid problem, säger Cecilia Arnström vars katthemsverksamhet vilar på ideell basis.

 I vår kommer katthemmet få delvis nya lokaler. Med det hoppas Cecilia Arnström att intäkterna till verksamheten ska öka. Bild: Mattias Hansson

I vår kommer katthemmet få delvis nya lokaler. Med det hoppas Cecilia Arnström att intäkterna till verksamheten ska öka.
Bild: Mattias Hansson

Och som i många andra ideella rörelser är en av de stora utmaningarna ekonomin. I våras var det så illa att hela katthemmets existens stod på spel.
– Katthemmet är fortfarande i ekonomisk kris, konstaterar Cecilia Arnström som ändå väljer att satsa för att klara framtiden.
Just nu är huset omgärdat av byggnadsställningar och till våren ska 150 nya kvadratmeter stå färdiga. Hela ombyggnaden finansieras av att familjen Arnström belånat sin egen bostad.
– Det är ändå mer ekonomiskt att bygga nytt. Nu får vi något som är anpassat för verksamheten och det gör det lättare för oss som jobbar här. Tanken är också att vi ska ha lättare att ta emot besökare och ha försäljning som ger intäkter.
Trots de tuffa förutsättningarna och det faktum att jobbet är långt mer än heltid har hon aldrig funderat på att ge upp.
– Nej, jag är väl rätt envis av mig. Sedan känner jag också att det finns ett stort stöd för vad vi gör, säger Cecilia Arnström.

 I dagsläget finns 85 katter placerade i huset och över åren har trycket varit stort på verksamheten. – Det är ju svårt att tacka nej när det kommer in en hemlös katt. Bild: Mattias Hansson

I dagsläget finns 85 katter placerade i huset och över åren har trycket varit stort på verksamheten. – Det är ju svårt att tacka nej när det kommer in en hemlös katt.
Bild: Mattias Hansson

NT 2018-10-08

Du kan rösta genom att skicka:
Sms till 720 72 och välj ROSPIGG ANETTE, ROSPIGG ROLF eller ROSPIGG CECILIA. Sms:et kostar endast trafikavgift. OBS att vi endast räknare EN röst per telefonnummer. Det går också att skicka vykort: Skriv namnet på din kandidat samt ditt eget namn och adress. Skicka till Norrtelje Tidning, 761 84 Norrtälje. Senast onsdag 17/10 vill vi ha din röst.

_____________________________________________
 Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 123 161 20 01